Yapılarda Oluşan Çatlaklarla İlgili Sık Sorulan Sorular

Kalp atışımızı deprem sandığımız bu günlerde, evimizde karşılaştığımız çatlaklar da kafamızda soru işareti oluşturur oldu. Bu yazımda; yapılarda oluşan çatlaklarla ilgili sık sorulan sorulara değineceğim. Ayrıca okurlarımdan gelen fotoğraflarla çatlak tiplerini izah edeceğim...
Yapılarda Oluşan Çatlaklarla İlgili Sık Sorulan Sorular
2023 yılının 6 Şubat tarihinde art arda yaşadığımız depremlerin ardından ülkece binalarımıza daha bir dikkatle bakar olduk. Kalp atışımızı deprem sandığımız bu günlerde, evimizde karşılaştığımız çatlaklar da kafamızda soru işareti oluşturur oldu. Bu yazımda; yapılarda oluşan çatlaklarla ilgili sık sorulan sorulara değineceğim. Ayrıca okurlarımdan gelen fotoğraflarla çatlak tiplerini izah edeceğim.

Ancak bu yazı, depremden sonra yapılan hasar tespitlerinden ziyade, depremsiz durumda oluşan çatlakları ele alan bir yazı. Bu nedenle benim bu yazıda "incelenmesi gerekir" dediğim bazı durumlar, depremli durumda "hasarsız, önemsiz" olarak nitelendirilir ki bu doğaldır. 

Son güncelleme tarihi 11 Mayıs 2023

Yapılarda Oluşan Çatlaklarla İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Sıva çatlağı neden oluşur? 
  • Evdeki duvar çatlağı neden oluşur?
  • Duvar çatlakları nasıl kapatılır?
  • İç cephe duvar çatlak tamiri nasıl yapılır?
  • Dış duvar çatlakları nasıl kapatılır?
  • Derin duvar çatlakları nasıl tamir edilir?
  • Hangi duvar çatlakları tehlikeli?
  • Yeni binada neden çatlak olur?

Sıva çatlağı neden oluşur?

Sıva çatlağını iki ayrı başlıkta ele alabiliriz. Bunlardan ilki alçı sıva çatlağı iken, ikincisi çimentolu kaba sıva çatlağıdır. Alçı sıva, oldukça gevrek bir malzemedir. Yani en ufak bir gerilmede çatlaması olasıdır. Deşarj alanı dediğimiz kapı ve pencere kenarları, kolon ile duvarın birleşim noktaları, tesisat borularının yüzeye yakın olduğu yerler alçı sıva çatlaklarını görebileceğiniz yerlerdendir.

Kaba sıva çatlağını anlamak için ise öncelikle betonu anlamak gerekir. Çünkü çimentolu kaba sıva, betonun bir türevidir. Bütün çimentolu imalatlar gibi, kür yapılmasına ihtiyacı vardır. Bu kür nasıl yapılır diye soracak olursak; en basit yöntemi sıvanın sulanmasıdır diyebiliriz. Yani çimentolu kaba sıva yapılmadan önce kaba sıva yapılacak yüzey nemlendirilirse ve çimentolu kaba sıva imalatı prizini aldıktan sonra (sertleştikten sonra) sulanırsa tıpkı beton gibi mukavemet kazanacak ve daha sağlam bir hale gelecektir.
İpucu: Çimentolu kaba sıva imalatının olduğu imalatlarda daha az çatlak görülür. Tuğla üzerine doğrudan alçı sıva yapılan yerlerde ise çatlaklar daha fazladır.
Çimentolu kaba sıvada veya alçı sıvada görülen sıva çatlakları; harcın düzgün hazırlanmaması, kürün eksik yapılması, düz yüzeyli betonarme kalıbı ile sıva arasına aderans artırıcı malzeme uygulanmamış olması, işçilik hatası, soğuk havalarda imalatın korunamaması gibi nedenlerle oluşabilir. Sıva çatlağı tamiri ile ilgili detaylı bilgi için bu yazıyı mutlaka okumalısınız: Sıva çatlağı tamiri

Evdeki duvar çatlağı neden oluşur?

