Hikayesi Olan Şarkılar
Nesilden nesile efsane haline gelen, hikayesi olan şarkılar... Ezgileriyle gönlümüze taht kuran şarkıların, hiç bilinmeyen hikayelerine göz atalım...
Günümüzde pek çok şarkı piyasanın taleplerine göre şekillense de, yıllar sonra bile hatırlanan şarkılar, efsane haline gelen parçalar, genelde bir hikayesi olan şarkılar, türküler oluyor. Anlatmak istediğini müzikle anlatan sanatçı, nesiller sonra bile sözlerinin, hislerinin dilden dile dolaştığına şahit oluyor. Gelin hikayesi olan şarkıları ve türküleri inceleyelim.
Ala gömlek kanlı yaka,
Giymem gayri tamam seni,
Kefene bulaşır leken,
Tabutuma komam seni.
Gel danışalım obaya,
Evlat kıyar mı babaya,
Şikâyet ettim Mevla’ya,
Karakola demem seni.
Buda yazılmış alnıma,
Bu günüme yarınıma oy,
Miras kalsın torunuma,
Telkin etsin imam seni.
Ağlayarak sırtın soydun,
Besledim gözümü oydun,
Davayı mahşere koydum,
Mahkemeye demem seni.
Ali Kemal çeker yasın,
Camlatın duvara asın oy,
Öz oğlundan hatırasın,
Ömür boyu yumam seni. (yumam = yıkamam)
1- Hikayesi Olan Şarkılar - Haluk Levent - Elfida
26 Kasım 1968 Adana doğumlu olan sanatçının en bilinen eseri olan Elfida şarkısı, Beyzanur isimli küçük bir kıza yazılmış. 4 yaşında kanserle mücadele eden bu kız çocuğuna, amansız mücadelesinde destek veren Haluk Levent, doktorlardan birinin Beyzanur için "Bu kızı gözden çıkartın" demesi üzerine, Osmanlıca'da gözden çıkartılan kadın anlamına gelen Elfida ismini vermiş.
Haluk Levent Beyzanur'un son günlerinde, yani Beyzanur 8 yaşına ulaştığında, ona bu şarkıyı söylemiş ancak Beyzanur, şarkıda bahsi geçen Elfida'nın kendisi olduğunu bilmiyormuş. Haluk Levent şarkıdaki diğer sözlerden olan "Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın" dizesini ise şöyle açıklıyor: "O dönemde şirketlerim batmış, sözlerdeki omzumda iz bırakma yüküm dünyaya yakın, şunu ifade etmek içindi: Zaten dünya kadar batmışım, sıkıntılıyım, bari sen de gitme Beyza'cığım..."
Haluk Levent konuyla ilgili twitter'da şöyle bir yazı paylaştı:
Haluk Levent Beyzanur'un ailesiyle irtibatını hiç koparmadı. Beyzanur'un vefatından 1 yıl sonra ailenin bir kızı daha oldu. Ve ona Elfida ismini verdiler. Elfida'nın doğum gününe katılan Haluk Levent, twitter hesabından attığı şu twitle, Elfida'nın doğum gününü kutladı.
2 - Hikayesi Olan Şarkılar - Leman Sam - Kıyamam Sana
Şarkının hikayesi Karaköy Genelevi'nde çalışan meçhul bir kadının hiç beklemediği bir anda hamile olduğunu öğrenmesiyle başlıyor. Bulunduğu ortamı, çalıştığı işi, bebeğinin hayatı boyunca bu izi taşımak zorunda kalacağı gerçeği, onu evladından vazgeçmeye sürüklüyor.
Çaresiz annenin kaleme aldığı mektup, daha sonra Zeynep Talu tarafından şarkı sözü haline getiriliyor ve Leman Sam'ın bestesiyle birlikte dinleyicisiyle buluşuyor.
