Gün Gün İnşaat: İş Güvenliği Önlemleri - Önce Güvenlik
Gün gün inşaat yazı dizisinin 11. bölümünde iş güvenliği önlemleri konusuna değineceğim. Şantiye alanında alınabilecek önlemlerden ve risklerden bahsedeceğim. Hangi malzemeleri kullandığımı ve bu malzemeleri nasıl uyguladığımı detaylı bir şekilde fotoğraflarla anlatacağım...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 11. bölümünde iş güvenliği önlemleri konusuna değineceğim. Şantiye alanında alınabilecek önlemlerden ve risklerden bahsedeceğim. Hangi malzemeleri kullandığımı ve bu malzemeleri nasıl uyguladığımı detaylı bir şekilde fotoğraflarla anlatacağım. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Önce güvenlik: İş güvenliği ağları
Daha önceki şantiyelerimde de; her defasında niyet ettiğim ama ben malzemeyi kavrayıp, karar verip, sipariş verene kadar inşaatı bitirdiğimiz bir meseleydi iş güvenliği ağı meselesi. Zagun İş Güvenliği firmasıyla 3 yıl önce başlayan malzeme detayı ve pazarlığı mücadelemiz nihayet bu şantiyede son buldu ve malzememizin siparişini verdik.
Yazıma başlamadan önce; malzemenin kurulumu aşamasında sürekli olarak yardım eden, görüntülü konuşmalarla sık sık destek aldığım Onur Bey'e teşekkür etmek istiyorum. Zagun İş Güvenliği, sadece malzemeyi satana kadar değil, sonrasında da teknik destek vermeye devam etti.
İş güvenliği önlemleri: Güvenlik ağları ve malzemenin kurulumu
Bana gönderilen malzeme, bulunduğum şehirde daha önce uygulanan bir malzeme değildi. TSE belgeli ve oldukça canlı görüntüsüyle şantiyenin havasını birden değiştiren bu malzemeyi anlamak benim yarım günümü aldı. Yanlış bir şey yapma lüksüm yoktu çünkü insan hayatı söz konusuydu.
Neyse ki bu yazıyı okuduktan sonra sizin yarım gününüzü almayacak. Çünkü fotoğraflarla adım adım kurulumu anlatacağım. Hadi başlayalım!
1. Adım - İş güvenliği ağları ve malzemenin kurulumu
İlk olarak projesine göre ankrajların yerleri tespit edilir. Ve buralara ankrajlar yapılır. Bu ankraj işlemi sırasında Zagun firması tarafından çapraz bir şekilde iki dübelin yeterli olacağı söylendi. Biz de bu şekilde uygulamamızı yaptık.
Adım 2: Profil direklerin montajı
İkinci adımda ankrajlara profil direklerini montaj etmek gerekiyordu. Bunun için ilk olarak profillerin beş delikli tarafına bolt kulaklarını ve mapaları yerleştirdik. Yine Zagun firması tarafından gönderilen iplerle profil demirinin beş delikli tarafını bağladık ve üst kata çektik. Bu bağlı iken iki delikli tarafını alt kattaki ankraja pinledik.
Adım 3: Ağların montajına çeyrek kala
Direkleri diktikten sonra projesindeki gibi birer metre ara ile ağları bağlayacağımız mapaları döşemeye yerleştirdik. Böylece iş güvenliği ağlarının kurulumu için tüm hazırlıklarımız tamamlanmış oldu. Buradaki en önemli şey; üst kata çektiğimiz ipleri hiçbir surette çözmemiş olmamız. Bu ipleri sadece ağı yatay konuma alırken veya malzemeleri üst kata çekmem gerektiğinde ağı dikey konuma getirirken kullanacağım.
Yani sistemin mantığı oldukça basit. İş güvenliği ağlarındaki aslan payı profillerin değil, ağların. Çünkü alttaki fotoğrafta gördüğünüz beyaz ipleri gevşetip ağı yatay konuma aldıktan sonra; ağın ucu ile profil arasındaki gerginliği sağlayan ve profillerin daha da aşağı gitmesini önleyen malzeme sadece ağ! İşin açığı; profillerin daha aktif rol alacağını düşünmüştüm. Ama Zagun firmasıyla defalarca kez teyitleştiğim üzere sistemin kullanımı bu şekilde.
Adım 4: İş güvenliği önlemleri: Ağlarının montajı
İş güvenliği ağlarını montaj ederken ağın gözlerinin doğrusal ilerlemesine dikkat ettik. Yani profilin ucundaki ağ gözünün doğrusal karşılığını profilin döşemeyle olan bağlantısındaki mapada yakaladık. Böylece görsel olarak da ağın göze hitap etmesini sağladık. Ağları doğru konuma getirdik ve işlemleri tamamladık. Bu kurulumu ilk kez yaptığımız için toplam 2 gün sürdü. Ancak bir sonraki sefere daha hızlı kuracağımızı düşünüyorum.
Bunun dışında asansör boşluğu gibi düşme tehlikesi içeren alanları da TSE belgeli ağlarla kapattık. Böylece Allah'ın da izniyle düşmeye karşı yaralanmalara ve can kayıplarına karşı önlemlerimizi almış olduk. Aşağıdaki linkler sayesinde Gün Gün İnşaat Yapımı Aşamaları yazı dizisinin diğer bölümlerini okuyabilirsiniz.
İş Güvenliği Ağları, Ankraj Detayları ve Profil Detayları Teknik Çizimleri
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Görüşmeye katılın