Evdeki duvar çatlakları pek çok nedenden ötürü oluşabilir. Bu konuda en sık karşılaştığım sebepler; binanın deprem gibi etkilerle hareket etmesi, temelde oturma ve uygulama hataları oluyor. Örneğin depremi ele alırsak; birçok binada kolon kiriş gibi taşıyıcı elemanlarda çatlak gözlenmezken daha zayıf elemanlar olan tuğla duvarlar çatlıyor. Aslında bu durum beklenen bir durum.
İç cephe duvar çatlak tamiri nasıl yapılır?
Yığma yapı için:
Hangi duvar çatlakları tehlikeli?
Temelde oturma konusuna gelirsek. İşte bu konu biraz sıkıntılı bir konu. Yönetmeliklerimiz temellerin düzenli bir şekilde bir miktar oturmasına müsade ediyor. Ancak temeldeki farklı oturmalar, yani temelin bir bölgesinde 10 birim, başka bir bölgesinde 1 birim gerçekleşen oturma yönetmeliğin istediği bir durum değil. Haliyle böylesine dengesiz bir oturma oluştuğunda, binada çatlakların görülmesi çok normal. Bu farklı oturma ileri boyutlarda olursa; kolon ve kirişlerin hasar almaması da mümkün değil.
Evdeki duvar çatlağı neden oluşur?

Temel ve zemin ilişkisi konusu başlı başına bir ansiklopedi konusu bana kalırsa. Evde çatlak görmenizden çok çok daha önce, yani daha evi satın alırken dikkate almanız gereken bir konu bu. Bu konuyla ilgili ve diğer daire satın alma önerilerimle ilgili detaylı bilgi için bu yazımı da mutlaka okumalısınız: Ev satın alacağım, nelere dikkat etmeliyim?

Sıva çatlağı neden oluşur?
Uygulama hatası konusuna gelirsek; imalatta kama ve köpük kullanılmaması, köşe dönüşlerinde ve duvar birleşimlerinde tuğlaların kilitlenmemiş olması, tuğla duvarın şakülündeki hatalar ve diğer işçilik hataları evdeki duvar çatlaklarının diğer sebeplerinden olabilir.

Derin duvar çatlakları nasıl kapatılır?

Duvar çatlakları; taşıyıcı eleman çatlakları kadar tehlikeli bir durum arz etmeseler de aniden göçme riskinden ötürü mutlaka onarılmalıdırlar. Ancak derin duvar çatlaklarını onarmak, öyle çok kolay bir iş değildir. Sıva veya boya çatlağı gibi hemen onarılmazlar.

Derin duvar çatlaklarını onarmak için köpük kullanılır. Köpük ile bir miktar çatlağın içi doldurulur. Köpük sertleştikten sonra da büyük boşluklar sıvanır ve kapatılır. 

Ancak; ben böyle durumlarda daima o duvarın yıkılıp yeniden inşa edilmesini öneriyorum. 

Hangi duvar çatlakları tehlikeli?

Sıva çatlağı tehlikeli mi?

Evinizde bir çatlak görünüz diyelim. Çatlağı gördüğünüzde hangi duvar çatlaklarının tehlikeli olup olmadığını düşünmeniz çok doğal. Ancak bundan daha önce çatlağın türünü tespit etmeniz gerekmekte: Bu çatlak sıva çatlağı mı, yoksa duvar çatlağı mı?
sıvadaki çatlak betonarme yapıda devam etmiyor, bu güzel. sıva çatlağı fotoğrafı.
Bunu anlamanın en iyi yolu sıvayı kazımaktır. Sıvayı kazıdığınızda çatlak devam ediyorsa, sıvanın altındaki yapıda da çatlak vardır. Örneğin kolonun sıvasını kazıdınız diyelim. Betonarme yüzeye ulaştığınızda da çatlak görüyorsanız bu kolon çatlağıdır. Veya tuğla duvara ulaştınız ve hala çatlak görüyorsanız bu tuğla çatlağıdır.
sıva çatlağı, sıvanın kazınması

Ama sıvayı kazıdınız ve bir baktınız ki çatlak devam etmiyor. Öyleyse bu sadece sıva çatlağıdır. Sıva çatlaklarında dikkat etmeniz gereken unsur sıva çatlağının genişliğidir. Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.