3 - Hikayesi Olan Şarkılar - Duman - Bal
Duman grubunun solisti Kaan Tangöze, 1995 yılında Türkiye güzeli seçilen Ahu Paşalkay ile sevgiliydi. Kaan, şu anda da kulaklarımızın aşina olduğu pek çok şarkıyı bu hanımefendiye yazmıştı. İkili inişli çıkışlı bir ilişki içerisindeydi. Ve Ahu Paşalkay, ailevi durumlarından ötürü çalkantılı bir psikoloji içerisindeydi.
Belki Alışman Lazım albümünün tanıtım konserinin verileceği günün sabahında ikili kavga etti ve Ahu Paşalkay konsere gelmedi. Konsere gelmeyeceğinden bihaber olan Kaan'ın gözleri ise, konser boyunca onu aradı. Ve Kaan Tangöze tam Bal şarkısını söylerken kulise haber geldi, Ahu intihar etmişti. Ancak kimse Kaan'a intihar haberini konser bitimine dek söylemedi.
Kaan'ın Ahu'ya yazdığı diğer şarkılar şunlardı: Melek, Yanıbaşımdan, Seni Kendime Sakladım.
4 - Hikayesi Olan Şarkılar - Teoman - 17
Aşk şarkısı sandığımız şarkılardan biri daha! 12 Eylül zamanlarında askeri personeli öldürdüğü bahane edilerek, idama mahkum edilen ve yaşı 17 olmasına rağmen bir gecede 18'e yükseltilen ve asılarak idam edilen Erdal Eren, Teoman'ın akrabası. "Daha onyediymiş" derken aslında Erdal Eren'den bahseden Teoman'ın dışında Sezen Aksu'nun Son Bakış şarkısı, yine Teoman'ın Mor ve Ötesi ile düet yaptığı İki Çocuk şarkısı, Mor ve Ötesi grubunun Darbe şarkısı ve daha pek çok şarkı Erdal Eren'in yaşının büyütülerek idam edilmesini konu alır.
5 - Hikayesi Olan Şarkılar - Hakan Altun - Hani Bekleyecektin
TVEM kanalında verdiği röportajda "Hani Bekleyecektin" şarkısının hikayesini şöyle anlatıyor Hakan Altun: "Askerden önce bir kız arkadaşım (İclal Aydın) vardı. Bana bi'şey dedi, bu benim çok zoruma gitmişti. O zamanlar tabi cep telefonu falan yok, ankesörlü telefon var. Bana 17. günde telefon sırası geldi. Etimesgut'ta yaptım 30.000 asker vardı, zaten acemilere hiç sıra gelmiyordu. Neyse, doğal olarak ailemi aradım. Cidden iyi değildim. Cüzzamlılar gibiydim her tarafımda sivilceler vardı. Askere giderken böyle bir buruktuk kız arkadaşımla. Evet buruktuk ama seviyorsa beklemeli. Sonuçta bir ilişki var, saygı, sevgi var. Ankara'nın alan kodu 312, bunu görüyor, cep telefonunu aradım. "Şu an toplantıdayım beni sonra arar mısın?" dedi. Ee şimdi bu laf söylenir mi? Sanki malikanedeyim. İlk telefon görüşmemdi ve askerliğimin 17. günüydü.
6 - Hikayesi Olan Şarkılar - Şebnem Ferah - Deli Kızım Uyan
Şebnem Ferah'ın trajedilerle dolu hayatının izlerini pek çok şarkısında bulabilirsiniz. Amansız bir hastalığa yakalanan ablası Aycan Ferah hastanede tedavi görürken yazdığı "Deli kızım uyan" şarkısı da bunlardan sadece biri. Ancak ne yazık ki ablası uyanamadı.
