Şantiyelerde Koronavirüse Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Koronavirüs salgınının kol gezdiği bu günlerde bütün taleplere rağmen inşaat işleri ve şantiyeler henüz durdurulmadı. Ancak güzel bir adım atıldı ve belediyelerde yoğunlukların oluşmaması için otopark yönetmeliği ertelendi. Devam eden şantiyelerde koronavirüse karşı nasıl önlem alınır...
Koronavirüs salgınının kol gezdiği bu günlerde bütün taleplere rağmen inşaat işleri ve şantiyeler henüz durdurulmadı. Ancak güzel bir adım atıldı ve belediyelerde yoğunlukların oluşmaması için otopark yönetmeliği ertelendi. Devam eden şantiyelerde koronavirüse karşı nasıl önlem alınır, gelin hep birlikte inceleyelim.
Bu yazıda değineceğim konular ana başlıklar halinde şunlar olacak:
Koronavirüse karşı yapılacak hazırlıklarda sadece anahtar teknik personeller değil, çalışanlar da görevlendirilecek ve onlara birtakım sorumluluklar verilecek. Bu çalışanlar kendi aralarında koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürecekler. Bu görevlendirme herhangi bir şey olabilir. Şantiyedeki dezenfektan, sabun ve suyun takibi veya şantiyede çalışanların rutin olarak sabah ve öğlen ateşinin ölçülmesi gibi.
Böylece çok kalabalık gruplar halinde bir arada duramayacak olan çalışanlar, aralarına doğal bir sosyal mesafe koymuş olacaklar. Tabi koronavirüse karşı savaş yine insanın kendisiyle başlıyor. Çünkü kişiler eğer yeterli önlemleri almazlarsa veya virüsü küçümserlerse; alınan diğer önlemlerin de bir önemi kalmayacak.
Ayrıca koronavirüs belirtisi olan çalışanlar maske takarak doğrudan en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılacak.
Bu yazıda değineceğim konular ana başlıklar halinde şunlar olacak:
- Şantiyelerde koronavirüse karşı alınması gereken önlemler,
- Şantiyelerin hükümet kararıyla durdurulması söz konusu olursa; şantiyeler kapatılırken alınması gereken önlemler.
Şantiyelerde koronavirüse karşı alınması gereken önlemler
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın kılavuzuna göre ilk olarak işveren, aldığı önlemleri çalışanlarına bildirmekle mükellef. Ayrıca işveren, koronavirüsle mücadele sürecinde yeni önlemler alırsa; bunları da yine çalışanlarına bildirmesi gerekecek.
Eğer şantiye alanında birden fazla işveren varsa; bu işverenlerin koordineli çalışmaları, birbirleriyle irtibat halinde olmaları, aldıkları önlemleri diğer işverenlere bildirmeleri gerekiyor.
Mevcut acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenecek
Mevcut acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenmeli. Çalışanlardan herhangi birinde koronavirüs tespit edilmesi durumunda ne yapılması gerektiği planlanmalı. Yani İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanıyla birlikte eylem planlarının nasıl uygulanacağı tasarlanmalı. Bu konuda sadece çalışanlar değil, şantiye şefleri, teknik ekip hatta müteahhit dahi bilgilendirilmeli.Koronavirüse karşı yapılacak hazırlıklarda sadece anahtar teknik personeller değil, çalışanlar da görevlendirilecek ve onlara birtakım sorumluluklar verilecek. Bu çalışanlar kendi aralarında koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürecekler. Bu görevlendirme herhangi bir şey olabilir. Şantiyedeki dezenfektan, sabun ve suyun takibi veya şantiyede çalışanların rutin olarak sabah ve öğlen ateşinin ölçülmesi gibi.
Çalışanların riskini en aza indirmek için gerekli önlemler alınacak. Bu önlemler neler?
Ortak kullanım alanlarında sosyal mesafe ihlallerini önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor. Örneğin yatılı kalınan şantiyelerde, odalarda kalan kişi sayısının asgariye düşürülmesi, yemekhane ve dinlenme alanlarında sandalyelerin arasına mesafe konması akla ilk gelen önlemlerden.
Ayrıca yine ortak alanlarda düzenli havalandırmanın yapılması elzem. Çünkü düzenli havalandırma koronavirüse karşı alınacak tedbirlerin başında geliyor. Havada asılı kalan virüslerin bir an önce ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor.
Ayrıca gıda ihtiyaçlarında da hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tedarik edilen sebze ve meyvelerin sirke ile yıkanması, paketli ürünlerin de çamaşır suyuyla yıkanması önemli. Eğer gıda malzemeleri veya inşaat malzemeleri bir yerde depolanıyorsa; bu alanların da dezenfekte edilmesi ve havalandırılması gerekiyor.