Duvar çatlağı tehlikeli mi?

dış duvar çatlakları nasıl tamir edilir? nasıl kapatılır?
Diyelim ki sıvayı kazıdınız ve çatlak duvarda da devam ediyor. Böyle bir durumda çatlağın yönü önem arz eder. Eğer çatlak dikey bir çatlaksa ve tek bir adetse büyük bir olasılıkla tehlike arz etmez.
pencere kenarlarındaki çatlaklar önemsiz çatlaklar kategorisindedir.
Ancak eğer çatlaklar yatay doğrultudaysa veya çapraz doğrultudaysa bu çatlaklar tehlike işareti olabilir. Çoğunlukla zemininde farklı oturmalar görülen binalarda bu çatlaklarla karşılaşsam da; bu çatlakların da pek çok farklı sebebi olabilir.

Aşağıdaki fotoğraf için şunu söylemek mümkün. Özellikle yığma yapılarda kritik bir durum oluşturabilir. Bunun dışında alçı sıvalarda da hiç önemli olmamasına rağmen bu tarz görüntüler oluşabilir. Yani mutlak suretle bir inşaat mühendisi tarafından yerinde incelenmesi gerekir.
duvarlarda çapraz çatlaklar

derin duvar çatlakları nasıl tamir edilir?

Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar tehlikeli mi?

Çoğunlukla taşıyıcı elemanlardaki (kolon, kiriş, döşeme) çatlaklar tehlike arz eder. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bu yazımı da incelemelisiniz: Taşıyıcı sistem çatlakları
Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar tehlikeli mi?

Tehlikeli çatlaklar varsa ne yapmalıyım?

Diyelim ki taşıyıcı elemanlarda tehlikeli çatlaklarla karşılaştınız. Ya da duvarlarınızda yatay veya çapraz çatlaklar var. Ya da herhangi bir yerde 1.5 mm kalınlığını aşan çatlaklar var. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey; bağlı bulunduğunuz belediyeye veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, yerinde inceleme yapılması için talepte bulunmak olacaktır. Yerinde inceleme yapıldıktan sonra yetkili kurumların yönlendirmesine göre binanızı test ettirebilirsiniz.
kolon ve kiriş birleşim bölgesi hasarı

kolon çatlağı
Korozyona bağlı kolon çatlağı, çok tehlikeli.

Veya binanızı doğrudan test ettirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu konuda yetki verilmiş firmalarla direkt olarak iletişime geçebilirsiniz. Bu linkte bulunduğunuz şehri seçerek, şehrinizdeki yetkili firmaları görebilirsiniz: Yetkili firmalar

Yeni binada neden çatlak olur?

Yeni binaların daima daha güvenli olduğunu düşünürüz. Bu düşünce doğrudur da genellikle. Ancak kimi zaman beklenmeyen durumlar oluşurken kimi zaman da beklenen durumlar yeni binada birtakım çatlakların oluşmasına neden olur. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bu yazıyı okumalısınız: Yeni binada neden çatlak olur?

Hala kafanızda soru işaretleri mi var? Bana danışın.

Eğer kafanızda hala soru işaretleri varsa iletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz. Lütfen mailinizde şu bilgileri de gönderin;
  • Yapı hangi şehirde?
  • Yapı kaç yıllık?
  • Yapı kaç katlı?
  • Yapının temel tipi nedir? (Radye temel, sürekli temel vb.)
  • Yapıda bodrum katı var mı?
  • Yapıdaki çatlaklar kaçıncı katlarda görülüyor?
  • Yapıda çatlaklar ne zaman oluşmaya başladı?
  • Çatlaklar git gide büyüyor mu?
  • Çatlaklar depremlerden sonra mı oluştu?
  • Geniş açılı fotoğraflar, yapının bütününü anlamamı sağlayacak fotoğraflar
Siz de takdir edersiniz ki bu bilgilerin olmadığı her mail için benim tek tek bu soruları sormam gerekiyor ve sizin de tek tek cevaplamanız gerekiyor. Bu durum her iki taraf için de vakit kaybı oluşturuyor. Bu nedenle zorunlu öncelikli olarak mailinizde bu bilgilere yer verin. Bu bilgilerin yer almadığı mailleri cevaplamıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

