Yeni Binada Neden Çatlak Olur? Panik Yapmayın!
Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım.
Yeni binada daire satın aldınız ve evinize taşındınız. Ancak bir süre sonra duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı. Evinizin duvarlarında oluşan bu çatlaklar çok rahatsız edici görünebilir. Fakat bu çatlaklar; rahatsız edici görünmesinin yanı sıra, tehlikeli durumların sinyallerini de veriyor olabilir. Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir.
Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım. Ayrıca duvarlardaki dikey çatlaklar, evin duvarının çatlaması, bina oturmasından kaynaklı çatlaklar, kolon çatlağı nasıl anlaşılır soruları yine bu yazımda yanıt bulacak.
Aradığınız soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Ancak evinizdeki çatlaklarla ilgili diğer okurlarımın yaşadığı problemleri görüp, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmek için yapılarda oluşan çatlaklar hakkında sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Aradığınız soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Ancak evinizdeki çatlaklarla ilgili diğer okurlarımın yaşadığı problemleri görüp, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmek için yapılarda oluşan çatlaklar hakkında sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Yeni Binada Çatlak Nedenleri
Sıcaklık ve nemin dalgalanmasına bağlı olarak yapı malzemelerinin genleşme, büzüşme gibi hareketleri duvarlarda çatlaklar oluşturur. Bu tarz çatlaklar yapının güvenliği için problem oluşturmaz. Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir. Yeni inşa edilmiş bir evin 1 yıl içerisinde ortalama olarak kaybettiği su miktarı 4.000 litredir. Yeni binada neden çatlak olur sorusunun cevabını yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz sanırım.
İnşaatlarda neden derz bırakmaya ihtiyaç duyduğumuzu hiç merak ettiniz mi? Sıcaklık farkları; malzemelerin genleşmesine ve büzüşmesine neden olur. Örneğin fayanslar arasında derz bırakmamış olsaydık, fayanslar genleşme ve büzüşme yaparken beklenmeyen çatlakların oluşmasına neden olacaktık. Bu derzler, sıcaklık ve nem dalgalanmalarında oluşan gerilmelerin boşaltılması için kusursuz alanlardır.
Ayrıca çatlakların çoğunluğunun kapı ve pencere kenarlarından kaynaklandığına dikkat edin! Çünkü bu geniş boşluklar, duvarlarda oluşan gerilmeleri boşaltmak için mükemmel deşarj alanlarıdır. Ayrıca kapı ve pencereleri açıp kapatırken yaşanan o küçük hareketler de bu çatlaklara sebep olur.
Yeni Binada Oturma Nedeniyle Çatlak Oluşması
Her katı 300 m² olan beş katlı bir bina hayal edin. Bu binanın ağırlığı kaç ton olabilir? Ben söyleyeyim. Yaklaşık 2.500 ton! Binanın yapılacağı zemine, 2.500 tonluk bir yük getirecek şekilde bina inşa ettiniz. Sizce zeminin buna tepki vermemesi mümkün mü? Zeminde bir miktar sıkışma ve oturma görüleceği aşikar. Evimizde çatlaklar oluşmasının nedeni bu mu?
Temeldeki en ufak oturma, yapının bütününe yansıyacaktır. Aşağıdaki videoyu izleyerek, en güvenilir temel tipi olan "radye temel" hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer zemin dediğimiz yapı kusursuz bir yapı olsaydı ve her bölgesi eşit derecede oturma yapsaydı, o zaman belki de bu çatlaklarla karşılaşmazdık. Ancak zeminde oluşacak en ufak bir farklı oturma, binanın bütününe yansıyacağından, dairelerin içinde çatlaklar görmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda zeminin analizi çok önemli. Aşağıdaki video, zeminin güçlendirilmesini anlatan oldukça kısa bir video.
Ayrıca, temelin altındaki zeminin, don derinliğinin altında kalacak şekilde yapının inşa edilmesini isteriz. Bu sayede don seviyesindeki çözülme ve donmalarda yaşanacak genleşme ve büzülmelerin binaya yansımasını engellemek isteriz. Eğer burada yapılan bir proje hatası ya da imalat hatası olursa yine dairelerin içlerinde çatlaklar görebiliriz.