Tedbirlerin belirlenmesi ve bu tedbirlerin şantiyede hayata geçirilmesi esnasında İSG uzmanlarıyla koordineli bir çalışma yapılacak.
Bu dönemde İSG uzmanlarına gerçekten büyük iş düşüyor. Şantiye şefi ile koordineli bir şekilde çalışma yürütmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları, alınacak önlemlerde büyük sorumluluk sahibi olacak.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyi şantiyelerde uygulatması ve uygulamaları denetlemesi gereken İSG uzmanlarına, şantiyelerde virüsün yayılmaması için büyük iş düşüyor.
Büyük çalışma ekipleri parçalanacak ve küçük birimler oluşturulacak.
Büyük çalışma ekipleri parçalanacak ve küçük birimler oluşturulacak. Tabi her iş kolunda bunun yapılabilmesi mümkün değil. Ancak mümkün olan iş kollarında ekiplerin daha küçük birimler haline getirilmesi; alınması gereken önlemlerden.Böylece çok kalabalık gruplar halinde bir arada duramayacak olan çalışanlar, aralarına doğal bir sosyal mesafe koymuş olacaklar. Tabi koronavirüse karşı savaş yine insanın kendisiyle başlıyor. Çünkü kişiler eğer yeterli önlemleri almazlarsa veya virüsü küçümserlerse; alınan diğer önlemlerin de bir önemi kalmayacak.
Asgari personelle işlerin devam ettirilmesine uğraşılacak. Yani iş akışlarında yavaşlamalar bizi mi bekliyor? Hayır!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu öneri ile gece/gündüz mesaisine dönülmesi ve şantiyedeki çalışma süresinin artması; ancak işçilerin vardiyalı sistemde çalışmasını kastediyor. Bu mümkün. Böylece 30 kişilik bir ekip 8 saat çalışmayacak, onar kişilik üç ekibe bölünecek ve bu sayede şantiyenin 24 saat çalışmasına devam edilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu öneri ile gece/gündüz mesaisine dönülmesi ve şantiyedeki çalışma süresinin artması; ancak işçilerin vardiyalı sistemde çalışmasını kastediyor. Bu mümkün. Böylece 30 kişilik bir ekip 8 saat çalışmayacak, onar kişilik üç ekibe bölünecek ve bu sayede şantiyenin 24 saat çalışmasına devam edilecek.
Çalışanların ateşi sabah işe giriş, öğle arasında işe başlamadan önce ölçülecek.
Çalışanların ateşi sabah işe giriş, öğle arasında işe başlamadan önce ölçülecek. Bu taramalarda ateşi yüksek çıkan çalışan doğrudan işyeri hekimine yönlendirilecek. İşyeri hekiminin muayenesinin ardından işyeri hekimi çalışanı koronavirüs testi yaptırmak üzere hastaneye yönlendirebilecek.Ayrıca koronavirüs belirtisi olan çalışanlar maske takarak doğrudan en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılacak.
Zorunlu olmadıkça şantiyeye giriş-çıkış yasaklanacak
Artık arsa sahiplerinin çat kapı şantiyeye girmesi pek mümkün görünmüyor. Çünkü alınması gereken yeni tedbirler kapsamında şantiyelere minimum kişinin girmesi sağlanacak. İşi olmayan kişinin keyfe keder şantiyeye gelme lüksü artık yok.
Bu durum stajyer mühendisleri ve mimarları nasıl etkileyecek bilinmiyor. Ancak pek çok firmanın bu dönemde stajyer kabul etmeye yanaşmayacağı açık bir gerçek.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Fotoğraflı Örnek Büro Stajı, Autocad ve Sta4cad
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Fotoğraflı Örnek Büro Stajı, Autocad ve Sta4cad
Toplantılar video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek
Şantiye şefi, taşeronlar ve müteahhit arasındaki toplantılar veya idare ile müteahhit firma arasındaki toplantılar artık yüzyüze yapılmayacak. Bunun yerine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesiyle toplantıları gibi video-konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek.
Bu sayede sosyal mesafe kurallarına daha çok dikkat edilebilinecek. Ayrıca şahsi görüşüm; koronavirüs salgının ardından pek çok iş sektörünün çok daha fazla dijitalleşmeye yöneleceği yönünde. Salgının ardından çok daha fazla sayıda home-office çalışana rastlayabiliriz.
Hatta projeci mühendislerle ve mimarlarla ilgili olarak da şunu söylemek isterim; yeni dönemde bazı belediyelerin uyguladığı ancak bazı belediyelerin henüz hayata geçirmediği dijital kontrol dönemine hazırlıklı olmalısınız. Çünkü artık kağıt israfı yapılmayacak ve projeler dijital ortamdan dijital ortama transfer edilerek kontrol edilecek.