35 yorum

  1. 06 Mayıs, 2021 01:25
    Merhaba yeni binada duvardan çatırtı sesleri geliyor normslmidif
    1. 07 Mayıs, 2021 00:18
      Lütfen bu yazıya da göz atın: Yeni binada neden çatlak olur?
  2. 13 Temmuz, 2021 12:30
    Emirhan bey Selam. Bana yardimci olursuz cok sevinirim Azerbaycandan yaziyorum. Biz 7 aydir 2 katli ev tikiyoruz . Simdi fark etdik 1 ci katla 2 ci katin arasinda tavanda(manalit beton) catlar kucuk catlar olusuyor 5 sm inme var salonda o biri odalarda 2-3 sm inme var. Ne yapmaliyiz ve neden olusuyur bu durum?
    1. 16 Temmuz, 2021 00:12
      Merhaba, anladığım kadarıyla alt katta duvarın tavandan ayrıldığını söylüyorsunuz. Eğer doğru anladıysam sorununuza cevabımı bu sayfadan okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2021/06/zemin-katlarda-yatay-catlaklar-ne-ifade.html
  3. 30 Eylül, 2021 23:34
    İyi günler bizim bina 4 yıllıkmış fakat duvarlarda da arkalı önlü çatlaklar var kontrol ettim aynı yerdeler kolonu kenarından yukarıya doğru da çatlaklar var ben de çok korkuyorum apartmandakiler bina oturuyor diyor oturunca böyle mi oluyor yoksa tehlikeli mi acaba
    1. 02 Ekim, 2021 15:52
      Bu yazıya göz atabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
  4. 06 Ekim, 2021 20:31
    İyi günler. Yeni aldığımız evde bir blokta yan yana 5 daire var. Uzun bir yapı ve evin temeli iki farklı zamanda yapılmış. Birleşme yeri de bizim daireden geçiyor. Koridorda ve balkon duvarında birleşme yerinde çatlaklar var. Müteahhit binanın oturduğunu çatlakların daha fazla büyümeyeceğini söyledi. Bu çatlaklar ilerde daha da genişleyebilr mi? Sonrasında bir tehlike oluştur mu?
    1. 07 Ekim, 2021 02:44
      "Birleşme yeri bizim daireden geçiyor" dediğiniz için soruyorum. Yapıda dilatasyon ile ayrılmış iki blok var da dilatasyon mu sizin dairenizden geçiyor? (Dışarıdan tek blok olarak görünüyor olabilir)