7 - Hikayesi Olan Şarkılar - Ah Bir Ataş Ver
Dumlupınar denizaltısının 1953 yılında İsveç bandıralı yük gemisi ile çarpışması sonucu sulara gömülmesinin ardından, sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için çalışmalar başlatıldı. Yetersiz oksijen nedeniyle, hareket etmemeleri, sigara içmemeleri, türkü söylememeleri emredildi. Ancak saatler süren kurtarma çalışmalarından sonuç alınamadı. Denizaltı ile iletişim yeniden sağlandı ve onlara şöyle söylendi: "Artık sigara içebilirsiniz, türkü de söyleyebilirsiniz."
Yetersiz teknoloji nedeniyle Dumlupınar denizaltısına ancak 50 yıl sonra ulaşılabildi. Dumlupınar denizaltısı faciasında hayatta kalan son gazimiz Hüseyin Alkış'ın röportajını buradan izleyebilirsiniz:
8 - Hikayesi Olan Şarkılar - Hekimoğlu
Ordu dolaylarına yaşayan Hekimoğlu ve Gürcü Beyi, aynı kıza sevdalanırlar. Ancak kız, Hekimoğlu'nu sever. Bunun üzerine Hekimoğlu ve Gürcü Beyi arasında düello söz konusu olur ancak Gürcü Beyi sözünü tutmaz ve düello yerine tüm adamlarını toplayıp da gelir. Buradan sağ çıkmayı başaran Hekimoğlu dağlara çıkar.
Halkın desteğini ve sevgisini kazanan Hekimoğlu, zenginden aldıklarını fakirlere verir. Ancak Gürcü Beyinin Hekimoğlu'na olan nefreti ve düşmanlığı bitmek bilmez. Aralarında sürekli olarak mücadeleler süregelir. Hekimoğlu, amcaoğullarının Gürcü Beyi tarafından öldürtüldüğünü duyunca intikam için dağdan iner.
Burada pusuya düşürülen Hekimoğlu, kuşatmayı yarıp kaçabilse de, aldığı yaralardan ötürü hayatını kaybeder.
9 - Hikayesi Olan Şarkılar - Barış Manço - Kol Düğmeleri
Barış Manço henüz 19 yaşında genç bir delikanlı iken Semra adında bir genç kız ile nişanlanır. 20 yaşına geldiğindeyse eğitim için Belçika'ya gitmek zorunda kalan Barış Manço'nun nişanı, Belçika'ya gitmesiyle bozulur. Bu durum Barış Manço'nun canını fazlasıyla acıtır ve hislerini kaleme alır. Şarkıda bahsi geçen kol düğmeleri, ayrıldığı nişanlısının hediyesidir.
10 - Hikayesi Olan Şarkılar - Feridun Düzağaç - Lavinia
Şiirin sahibi olan Özdemir Asaf, bu şiiri vaktiyle platonik olarak aşık olduğu Mevhibe Meziyet Beyat'a yazar. Şiiri ile yarışmaya katılan Özdemir Asaf, şiirini okurken, Mevhibe Meziyet Beyat salonu terkeder. Olaya çok bozulan Özdemir Asaf, genç kadına hiçbir zaman açılamaz. İşte o genç kadın:
11 - Hikayesi Olan Şarkılar - Neşet Ertaş - Zahidem
Ağasının kızı Zahide'ye aşık olan Aşık Arap Mustafa (türkünün söz yazarı), 20 yaşında askere gider. Ancak hislerini açığa vuramayan Mustafa, mektuplarla köyünden ve sevdiğinden haber almaya çalışır. Ancak aldığı haber, nesilden nesile herkesin diline dolanan bu türküyü yazdıracak kadar hüzünlüdür. Zahide başkasıyla evlenmiştir.
12 - Hikayesi Olan Şarkılar - Mustafa Ceceli - Emri Olur
Kâfirler, Hz. Hamza'yı öldürme peşindedir. Ancak bunu bir türlü beceremezler çünkü Hz. Hamza hem çok heybetlidir, hem de hepsinden daha iyi bir savaşçıdır. En sonunda bu işin böyle olmayacağını anlayan kâfirler, "Madem Hamza'ya öldürecek kadar yaklaşamıyoruz, o halde uzaktan öldürelim" derler ve bu iş için Vahşi'yi bulurlar.