Özetle yeni yapılarda; yapının zemine ve koşullara alışması biraz zaman alır. Bu süreçte de yaşanacak birkaç çatlak ne yazık ki kaçınılmaz olabilir. Zaten müteahhit firmanın çatlakları onarım için bir yıl geçmesini beklemesinin başlıca sebebi de budur. Binanın hareketlerinin çoğunu tamamlamasını beklerler. Peki bu çatlakların tehlikeli olup olmadığını nasıl ayırt ederiz?
Eğer kolon, kiriş, perde gibi elemanların haricindeki bölümlerde, yani duvarlarda; çatlaklar saç kalınlığını geçmiyorsa bu çatlak yüksek ihtimalle önemsizdir. Ancak saç kalınlığını geçiyorsa, bu incelenmesi gereken çatlak sınıfına girer ve incelenmesi gerekir. Peki binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Eğer kolon, kiriş, perde gibi elemanların haricindeki bölümlerde, yani duvarlarda; çatlaklar saç kalınlığını geçmiyorsa bu çatlak yüksek ihtimalle önemsizdir. Ancak saç kalınlığını geçiyorsa, bu incelenmesi gereken çatlak sınıfına girer ve incelenmesi gerekir. Peki binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Duvarlardaki Dikey, Yatay ve Eğik Çatlaklar
Yeni binada, duvarlarda oluşan dikey çatlakları 1.5 mm'den inceyse, bu çatlaklar yapısal kusurları göstermez. Genleşme ve büzüşmeden kaynaklı doğal çatlaklardır. Genellikle farklı malzemelerin birleşim bölgelerinde görülürler.
Duvarlarda oluşan yatay ve eğik çatlaklar ise dikey çatlaklara göre daha tehlikeli olabilir. Temeldeki büyük kaymalar, drenaj problemleri, zemin kat tuğlalarının altındaki subasman perdelerinin imal edilmemiş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilirler.
Ancak asıl tehlike, taşıyıcı sistem çatlaklarının görülmesiyle başlar. Eğer evinizdeki kolon, kiriş, perde kolon gibi elemanlarda veya tavanlarda çatlak görüyorsanız, bu çatlaklar mutlaka incelenmelidir. Bana kolon çatlakları hakkında danışan okurlarıma genellikle, kolonun üzerindeki sıvayı kazımaları gerektiğini söylüyorum. Sıvayı kazıyıp beton elemana ulaştıklarında, yani asıl kolona ulaştıklarında çatlağın hala var olup olmadığına bakıyoruz.
Eğer çatlak betonarme kolonda yoksa, bu demek oluyor ki sadece sıva çatlağı ile karşı karşıyayız. Ancak çatlak betonarme elemanda var ise, binanın acilen uzman mühendisler tarafından denetlenmesi gerektiğine kanaat getiriyoruz.
Zemin Katlarda Oluşan Çatlaklar
Okurlarımdan evlerinde karşılaştıkları çatlaklarla ilgili her gün mail alıyorum. İncelediğim yapılarda karşılaştığım çatlakların büyük çoğunluğu zemin katlarda, daha doğrusu, temelin üstündeki ilk katlarda gerçekleşiyor. Ve bunun nedenini tespit etmek bir inşaat mühendisi için çok kolay. Bu yazıda zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder sorusunu özetlemeye çalışacağım ancak bu konuyu detaylı bir şekilde okumak isterseniz sizi buraya alalım: Zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder?
Hatalar silsilesi projeyi hazırlayan inşaat mühendisi ile başlıyor. Temelin altını, don derinliği seviyesinin altına kadar indirmek zorunda kalan proje mühendisi, mecburen giriş katı seviyesini subasman perdeleriyle yükseltiyor. Buraya kadar herhangi bir sorun yok. Ancak unuttuğu durum şu ki; subasman perdeleriyle çevresini yükselttiği yapının, içi tamamen doldurulacak. Dolayısıyla, zemin kattaki duvarın kaderi, doğrudan dolgunun çöküp çökmemesine bağlı oluyor. Peki doğrusu nedir?
Doğrusu; binanın çevresi için projelendirilen subasman perdelerinin, binanın içinde de, tuğla yükü gelecek yerlerde imal edilmesi, buna göre projelendirilmesi olacaktır.