      Zemin tipine bağlı olarak oturmalar devam edebilir. Kil zeminlerde oturmalar yıllar boyunca devam ederken çakıllı zeminlerde bu süre çok daha kısadır. Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık almanızı tavsiye ediyorum. Durumu yerinde inceleyip sizi yönlendirecektir.
  5. 11 Ekim, 2021 00:16
    Merhaba Emirhan Bey, 2016 yılında yapılmış bir binadan 2019 yılında bir daire satın aldık. Bina 3 katlı. Dairede ilk oturan biziz. Bina tamamen dolu. Temel tipini bilemiyorum. Bodrumu yok zemin katta garajlar var. Dairemizin cam kenarlarındaki kolon ve kirişler üzerinde şekil olarak yukarıda "çok geniş çapraz çatlaklar" yazan fotodakine benzer çatlaklar vardı. Çatlaklar bir hizada cephe boyunca yan odalarda da devam ediyordu. Bu yaz boya işlemi yaptık şu an çatlakların resmi malesef elimde yok. Boya olduğu için çekme imkanım da yok. Evin içinde diğer kolon ve kirişlerde problem yok sadece dış cepheye bakan yerlerde bir de koridordaki bir kolonda bu durum vardı. Ev alçı sıva. Çatlaklar da çok ince lakin tek hizada ve süreklilik arzediyordu. Çatlaklar henüz tekrar etmedi. Sıvayıyı kaldırıp bakmak gerekir mi? Yoksa bina yeni olduğu için olası bir durum mudur? Zira mütahidin yaptığı boya üzerine boya yaptık. İlk yapıldığı yıl oluşan bir durum da olabilir diye düşünüyorum. Eğer …
    1. 13 Ekim, 2021 16:50
      Merhaba, yeni binada sorun olacağını sanmıyorum. Yine de binanızı izlemeye devam edin. Bu yazıya da göz atabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
  6. 29 Ocak, 2022 14:04
    Merhaba Emirhan Bey, iki yazınızı da okudum. Çapraz kısa ve ince çatlaklar paralel şekilde yere kadar iniyor yazılarınıza göre tehlikeli olduklarını düşünüyorum fakat kendim bir karara varmak istemedim, fotoğrafına bakmanız mümkün mü acaba?
    1. 29 Ocak, 2022 19:34
      Merhaba, astronomik sayıda biriken maillerimden ötürü inceleyip dönüş yapamıyorum. Lütfen şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık hizmeti alın ve akabinde resmi kurumlara başvurun.
  7. 25 Temmuz, 2022 01:58
    Merhabalar, yeni inşaat halinde bir binada ev bakarken yerde uzun çatlaklar gördük. Her katta var imiş şap çatıya yanlış zamanda dökülmüş gibi bir sebep söylediler ve bunun sorun olmadığını söylediler. Ben yine de rahatsız oldum. Sizce tehlikeli indir?
    1. 25 Temmuz, 2022 13:44
      Merhaba, çatlak şapta ise tehlike oluşturmaz. Çatlak şapta mı değil mi? Bunu ayırt etmeniz gerekir.
  8. 25 Ekim, 2022 13:38
    Merhaba 2017 de insaa edilen binamız 1. 2. ve dublex daire sıralamasında bodrum yok, kendim orta kattayim dublex dairenin balkon duvarlaında hem ön hem yan cephede tabana dikey içten ve dıştan bariz görünen yarıklar var komşum yan taraftakinden dışarasinin bile gözüktügunu söylüyor bu durum benim 2 kat ustumde gerçekleştiği için olası büyük bir depremde (Kocaeli'deyim) bu duvarlar yerinden kopar mi hem benim dairem hem bina için problem yaratır mı endişesi içindeyim değerli bilgilerinizin yol gösterimine ihtiyacımız var yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım saygılar sunuyor işlerinizde kolaylıklar diliyorum
  9. 05 Aralık, 2022 18:20
    Emirhan bey geçtiğimiz hafta Düzce’de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi bugün merdivenin altında oluşan çatlak dikkatimi çekti ve kafamı kurcalamaya başladı yardımcı olur musunuz ?
  10. 05 Şubat, 2023 11:51
    Emirhan bey merhabalar 2020 yapımı inşaatı yeni bitmiş 7 katlı bina zemin kat komple dükkan bodrum kat otopark yapilmis bina sulak alana yapılmış bodrum katta bulunan otoparkta sürekli zeminden kaynaklı su basması yaşanıyor sürekli motorla tahliye ediliyor en üst kat alicisiyim binada kiriş ile duvar arası çatlaklar var aynı zamanda duvarda yatay yönde uzun çatlaklar var bölge deprem bölgesi tehlike arz ederim teşekkürler
    1. 06 Şubat, 2023 00:26