Bu dönemde belediyelerin mühendisler için Sta4Cad, Idecad veya Prota gibi birtakım paket programları temin etmesi gerekebilir. Hatta bana kalırsa bu yazılımcı firmaların programlarını belediyelere ücretsiz bir şekilde vermesi çok daha akıllıca olacaktır.
İşe uygun kişisel koruyucu donanımlar
Şantiyede çalışan her bir çalışana işe uygun kişisel koruyucu donanımlar teslim edilecek ve bunların kullanılması sağlanacak. Maske satın almak artık yasak olduğu için şantiyede kullanılacak maskeleri çalışanların kendileri tedarik etmek zorunda. Bunun için çalışanlar E-Devlet üzerinden maske başvurusu yapacaklar.
Yukarıda saydığım maddelerden de anlaşılacağı gibi şantiyelerde koronavirüse karşı nasıl önlem alınır sorusu, içinde pek çok cevap barındıran bir soru. Ancak genel şartları özetlemek gerekirse;Şantiyelerde Koronavirüse Karşı Nasıl Önlem Alınır?
- Daha az kişiden oluşan ekipler oluşturulmalı.
- Ortak alanlarda sosyal mesafe kuralına dikkat edilmeli.
- Çalışma esnasında sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmeli.
- Şantiyeye gelen yiyecekler sirkeli suyla dezenfekte edilmeli.
- Koruyucu maske kullanılmalı.
- Şantiyede sabun, dezenfektan gibi ürünler bulundurulmalı.
- Koronavirüse karşı alınan önlemler şantiyenin girişine asılmalı ve çalışanlar alınan önlemlerle ilgili bilgilendirilmeli.
- Toplantı yapmak gerekiyorsa bu toplantılar video konferans yöntemiyle yapılmalı.
- Rutin olarak çalışanların ateşleri ölçülmeli.
- İSG uzmanı ve şantiye şefi işbirliğiyle; yapılabiliyorsa iyi uygulama örnekleri hayata geçirilmeli.
Yeni Çalışanları Şantiyeye İşe Alırken Kontrol Edilmesi Gerekenler - Durum Tespit Raporu
Şantiyenize yeni işçi alımı mı yapacaksınız? Peki koronavirüs tehdidine karşı; alım yaparken nasıl bir tutum sergilemeliyiz? Benim şantiyedeki tüm çalışanlara uyguladığım bu kontrol formu sayesinde siz de işçilerin risk durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
- Son 14 gün içerisinde ateşli rahatsızlık geçirdiniz mi?
- Son 14 gün içerisinde öksürük rahatsızlığınız oldu mu?
- Son 14 gün içerisinde nefes almakta güçlük çektiniz mi? Ya da benzer bir solunum sıkıntısı yaşadınız mı?
- Son 14 gün içerisinde yurt dışında bulundunuz mu?
- Son 14 gün içerisinde içerisinde ev halkından biri veya temasta bulunduğunuz biri yurt dışından geldi mi?
- Son 14 gün içerisinde ev halkından biri veya temasta bulunduğunuz biri koronavirüs belirtileri nedeniyle hastaneye yattı mı?
- Son 14 gün içerisinde ev halkından biri veya temasta bulunduğunuz birine koronavirüs tehşisi konuldu mu?
- Son 14 gün içerisinde 30 büyük şehirden birinde bulundunuz mu?
- Son 14 gün içerisinde gittiğiniz şehir ve ilçe isimlerini tek tek yazınız.
Yukarıda verdiğim örnek gibi bir formu çalışanlara doldurtabilirsiniz. Burada çalışanın yalan söyleme ihtimali olsa da; çoğunluğu doğruyu söyleyecektir. Eğer yukarıdaki sorulara göre riskli gördüğünüz kişileri doğrudan test için hastaneye yönlendirebilirsiniz veya şantiye alanı büyükse 14 gün karantinada tutabilirsiniz.
Şantiyeler kapatılırken alınması gereken önlemler
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; mevcut durumda şantiyelerin kapatılmasıyla ilgili bir durum söz
konusu değil. Tam aksine, Bakan Koca'nın yaptığı açıklamalara göre yayılma hızı yavaşlayan Koronavirüs salgınında umuyorum ki hiç bu ihtimalleri düşünmek zorunda kalmayız. Ancak oldu ki hükümet kararıyla şantiyelerin kapatılması söz konusu oldu. Veya firmaların şahsi kararıyla şantiyelerin kapatılması kararı alındı. Bu durumda şantiyeleri kapatırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor, hangi güvenlik önlemlerini almamız gerekiyor, gelin hep birlikte inceleyelim.
konusu değil. Tam aksine, Bakan Koca'nın yaptığı açıklamalara göre yayılma hızı yavaşlayan Koronavirüs salgınında umuyorum ki hiç bu ihtimalleri düşünmek zorunda kalmayız. Ancak oldu ki hükümet kararıyla şantiyelerin kapatılması söz konusu oldu. Veya firmaların şahsi kararıyla şantiyelerin kapatılması kararı alındı. Bu durumda şantiyeleri kapatırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor, hangi güvenlik önlemlerini almamız gerekiyor, gelin hep birlikte inceleyelim.
