İnşaat Mühendisliği Nasıl Bir Meslek? Ne Kadar Maaş Alırlar?
İnşaat Mühendisliği Nasıl Bir Meslek? İnşaat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Koronavirüs salgını ile geçen bir okul yarı yılının ardından üniversiteye geçiş sınavları (YKS 2020) yapıldı ve sınav sonuçları açıklandı. 2020 YKS Tercih kılavuzları da yayım...
İnşaat Mühendisliği Nasıl Bir Meslek? İnşaat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Koronavirüs salgını ile geçen bir okul yarı yılının ardından üniversiteye geçiş sınavları (YKS 2021) yapıldı ve sınav sonuçları açıklandı. 2021 YKS Tercih kılavuzları da yayımlandı. Geriye sadece tercihlerin yapılması kaldı. Tercihlerini yapacak olan öğrencilerin en büyük sorunu meslekleri tam olarak tanımıyor olmaları.Hey, bu yazıyı okumak zorunda değilsin. Aşağıdaki videoyu izleyerek de inşaat mühendisliği hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Bu yazımda öğrencilerin inşaat mühendisliği bölümünü yazmaları durumunda meslekle alakalı bilmeleri gereken konulara değineceğim. İnşaat mühendisliği nasıl bir meslek? İnşaat mühendisi ne kadar maaş alır? Yeni mezun bir inşaat mühendisi iş bulabilir mi? İnşaat mühendisliği bitti mi? Yoksa geleceği parlak mı? Gelin belli başlı soruları hep birlikte yanıtlayalım. Yazıya geçmeden önce beni instagram hesabından da takip edebileceğinizi unutmayın. Instagram: @emirhanaydincomtr
Bu yazı da ilginizi çekebilir: İnşaat mühendisliğinde en iyi üniversiteler hangileri?
İnşaat Mühendisliği Nasıl Bir Meslek?
İnşaat mühendisliği; toplumun en temel mesleklerinden biridir. Çünkü insanın en temel gereksinimlerinden biri olan barınma gereksinimi tamamen inşaat mühendisliğinin konu alanıdır. Üstelik barınma terimini sadece "bina" olarak düşünmemek gerekir. O barınma alanına gelen temiz su hatları (içtiğiniz veya duş aldığınız su), kanalizasyon hatları, binanızın etrafındaki bahçe duvarı, binanıza giden yollar da inşaat mühendisliğinin konu alanlarıdır. Bu örneğin dışında genel olarak inşaat mühendislerinin alanlarından bahsedecek olursak;
- Binalar, fabrikalar
- Barajlar, temiz su ve pis su hatları, yağmur suyu hatları
- Su depoları
- Köprüler
- Yollar
- Limanlar, hava alanları, otogarlar
- Tüneller
- Raylı yollar
- Enerji tesisleri
Kısacası etrafınızda gördüğünüz her detayda inşaat mühendislerinin emeği vardır. Peki inşaat mühendisinin emeği tam olarak ne? İnşaat mühendisini joker olarak düşünebilirsiniz. Yani fizibilite çalışmaları, plan proje çalışmaları, metraj ve keşif çalışmaları, tasarım çalışmaları, yapım işleri tamamen inşaat mühendisine bağlıdır.
Tam bu noktada sizlere genel kültür oluşturacak bir bilgi vermek istiyorum. İnşaat mühendisliğinin ingilizce karşılığı "civil engineer" terimidir. Yani sivil mühendislik. Peki neden? Temel olarak inşaat mühendisliği milattan önce 4.000 yılına dayanır. Mısır ve Mezopotamya bölgelerinde yerleşik hayatın başlamasının ardından halkta barınak ihtiyacı doğmuş ve akabinde sahneye inşaat mühendisleri çıkmıştır.
En temel iki mühendislikten biri olan inşaat mühendisliği askeri mühendislikten sonra gelir. Yani askeri mühendislik, en temel mühendisliktir diyebiliriz. Askeri olmayan mühendislik çalışmalarını bundan ayırmak için de sivil mühendislik adı verilmiştir.
İnşaat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
İnşaat mühendisleri ne kadar maaş alır sorusunun yanıtını bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz: İnşaat mühendisi maaşları
Yeni mezun bir inşaat mühendisi iş bulabilir mi?
Ülkemizde her geçen gün büyüyen inşaat sektörü, her şehirde açılan üniversiteler, artan kontenjanlar derken elini sallasa 50 tane inşaat mühendisine çarpar oldu işverenler. Dolayısıyla artık inşaat mühendisleri açısından rekabet had safhada. Bu rekabetten sıyrılıp iyi bir iş bulabilmek içinse üniversite yıllarını dolu dolu geçirmek oldukça önemli.
Yani demek istediğim öğrencinin; "Üniversiteyi kazandık artık yan gelip yatma zamanı" düşüncesinden sıyrılıp; "Üniversite hayatım boyunca kendimi geliştirirsem; bu benim hayat konforumu artırır" düşüncesine girmesi gerekir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: İnşaat mühendisliğinde en iyi üniversiteler hangileri?