      Merhaba, duvar ile kiriş arasında farklı malzemelerden kaynaklanan bir ayrım olabilir. Bu problem değil. Önemli olan taşıyıcı sistemde çatlak olmaması. Ancak duvarda yatay çatlaklar var dediniz. Bunun neden kaynaklandığı konusunda şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık almanızı öneririm.
  11. 09 Şubat, 2023 23:12
    Mrb Emirhan bey mardin den yazıyorum size ve bu konularda bizleri aydınlattığıniz için teşekkür ederim bizim sorun su şekilde 6 şubat malum ülkemizi yasa boğan bir felaket yaşadık allah bir daha bu acıyı yasatmamasiini diliyorum bizim sorun su şekilde evimiz müstakil alta garaj ve garajı üstünde 2 kat var ama biz bu katları ayri yıllarda yaptik ilk kati 1983 de digerini ise 2016 yılında yaptik en son depremde ust katta bir odasında duvardan tavana dogru bir eğik çatlak oluştu bu risk oluşturur mu kolon taraflarında da kolon ile duvar arasında duz bir çatlaklar oluşmuş bu konuda ne yapmam lazım cevaplarsanız çok memnun olurum simdiden teşekkür ederim
    1. 08 Mart, 2023 17:49
      Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden teknik destek alınız, yerine gelip incelesin.
  12. 15 Şubat, 2023 01:41
    Benimde evin köşelerinde ayrılma var dışa doğru neden acaba
  13. 19 Şubat, 2023 00:33
    Benimde tavanda çaglaliklar çok bide kolonlarda duvarlarda
  14. 20 Şubat, 2023 19:21
    Merhaba dubleks dairede üst katta yatay ve geniş çatlaklar oluşmuş ancak alt dairede herhangi bir çatlak yok endişelenecek bir konu mu yardımcı olur musunuz
    1. 08 Mart, 2023 17:49
      Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden teknik destek alınız, yerine gelip incelesin.
  15. 21 Şubat, 2023 23:39
    Bina 6 yıllık depremden çatlaklar olustu dairemin iç duvarları yıkılıp tekrar yapılacağı söylendi bu ne anlama geliyor ne yapmalıyım
    1. 08 Mart, 2023 17:50
      Merhaba, e-devletten baktığınızda "hasarsız" veya "az hasarlı" olarak mı görünüyor?
  16. 08 Mart, 2023 19:33
    Emirhan bey merhaba size başka nasıl ulaşabilirim deprem bölgesinden yaşıyorum birkaç sorum olacak?
    1. 26 Mart, 2023 05:39
      Merhaba, o kadar çok mail alıyorum ki hiçbirine dönüş yapamıyorum. İletişim bölümünü kullanabilirsiniz.
  17. 24 Mart, 2023 00:07
    merhaba bizim bina 4 katlı ama altında bodrum yerine ters dubleks yapmıslar en üsttede dubleks var suan binamız 4yıllık ilk oturan biziz ama 2 gün önce duvarda catlak olustu capraz şekilde büyük bi ses geldi ama ondanmı geldi dısardan mı anlamadım 05 uc kalınlıgında baslıyor daha ince şekilde iniyor
  18. 28 Mayıs, 2023 03:19
    Merhabalar yeni ev aldık taşınma aşamasındayız bina 2 yıllık binanın 1 katında çatlak vardı bunun sıva çatlağı olduğunu söylediler fakat bugün o katta oturan kişilerle görüştüğümüzde aynı hizada içeriden de çatlak olduğunu hatta hava girdiğini söylediler girmeden önce çatlaklar olduğunu onarıp girdiklerini söylediler tekrar çatlak oluşmuş biz de tedirgin olduk bütün varımızı yoğumuzu koyup bir ev satın aldık şuan tedirginiz bilgi verirseniz çok sevinirim çatlakların fotoğrafı var nasıl atacağım bilmiyorum ama bilgi verirseniz atabilirim şimdiden teşekkür ederim
    1. 07 Temmuz, 2023 02:39
      Aynı şekilde bizim evde de çatlak oldu lütfen cevap verir misiniz uyuyamadım bu saatte yazıyorum
    2. 21 Ağustos, 2024 20:11
      Temelde oturma oldu dubar üzerindeki kiriş duvarın bir kısmını ayakta tutuyor zayıf noktadan bölündü duvar. Çatlak bölgeyi temizleyin içerisine köpük basın
  19. 26 Ağustos, 2023 10:46
    Merhaba kolondaki yatay saç teli gibi çatlak nedeni nedir ?
  20. 01 Eylül, 2023 21:22
    Merhaba ben tokide oturuyorum ve 11 katlı bina temelinde balkon kısımlarında yatay derin çatlaklar var ve bodrum tek kat yapılmış bu binada oturmak sakıncalı mıdır
  21. 06 Kasım, 2023 23:22
    27 yıllık binada meydana gelen depremde duvarlarda geniş çapraz çatlaklar var birde kolonun arkasında var ince carpaz çatlaklar