Hatalar silsilesi, bu projeyi kontrol eden denetim görevlisi ile devam ediyor. Onun gözünden kaçan durum şantiyedeki mühendisin gözünden kaçıyor. Yapı denetimin gözünden kaçıyor. E müteahhitin zaten canına minnet. Sonra satılık daire ilanını görüp, zemin kattaki bu daireyi satın alan vatandaş yıllarca sorun yaşıyor.
Bu hatalar silsilesinin bir başka ağı ise şu şekilde; projelendirilmede ve imalatta sorun çıkmıyor. Ancak daireyi satın alan kişinin isteğine göre, projede olmayan bir yere tuğla duvar örülüyor. Ama bu yeni tuğla duvarın altında subasman perdesi olmadığından bu bölge; dolguda oluşan çökmelerden, doğrudan doğruya nasibini alıyor ve ne yazık ki kat maliği bir sürü tadilat ile uğraşıyor.
148 yorum
Zeminlerde iki tip oturma türü vardır. Biri ani oturma, diğer ise konsolidasyon oturması. Ani oturma, iri taneli zeminlerde gözlemlenir. Bina yapılırken, inşaat aşamasındayken bu ani oturmanın çoğu gerçekleşir. Apartman sakinleri binaya taşındıktan sonra bu ani oturma etkileriyle çok fazla karşı karşıya gelmez.
Diğer bir oturma tipi ise konsolidasyon oturması. Bu nispeten daha tehlikeli. Çünkü kil, silt gibi ince taneli zeminlerde görülen bu oturma tipinin yıllarca sürmesi ihtimali var. Bu, inşaat süreci tamamlanıp apartman sakinleri evlerine taşındıktan sonra da oturmanın devam edeceği anlamına gelebilir. Pisa kulesi bunun güzel örneklerinden.
Tabi yönetmeliklerimiz oluşabilecek temel oturmalarını öngörmüş ve bu oturmaları zemin tipine göre ve temel tipine göre belli limitlerle sınırlandırmıştır. Yine de zaman zaman bu oturmalar beklenenden fazla olmaktadır.
Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?,
Taşıyıcı sistem çatlakları,
Yeni binada neden çatlak olur?
https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
öncelikle herkese gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.8 ay önce bir ev satın aldım, eveev 0, taşma yok, ilk kat ve son kat aynı metrekare. Fakat salonumun zemini çok sallanıyordu, tabi ben taşındıktan sonra farkettim. hafif zıplamayla, konsoldaki tabaklardan ses geliyordu, müteahhitle kavga ettim, parkeleri söküp sıvı hızlı kuruyan çimento döktüler, sarsıntı biraz azaldı(en azından tabak sesi gelmiyor). daha sonra küçük odanın duvarında da ince yatay çatlaklar oluşmaya başladı, kapı kenarında. Gerçekten psikolojim bozuldu, o kadar para verip, borca girip, içime sinmeyen, sinemeyen bir evde oturuyorum şuan. Bu iki konuya yorumunuz olur mu, istanbul tuzlada oturuyorum, deprem olmasın diye dua ediyorum.
Son 3-4 yıldır binaya giriş için eklenen merdivenlerde binadan ayrılma, evin çevresindeki bahçe ile arasındaki betonda çatlaklar ve yükselti farkları ve kapı-pencerelerde kapanma problemleri çıktı
Kime göstersem oturuyor normal dediler
Hatta başka bir sorun için gelen iki farklı sigorta ekspertizi de öyle dedi ama tatmin olamadım
Oturmaya ne zaman biter nereye kadar gider
Değilse ne yapmam lazım
2003 yılında yapılmış 10 katlı bir binanın en üst katındayız. Dairemizin hemen her odasında dikey duvar çatlağı var. Bunların kalınlığı 1mm den fazla değil. Bu çatlaklar sıva çatlağı değil diye düşünüyorum çünkü duvarın her iki yüzünde de aynı yerde çatlak var. Çatlaklar genelde kolon ile duvarın birleşiminde bulunuyor (duvar kolondan ayrılıyor gibi). Kolonların kendisinde çatlama göremedim ancak tavanlarımızda da çatlamalar var. Ayrıca geceleri tavan ve duvarlardan "çıt" "çat" gibi sesler geliyor. En kısa zamanda apartman sakinlerini ikna edebilirsem denetim yaptıracağım ancak sizin de bir fikrinizi almak isterim.
