Hangi Aşamada Hangi Malzemenin Siparişi Verilir?
Gün gün inşaat yazı dizisinin 14. bölümü olan "Hangi Aşamada Hangi Malzemenin Siparişi Verilir?" başlıklı yazımda; hangi malzemenin hangi aşamada siparişinin verilmesinin gerektiğini, hangi malzemelerin termin süresinin uzun olduğunu, dolayısıyla programlı bir şekilde ilerlemenin zorunluluğundan bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Örneğin şapı attınız. Artık kapıları alalım da takalım dediniz. Moralinizi bozmayayım ama o iş biraz yaş. Çünkü bazı malzemelerde termin süresi uzun olabilir. Kapı da bunlardan biridir. Dönem dönem yoğunluk azaldığında kapıları hızlı bir şekilde tedarik edebilirsiniz ama yaz aylarında büyük kapı firmalarında termin süresi en az 21 günü buluyor.
İnşaat nasıl hızlandırılır? - Hangi Aşamada Hangi Malzemenin Siparişi Verilir?
İnşaatı hızlandırmanın altın kuralı iyi bir program yapmaktan geçer. İyi bir iş programı sayesinde malzeme tedariği, taşeron tedariği sürelerini öne çekebilirsiniz. Örneğin tam mantolamaya başladınız, dekoratif söve siparişi verdiniz. E size acil olarak malzeme lazım ama fabrika en erken 7 günde teslim edebileceğini söyledi. Bu gibi durumları yaşamamak için malzemeleri ve taşeronları önceden ayarlamak ve iyi bir program yapmak oldukça önemli.
İnşaat süresini kısaltmak için neler yaptık?
İlk olarak bildiğiniz gibi; iş güvenliği ağları yüzünden tuğla duvar örülmesine istediğim vakitte başlayamamıştım. Asıl istediğim betonarme katlar ilerlerken aşağı katlardan da tuğla duvar işlerinin ve tesisat işlerinin betonarmeyi takip etmesiydi.
Mevcut durumda ise tuğla duvar işini başlatmamın akabinde bulmakta zorluk çektiğim ilk malzeme kum oldu. Kütahya'nın önde gelen seramik fabrikaları tüm nakliye kamyonlarına yüksek ücretler vererek Afyon'dan maden çektirdiği için Afyon kumu bulmak imkansız hale gelmişti. Çünkü tüm nakliyeler o seramik fabrikasına malzeme götürüyordu.
Neyse ki kumu bir gün içinde tedarik edebildim. Tuğla işlerinin başlamasının akabinde hemen tesisat malzemelerinin metrajını çıkardım ve yerli 6 adet malzemeciye listeyi gönderdim. Hepsi tekliflerini verdiler. Fiyat ve malzeme kalitesi olarak değerlendirmemi yaptıktan sonra da pazarlığımı yapıp siparişimi verdim.
Eş zamanlı olarak alüminyum dış cephe çalışmaları yapan iki firmayı ve PVC doğrama işi yapan iki firmayı şantiyeye davet ettim. PVC doğrama işi yapan firmalardan pencereler için kör kasalı olacak şekilde fiyat çalışması yapmalarını istedim. Alüminyum kompozit işi yapan iki firmadan da dış cephe için fiyat istedim.
Asansör işi için iki ayrı firmadan fiyat teklifi istedim.
Asansör işi için iki ayrı firmadan fiyat teklifi istedim.
Tuğla duvarların bir katının bitmesinin ardından mutfak dolapları için çalıştığım firmayı şantiyeye çağırdım ve mevcut mutfaklarıma uygun projeler yapmasını talep ettim. Aşağıdaki fotoğraf, firmadan bana gelen tasarımlardan biri.
Ayrıca tesisat malzemeleri için 6 ayrı firmaya metrajımı gönderdim ve her birinden yazılı teklif aldım.
Ayrıca tesisat malzemeleri için 6 ayrı firmaya metrajımı gönderdim ve her birinden yazılı teklif aldım.
Yine eş zamanlı olarak mantolama için iki ayrı ekibi ve iç sıvalar için iki ayrı ekibi şantiyeye çağırmak ve onlardan da fiyat almak istedim. Ancak mantolama ekiplerinden hangisini aradıysam ya doluydu ya da ekip komple koronavirüse yakalanmıştı. Taşeronlardan fiyat alırken termin süresi zaman zaman çok uzayan taş yünü için de fiyat aldım.