Vahşi, uzaktan çok iyi mızrak atabilen biridir. Cübeyr'in kölesidir. Özgürlük vaadi ile bu işi kabul eder. Uhud savaşında Hz. Hamza'yı uzaktan attığı mızrakla şehit eder. Şehit ettiğini kanıtlayıp özgürlüğünü alabilmek için de Hz. Hamza'nın ciğerini söker.
Uhud savaşından sonra uzun bir süre Mekke'de yaşayan Vahşi, müslümanların Mekke'yi fethinin ardından Taif'e kaçar. Ancak islam hızla yayılıyordur. Hz. Muhammed'in, müslüman olan herkesi affettiğini duyan Vahşi, soluğu Hz. Muhammed'in yanında alır. Kelime-i şehadet getirir ve müslüman olur.
Ardından Peygamber onu affeder ancak; "Yüzünü görmeyeyim, amcamı hatırlıyorum" der. Bunun üzerine Pergamber'den saklanarak ömrünü geçiren Vahşi, bir gün Peygamber'in onu tamamen affedeceğini, bir gün onunla sohbet edebileceğini, bir gün ona dokunabileceğini hayal ederek yıllarını geçirir.
Ancak Vahşi hayallerine ulaşamadan Hz. Muhammed vefat eder. Bu şarkı da, Vahşi'ye ithaf edilmiş bir şarkıdır.
13 - Hikayesi Olan Şarkılar - Aşık İmami - Ala Gömlek Kanlı Yaka
Bir gün Ali Kemal Yiğit adlı Kozan'lı aşık hanımını köyden şehir merkezine gönderir. Geri döndüğünde ise vakit geç olunca oğlunun evinde kalır. Ali Kemal ile hanımının arasında bir kırgınlık yaşanır ve Ali Kemal hanımını almaya oğlunun evine gider. Burada tartışma uzar, büyür ve kavgaya dönüşür.
Olay birden farklı bir hâl alır ve Ali Kemal'in oğlu, gelini ve dünürü (gelini babası) Ali Kemal'in üzerine yürüyüp onu dövmeye başlarlar. Kaşı patlar ve burnu kanar. Başta kendi oğlunun ihaneti olmak üzere tüm ailesinin ihanetiyle karşı karşıya kalan Ali Kemal, hışımla evi ve köyü terkedip Aşık İmami'nin yanına gider. Ali Kemal, Aşık İmami'nin yanına bir paket ile gelmiştir. Aşık İmami, paketin içinde ne olduğunu merak etse de soramaz. Ali Kemal tüm gece olayı anlatır. Karşılıklı dertleşirler.
Sabah olduğunda Aşık İmami, Ali Kemal'in gittiğini farkeder. Sadece geriye bir paket ve bir şiir kalmıştır. Pakette bir çerçeve, çerçevede de, kanlı bir gömlek. Ailesi ona ihanet ettiğinde, kanının bulaştığı gömlek... Ve şiirde de şu mısralar yer alır:
Giymem gayri tamam seni,
Kefene bulaşır leken,
Tabutuma komam seni.
Gel danışalım obaya,
Evlat kıyar mı babaya,
Şikâyet ettim Mevla’ya,
Karakola demem seni.
Buda yazılmış alnıma,
Bu günüme yarınıma oy,
Miras kalsın torunuma,
Telkin etsin imam seni.
Ağlayarak sırtın soydun,
Besledim gözümü oydun,
Davayı mahşere koydum,
Mahkemeye demem seni.
Ali Kemal çeker yasın,
Camlatın duvara asın oy,
Öz oğlundan hatırasın,
Ömür boyu yumam seni. (yumam = yıkamam)
Gel danışalım obaya,
Evlat kıyar mı babaya,
Şikayet ettim Mevla'ya,
Karakola demem seni.
Siz de hikayesini bildiğiniz şarkıları, yorum kısmında bizimle paylaşın!