Adanadan oturuyorum babamdan kalma 4 katlı bir evin 3.katı ço eski bir yapıya sahip. odalarımızda zeminde duvarlarda çok kalın olmasada her oda da çatlaklar mevcut..3. kat yani benim evimin kapından çıktıktan sonraki merdiven boşluğu çökecekmiş gibi dırıyor. alt tarafı 2-3 sene önce 2 demir blokla desteklenmiş ama şimdiki hali bolğu tutan yerlerin yanından koca çatlaklar var..bununla lakalı yıkım kararı mı almak gerekli..yada sadece bir usta bulup merdivenin o çatlak kısmı onarılabilir mi
normall mi
https://www.emirhanaydin.com.tr/2019/08/evimde-catlaklar-var-ne-yapmaliyim.html
İlave olarak, yalıtımla veya tesisatla ilgili problemlerinizin olup olmadığını kontrol edin.
Eğer yaşadığınız sorunun farklı olduğunu düşünüyorsanız lütfen yetkili kurumlarla iletişime geçiniz.
Evimiz yeni sıfır daire bitimi 1sene önce oldu. biz 1 aydır oturuyoruz.Daire içlerinde henelde kapı üstü ve uzun duvarların tam ortasında çatlaklar oluştu. çatlaklar 1-2mm genişliğinde duvarlar ytong ve üzeri alçı kaplı ancak file uygukaması yok. her geçen gün yeni bir kılcal çatlak gözüme çarpıyor. 3+1 evde 5 yerde var. binamız fore kazık üstüne yapıldı. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Yine de çatlakları izlemeye devam edin. Sevgiler...
Sakarya'da bilinen bir müteahhitten bir daire aldık. Sıfır daire. Bir kaç aydır oturuyoruz. Biz en üst kat olan üçüncü kattayız. İki üç günde bir, çatıdan (bize göre çatıdan) güm diye bir ses geliyor. Bir kere geliyor ses, şiddetli geliyor. Genelde gece 1-4 arası oluyor. Saç teli gibi ince birkaç çatlak var. Açıkçası korkmaya başladım. Malum deprem bölgesi de. Sizin yorumunuzu almayı çok isterim.
2018 yılında sıfır alıp taşındığım dubleks dairemin üst katının birkaç noktasında kılcal çatlaklar mevcuttu. Bunların ilki güneye bakan odanın kapısının hemen üstünde, diğeri de kuzeye bakan odanın balkon kapısının üstünde idi.
Üst katı pek kullanmadığımdan dikkatimden kaçmış olan şu hadise ile karşılaştım; bu çatlaklar zaman içerisinde büyümüş ve boya çatlağı sandığım şeyler baya tuğla çatlağına dönüşmüş. Daha kötüsü, üst kattaki tüm odaların camlarının üst tarafında tavana birleştiği noktalarda boydan boya ayrılma mevcut. (Üst katın tavanları alçıpan kaplama)
Alt katta ise hiçbir sorun tespit edemedim. Bu bahsettiğim sorun karşı dairemde de var. kapı üstlerinde bir kaç noktada dikey çatlak ve perde takılan yerlerde duvarla alçıpanın birleştiği yerde bir miktar ayrılma. Ve iki dairenin arasında bulunan asansör…
2021 yılında teslim edilen 17 katlı bir binanın 6. Katında oturuyorum. Samsun ili Atakum merkez ilçesi. Son yaşadığımız Maraş depremi sonrasında bugün apartman giriş katının duvarlarını inceledim. Biz de sallandık çünkü.
Apartmanımızda bodrum kat bulunmuyor. Asansör arkası tamamen sığınak olarak belirlenmiş bir alandan oluşuyor. Kolonların üstünde çok ince saç teli kadar çatlaklar gördüm. Ancak beni 50 cm uzunluğundaki yatay çentikli çatlak endişelendirdi. Buraya fotoğrafını koymaya çalışacağım. Bu yatay çatlak için endişelenmeli miyiz?
Fotoğrafı buraya kopyalayıp yapıştıramadım maalesef