Konuyu daha da açmam gerekirse inşaat mühendisliği okuyan bir öğrencinin kendini rakiplerinden öne geçirecek hamleler yapması gerekir. Bunlardan en önemlileri ise yabancı dil öğrenimi, mesleki bilgisayar programları öğrenimi ve teknik olarak kişinin kendini en üstün seviyede tutmasıdır.
Yabancı dil derken tabi ki ingilizce dışında bir yabancı dilden bahsediyorum. Çünkü ingilizceyi zaten bilmek zorundasınız. (Konuyla ilgili olarak: Nasıl ingilizce konuşabilirim?) Örneğin rusça veya arapça size ummadığınız kapılar açabilir.
Bunun dışında Sta4cad gibi programları öğrenmek de size farklı kapılar açabilir. (Konuyla ilgili olarak: Sta4cad'de akslar)
Özet geçmek gerekirse; inşaat mühendisliği oldukça kutsal bir meslek ancak diploma sadece bir kağıt parçası! Dolayısıyla kişinin kendini geliştirmesi, donanımlı olması oldukça önemli.
İnşaat mühendisliği bitti mi?
Her şeyden önce şu konu çok önemli; İnşaat mühendisliği bitecek bir meslek değil. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi inşaat mühendisliği en temel mühendisliklerden biri. Dolayısıyla medeniyet var oldukça inşaat mühendislerinin işi hiçbir zaman sona ermeyecektir. Ancak ülkemizdeki kriz ortamı bir miktar inşaat mühendisliğinin önünü kapatmaktadır.
Yine de her inişin bir çıkışı olacağı gibi inşaat mühendisliği de bu karanlık günleri geride bırakacaktır. Dolayısıyla şu anda inşaat mühendisliğini tercih etmek için uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum. Çünkü incelediğimde; inşaat mühendisliği için taban puanların oldukça düşük olduğunu görüyorum.
Ancak İnşaat mühendisliği hiçbir zaman bu seviyelerde kalacak bir meslek değildir. Dolayısıyla şu anda iyi üniversitelerde okumak için oldukça elverişli bir ortam var. Yine de şu unutulmamalıdır ki ülkenin refah seviyesi arttıkça inşaat mühendisleri iş yapabilir ve para kazanabilir. Yani ülkedeki kriz ortamı geçmezse tabii ki inşaat mühendisleri de bundan nasibini alacaktır. Ancak yine de en temel mühendislik dallarından biri olması İnşaat mühendisleri açısından oldukça avantajlı br durumdur.
İnşaat Mühendisliği Kadınlar İçin Uygun Bir Meslek mi?
Kaldı ki inşaat mühendisliği hem kadına hem de erkeğe göre uygun bir meslektir. Bu konuda çok cinsiyetçi yaklaşımlar var, bu doğru. Ancak ben bu mesleğin kadını veya erkeği olacağını düşünmüyorum. Çünkü meslek hayatımda gördüğüm kadarıyla kadınlar da bu mesleği oldukça başarılı bir şekilde ifâ edebiliyorlar.
Dolayısıyla yine bahsettiğim konuya geri dönüyoruz. Kişinin kendini geliştirmesi çok önemli. İnşaat mühendisliği zor bir meslek. Bunu çok açık bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü sadece teknik bilginizin en üst seviyede olması ya da sadece kişisel olarak kendinizi mükemmel bir şekilde geliştirilmiş olmanız yetmiyor zaman zaman.
Hem otoritenizi maksimum seviyede kurmanız gerekiyor şantiyede hem de çok zorlu koşullarda işin içinden çıkmanız gerekiyor zaman zaman. Çünkü inşaat sektörü öyle bir sektör ki her an farklı bir sorunla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yani bir gün yaşadığın sorunu başka bir gün yaşadığınız sorunla benzerlik bile göstermeyebiliyor.
Dolayısıyla inşaat mühendisi bir puzzle çözme oyunu gibi. Hayatınız boyunca puzzle çözeceksiniz yani. Sürekli bir sorun karşınıza çıkacak ve siz de bu sorunu çözmekle mükellef olacaksınız. Bir de inşaat mühendisliği oldukça garip meslek; her şey yolunda giderken herkes çok iyi inşaat mühendisi oluyor ama gerçek inşaat mühendisi işlerin yolunda gitmediği zamanda ortaya çıkıyor. Emre Altuğ'un bir şarkısı var: "Karanlıklar içinden gün doğar ya aniden" diye. İşte karanlığın içinden günü doğurabilen kişi gerçek mühendistir esasında.
Kafanıza takılan soruları yorum bölümünden sormayı unutmayın!
Kafanıza takılan soruları yorum bölümünden sormayı unutmayın!
Görüşmeye katılın