Evlat kıyar mı babaya,
Şikayet ettim Mevla'ya,
Karakola demem seni.
14 - Hikayesi Olan Şarkılar - Ahmet Kaya - Rakı Koydum Fincana
Micanoğlu Hüseyin, 1800'lerde Giresun - Şebinkarahisar civarında yaşamış bir halk kahramanıdır. Giresun'un Köroğlu'su olarak da adlandırılır. Zenginden alıp fakire vermesiyle meşhurdur. Şarkı sözlerinde de geçen ve Micanoğlu Hüseyin'in sonunu getiren hikaye ise şöyle başlar;
Giresun - Şebinkarahisar yolu üzerinde Fransızların işlettiği bir madenden haraç kesmek isteyen Micanoğlu Hüseyin, şirketin yöneticisine mektup yazar. İkna edici olamamış olacak ki, önce madene giden suyu keser, ardından da adamlarıyla birlikte madene baskın düzenler.
Hükümet baskının faturasını Micanoğlu Hüseyin'in kardeşlerine keser ve onları hapse atar. Fransız şirket ile arası iyiden iyiye kötüleşen Micanoğlu, sadece Fransız şirketle değil, hükümetle de mücadele ettiğini farkeder. Çünkü Fransız şirketin siyasi gücü vardır.
Sığınmak için Kel Sait'in yanına giden Micanoğlu Hüseyin, bilmeden kendi sonunu da hazırlamıştır. Kel Sait'in ihanetiyle karşı karşıya kalan Micanoğlu Hüseyin, öldürülür ve halk şiirlerinde, türkülerde yaşamaya devam eder. Rakı Koydum Fincana türküsünün sözleri şu şekildedir;
Aslan Mican geliyor takmaz karakolları,
Vay benim canım, Micanım,
Dünyalarda bir canım...
Rakı koydum fincana,
Hele de bakın şu cana,
Kör olasın Kel Sait
Nasıl da kıydın bu cana?
Mican sen öleceksin,
Tabuta gireceksin,
Dokuz tahta altında,
Ne cevap vereceksin? (Bu son dörtlüğün, Kel Sait ve adamları tarafından ilave edildiği iddia edilmektedir.)
15 - Hikayesi Olan Şarkılar - Sezen Aksu
Onur Özdemir'in yazıp bestelediği, Sakin Grubu ile "Kurtlu Kuyu" adıyla piyasaya sürdüğü şarkı çok sevilmişti. Sezen Aksu da bu şarkıyı ve hikayesini sevenlerden olacak ki, yeni albümünde bu şarkıya da yer verdi.
Şarkının hikayesi ise oldukça trajik. 13 yaşındaki Seyhan Doğan'ın 1995 yılında göz altına alınması ve ondan tekrar haber alınamaması şarkının hikayesini oluşturuyor. Göz altına alındığı tarihte 13 yaşında olan Seyhan Doğan'ın kemikleri ise tam 18 yıl sonra asit dökülmüş ve üzeri taşla kapatılmış bir kuyuda bulundu.
Şarkının sözleri ise şu şekilde:
Günaydın memur bey
Uzun zamandır hasretim
Hem güneşten hem tenimden nefesimden
Mahrumum hepsinden
Uzun zamandır hasretim
Hem güneşten hem tenimden nefesimden
Mahrumum hepsinden
Günaydın memur bey
Simsiyah bir çukur
Tıkıldığım sıkıştığım
Kemiklerimi saydığım
Simsiyah bir çukur
Tıkıldığım sıkıştığım
Kemiklerimi saydığım
Dünya seyretti ben giderken
Erimiş cesedim ne fayda
Islak yağmuru emdim de
Kurtlara yem oldum
Erimiş cesedim ne fayda
Islak yağmuru emdim de
Kurtlara yem oldum
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Dünyam şu naylon torbalarda...
Güncelleniyor...
Görüşmeye katılın