Eğer virüs ile mücadelede başarılı olamazsak ne yazık ki şantiyelerin kapatılmasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü şantiyeler pek çok insanın bir arada yaşadığı, birlikte uyuyup birlikte yemek yediği alanlardır. Ekonominin domino taşı olan şantiyelerin durması, ülkenin de ekonomik bir çıkmaza girmesine yol açabilir. Bu nedenle umuyorum ki koronavirüs salgınıyla mücadelede başarılı oluruz ve felaket senaryolarını yaşamayız.
Şantiyelerin kapatılmaması, şantiyelerde önlem alınmasına gerek olmadığı anlamına gelmez. Öncelikli olarak lütfen buraya kadar okuduğunuz bölümdeki kurallara dikkat etmeye özen gösterin.
Şantiye alanının güvenliğini sağlayın
Şantiyeden ayrılmadan önce ilk önceliğiniz; şantiyeye döndüğünüzde, şantiyeyi bıraktığınız gibi bulmak olmalı. Bu nedenle yaşanabilecek hırsızlık, yangın, kundak, terör saldırısı, yağma gibi durumlara karşı, şantiyenin kapalı olduğu süreçte güvenlik personeli çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Eğer karantina gerekliliklerinden ötürü bu mümkün olmazsa, mutlaka güvenlik kamerası sistemi kurdurmalısınız.
Malzemelerin güvenli bir şekilde depolanması
Özellikle yükte hafif, pahada ağır malzemelerinizi iyi bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Dolar bazlı elektronik sistemler, bakır kablolar, döküm malzemeler hırsızların favori ürünlerinden. Bu tarz malzemeleri daha güvenli bir alana geçici olarak nakledebilirsiniz.
Ayrıca hava koşullarından olumsuz etkilenmesi muhtemel malzemelerinizi de düşünmelisiniz. Alçı, osb, tahta gibi malzemelerini ya daha korunaklı bir bölgeye nakletmelisiniz ya da hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde naylon ambalajlarla izole etmelisiniz. Aynı durum korozyona uğrama ihtimali olan inşaat demiri için de geçerli tabii.
Yanıcı sıvıları ve gazları ve diğer yanıcı maddeleri mümkünse şantiyeden uzaklaştırmalısınız. Eğer bu mümkün değilse bu tarz malzemeleri daha korunaklı alanlara taşımalısınız. Çelikten, ahşaptan ve kağıt ve petrol ürünlerinden mümkün olduğunca uzağa! Alabileceğiniz bir diğer önlem de ekipmanların yangına dayanıklı kapaklarla veya örtülerle örtülmesi.
Kayıpları önleme çalışması yaparken; risk gruplandırması yapın ve en kritik malzemeleri tespit edip onlara öncelik verin. Risk gruplandırması yaparken malzemelerin değerlerini, yeniden temin edilme sürelerini, potansiyel hasar durumlarını göz önünde bulundurun.
Kısmen tamamlanan işleri güvenli hale getirin
Bu madde çok önemli. Diyelim ki dik şevli bir kazı yaptınız ve kısa süre içerisinde o bölgeyi doldurmanız gerekiyor. Aksi halde heyelan riski var. Şantiyeyi kapatmadan önce o işi mutlaka tamamlamalısınız. Aynı durum soğuk derz oluşması muhtemel beton dökümleri için de geçerli. Güvenlik tehdidi oluşturan işlere öncelik vermelisiniz ve ilk olarak o işleri tamamlamalısınız.
Bu konuda inşaat mühendisine büyük iş düşüyor. Çünkü çok hassas bir şekilde şantiyede devam eden tüm işleri değerlendirmeli ve en kritik işleri seçerek bunları daha güvenli bir hale getirmeli.
Örneğin su seviyesinin mevsim değişikliğiyle birlikte yükselmesi durumu söz konusu olduğunda, derin kazıların imalat yapılmadan yeniden doldurulması bile düşünülebilir bir seçenek olacaktır. Çünkü su seviyesinin yükselmesiyle kazı alanında göçükler, imalatın ve malzemenin zarar görmesi gibi çok daha büyük çaplı durumlar söz konusu olabilir.
Görüşmeye katılın