Bu arada da çatıda kullanacağım kereste ve osb için farklı firmalardan teklif aldım. Şantiyeye indirdiğim ilk malzeme de osb ve kereste oldu.
Bu arada da çatıda kullanacağım kereste ve osb için farklı firmalardan teklif aldım. Şantiyeye indirdiğim ilk malzeme de osb ve kereste oldu.
Ahşap Çatı İnşaatı Maliyeti - P3000, Shingle, Oluk
Öncelikle çatımı nasıl inşa edeceğimden bahsedeyim. Öncelikle ahşap çatımı kuracağım. Üzerine 15 mm kalınlığında OSB kaplayıp, onun üzerine de P3000 ile yalıtım yapacağım. Son olarak da shingle ile çatı kaplamasını tamamlayacağım. Çatı stilim mansart çatı olduğu için, çatıda görsel bütünlüğü yakalamak adına çatımın kaplama malzemesi shingle olacak.
Bunun için 61 adet 122 x 244 cm ebatlarında 15 mm kalınlığında OSB malzemesini 5800 TL'ye satın aldım. Kerestenin de metreküpünü 980 TL + KDV'den satın aldım. Manitou ücretiyle birlikte bu malzemelerin bana maliyeti 12.000 TL oldu.
21 top P3000 ve 180 m²'lik shingle satın aldım. P3000'in fiyatı 110TL+KDV ve shlingle malzemesinin m² maliyeti 23,5 TL+KDV oldu. Bir paket shingle yaklaşık 2,50 m² yer kapatıyor. P3000 ise bini payı hariç 10 m² yer kapatıyor. Ayrıca 7 top arduazlı membran satın aldım ve bunun fiyatı da 145 TL + KDV oldu.
Bu kaplama malzemeleri için düz çatılarda 17 TL/m², yavru çatılarda ise 20 TL / m² üzerinden taşeron ile anlaşma yaptım. P3000 + Shingle imalatı bana yaklaşık 13.000 TL'ye mâl oldu.
Çatıda iki ayrı oluk yapmak zorunda kaldım. Biri eksik oluk diğer ise gizli çatı için sacdan bükme oluk. Eksik oluğun metresi 23 TL + KDV'ydi. Metrajım da 42 metreydi. Eksik oluğun maliyeti 1140 TL oldu.
Sac oluk içinse 5016 TL malzemesine ödedim. İşçilik ise 1000 TL'ye mal oldu.
Saçağın altındaki kötü görüntüyü engellemek için ahşap alın tahtası satın alıp imalatını hazırladım. Metresini 10 TL'den 45 metre aldım. 170 TL'ye de boya satın aldım. Bu da bana 620 TL'ye mal oldu.
Böylece ahşap çatı imalatım tamamlayıcı imalatlarla birlikte 33.000 TL'ye mal oldu.
Tesisat Malzemeleri ve Tesisat İşçiliği Maliyeti - Fiyat Teklifleri
Tesisat malzemelerine farklı markalarla farklı fiyat teklifleri geldi. Ancak ben Fırat marka ürünleri tercih ettim. Ve bu nedenle de en ekonomik teklifi veren firmadan malzemeyi almak yerine, 8.729,00 TL teklif veren firmadan ürünleri tedarik ettim. Tabi ücreti peşin ödediğim için yüzde 6'lık ekstra iskontodan da yararlandım.
Yerden ısıtma boruları için ise yine 6 aynı firmadan fiyat teklifi aldım. Ancak yerden ısıtma boruları ve yerden ısıtma köpükleri için Çetin marka boru ile Çetin marka 30 dansite folyolu köpük tercih ettim. Yerden ısıtma boruları için 1,89 TL/m, yerden ısıtma köpükleri için de 15,98 TL/m² fiyat aldım. Yerden ısıtma malzemeleri için toplam maliyetim 14.500 TL oldu.
