Gelişen Şehir Kütahya Nasıl Bir Şehir?
Kütahya, 7.000 yıllık köklü bir tarihe sahip. Bu nedenle şehirde gezilecek pek çok tarihi mekan mevcut. Ayrıca kafeler, sinemalar, parklar, kayak merkezi ve alışveriş merkezleri Kütahya'nın sosyal mekanlarından bazılarıdır... Kütahya Nasıl Bir Yer?...
Kütahya'da Hayat Nasıldır?
Son günlerde gerek ekonomik yönden gerekse sosyal hayat yönünden sürekli büyüme ve gelişme trendi içine giren Kütahya hakkında birtakım bilgiler vermek istiyorum. Kütahya nasıl bir yer merak ediyorsanız her şeyden önce harika bir şehir olduğunu belirtmeliyim. Bu makalemde Kütahya hakkında pek çok şey öğreneceksiniz. Zira Kütahya; adeta saklı kalmış bir hazine! Bu yazımda Kütahya harita, Kütahya haber, Kütahya nüfusu, Kütahya hangi bölgede gibi vatandaşın en çok ilgisini çeken konuları da ele alacağım. Keşfetmeniz ve Kütahya'da yaşamak gibi bir ayrıcalığı tatmanız dileği ile hadi başlayalım.
Kütahya; Ege Bölgesinin İç Ege bölümünde kalan, 580.000 kişilik nüfusa sahip bir öğrenci şehridir. İki adet üniversiteye sahip şehirde yaklaşık 50.000 öğrenci yaşamaktadır. Nüfus sıralamasına göre Türkiye'de 38. sırada yer alan şehir, 7.000 yıllık köklü bir tarihe sahip. Bu nedenle şehirde gezilecek pek çok tarihi mekan mevcut. Ayrıca kafeler, sinemalar, parklar, kayak merkezi ve alışveriş merkezleri Kütahya'nın sosyal mekanlarından bazılarıdır.
Kütahya; Ege Bölgesinin İç Ege bölümünde kalan, 580.000 kişilik nüfusa sahip bir öğrenci şehridir. İki adet üniversiteye sahip şehirde yaklaşık 50.000 öğrenci yaşamaktadır. Nüfus sıralamasına göre Türkiye'de 38. sırada yer alan şehir, 7.000 yıllık köklü bir tarihe sahip. Bu nedenle şehirde gezilecek pek çok tarihi mekan mevcut. Ayrıca kafeler, sinemalar, parklar, kayak merkezi ve alışveriş merkezleri Kütahya'nın sosyal mekanlarından bazılarıdır.
Kütahya'nın bir başka özelliği ise; yemyeşil doğasıyla, Ege bölgesinde olmasına rağmen Karadeniz havasını yaşatmasıdır. Çünkü Kütahya, Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de "Toplam Ormanlık Alanı" en fazla olan beşinci şehirdir. Bu da şehrin havasının diğer şehirlere göre temiz olmasının en büyük nedenidir.
Sürekli büyüyen ve yeni fabrikalarla güçlenen bir ekonomiye sahip olan Kütahya, buna rağmen yaşaması en ucuz şehirlerden biridir. Hatta bölgesel satın alma gücü paritesine göre (2017) 100 üzerinden 98 puan alarak halkın; Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde bir alım gücüne sahip olduğu, diğer illere göreyse çok ucuz bir şekilde yaşadığı ortaya çıkmıştır.
Kütahya'da Yerleşme ve Yatırım
Kütahya; yüksek miktarda yatırım alan bir şehirdir. Çünkü kentin en önemli özelliklerinden biri coğrafi konumudur. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir gibi gelişmiş, fakat doyum noktasına ulaşmış şehirlere yakın ve pahalı olmayan bir şehirdir. Bu da Kütahya'yı hem ulusal hem de uluslararası yatırımlar için cazip bir hale getirmektedir. Şehirde toplamda 5 adet organize sanayi bulunmasının yanı sıra, kamu arazilerinde ve özel arazilerde de pek çok fabrika mevcuttur. Ayrıca Kütahya inşaat sektöründe de oldukça gelişmiştir. Hem özel konut sektöründe hem de yapı kimyasalları, vitrifiye, boya ve seramik ürünlerinde yurt içinde ve yurt dışında bilinen markaları vardır.
Kütahya'daki artan nüfus, büyüyen sanayi ve büyüyen ekonomi, Kütahya'yı yatırım için oldukça cazip bir hale getirmektedir. Artan nüfus ile birlikte yatırımcının en çok tercih ettiği yatırım türü de şüphesiz ki gayrimenkul sektörüdür. Çünkü büyüyen şehir ekonomisi ile değeri en çok artan yatırım aracı gayrimenkul olmaktadır. Beyaz yakalılar, fabrika çalışanları, mühendisler, sağlık sektörü çalışanları, eğitim sektörü çalışanları ve öğrenciler gayrimenkul yatırımını en çok yapan gruplardandır.
Kütahya'da Satılık Daireler
Gayrimenkul yatırımcılarının , yatırım yaparken en çok önem verdiği husus, şüphesiz ki yatırımın amorti süresidir. Söz konusu gayrimenkul; daire türünde olduğunda bunun amorti süresinin 25-30 yıl olması beklenir. Ancak söz konusu gayrimenkul; ticari bir iş yeri olduğunda bu amorti süresinin en az 20 yıl olması beklenir. Kütahya'da ise gayrimenkullerin amorti süreleri Türkiye'deki bütün şehirlerden daha kısadır. Örneğin Kütahya'da satılık 1+1 apart daireyi 170.000 TL'ye satın alabilirsiniz ve aylık en az 1.000 TL kira geliri elde edersiniz. Yani Kütahya'da gayrimenkul amortisi süresi neredeyse 14 yıl! Diğer şehirlerdeki yatırımı geri alma süresi olan 30 yıl nerede, 14 yıl nerede? Bu nedenle Kütahya satılık daireler açısından oldukça hesaplıdır.
Ticari işyerlerinde ise ülke genelinde en düşük amorti süresi 20 yıl iken Kütahya'da 20.000 TL kirası olan bir dükkanı 4.000.000 TL'ye alabilirsiniz. Yani yatırımın geri dönme süresi yaklaşık 16.5 yıldır. Oysa yatırımı geri alma süresi; İstanbul, Bursa gibi kentlerde işyerleri için de 30 yılı bulmaktadır. Kütahya satılık işyerleri açısından da yine diğer şehirlere göre oldukça avantajlı bir şehirdir.
Tabi ki bu gayrimenkuller sadece kira geliri için tercih edilmemektedir. Dairelerin ve işyerlerinin her yıl yüksek oranda değer kazanması gayrimenkulu satın alan kişileri memnun etmektedir. Şehrin her yönde büyümesiyle birlikte Kütahya'daki bütün gayrimenkuller belli bir miktarda değer kazanmaktadır. Ancak doğru mevkide yapılacak doğru yatırımlar, tabi ki çok daha yüksek oranda değer kazanacaktır.
1 yorum