Tesisat taşeronum ile tüm binanın sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı, kanalizasyon bağlantıları vb. işler için ofis başına 1250 TL + 350 TL (yerden ısıtma farkı) = 1.600 TL/ofis üzerinden anlaştık. Ayrıca tesisat boşluklarının karot makinesi ile düzgün bir şekilde delinmesini istediğim için daire başına ekstra 125 TL'lik bir masrafım çıktı.
Şu ana kadar görünür giderlerle 50 m²'lik 1+1 ofis için tesisat maliyetim 3500 TL/m² oldu. Tesisat konusunu daha ayrıntılı bir şekilde ilerleyen bölümlerde ele alacağım.
PVC Pencere Maliyeti ve Pvc Pencere İşleri İçin Fiyat Teklifleri
Pvc pencereler için yazımın ilk bölümlerinde bahsettiğim gibi iki ayrı firmadan teklif aldım. Bu firmalardan biri Adopen için diğeri ise Winsa için fiyat teklifi verdiler. İkisinin teklifi de kendiliğinden pervazlı kasalı, antrasit gri, 4+16+4 sinerji camlı ve kör kasalıydı.
Adopen için gelen fiyat teklifi 60.250 TL iken, Winsa için gelen fiyat teklifi 78.000 TL idi. Tabi bu fiyatlara çatı katı dahil değildi. Çünkü firmalar pencere ölçülerini alırken ben henüz o katın tuğlasını örmemiştim.
Ancak Adopen ile Winsa'nın tekliflerini incelediğimde, Adopen'in fiyat teklifindeki pencere sayısının eksik olduğunu farkettim. Durumu firmaya bildirdim ve teklifini revize etmesini talep ettim. Onlar da fiyat tekliflerini 70.200 TL'ye çektiler.
Ancak Adopen ile Winsa'nın tekliflerini incelediğimde, Adopen'in fiyat teklifindeki pencere sayısının eksik olduğunu farkettim. Durumu firmaya bildirdim ve teklifini revize etmesini talep ettim. Onlar da fiyat tekliflerini 70.200 TL'ye çektiler.
Firmalardan ilk talebimiz pencerelerin bütün olması yönündeydi. Hatta sırf bu nedenle Adopen için gelen teklifte pencerelerin kapı profili ile (daha sağlam olması için) yapılacağı yazılıydı. Ancak pencereleri bütün olarak inşa ettiğimizde; sadece iki sıra tuğla ördüğümüz için ve bunun 10 cm'lik bölümünü de şap ve kaplama malzemeleriyle kaybedeceğimiz için korkuluk yapmak zorunda kalacaktık.
Korkuluk konusunda biraz daha detaya girersem; kaplaması bitmiş imalattan itibaren en az 90 cm yükseklikte güvenlik gerekiyor. Benim durumumda ise iki sıra tuğla 40 cm yükseklik kazandırıyor ve şapla kaplama 10 cm yükseklik kaybettiriyor. Dolayısıyla pencereleri bütün yaparsam; 60 cm yüksekliğinde de korkuluk imalatı yapmam gerekecek.
Bu nedenle pencerelere ara kayıt atma kararı aldık. Böylece 90 cm'lik güvenli yüksekliği pencere kayıtlarıyla tamamlayıp, bu yüksekliğin üzerindeki bölümü açılır pencere yapmaya karar verdik.
Verdiğimiz bir diğer önemli karar ise; açılır olmayan pencerelerde de aynı kotta ara kayıt atmak oldu. Böylece binanın dış cephe görünüşünde fazladan pvc profili göreceğiz ki bu bir dezavantaj. Ancak böylesinin daha güvenilir olduğuna kanaat getirdik.
Yaptığımız değişikliklerden sonra firmalar fiyatlarını revize ettiler. Kapı profili yerine yeniden pencere profiline döndüler ve bu da fiyatı bir tık aşağı çekti. Ancak ilk verilen tekliflerde çatı katındaki pencerelerin ölçüleri henüz alınmamıştı ve bunlar da ilave edildiğinde kör kasalar dahil (40x60x1.5) 80.000 TL fiyat geldi.
En nihayetinde de 75.800 TL'ye anlaştık ve ödememizi yaptık.
Asansör Maliyeti ve Asansör İşleri İçin Fiyat Teklifleri
Asansör işi için de yine iki ayrı firmadan teklif aldım. 800 kg kapasiteli, makine dairesiz, 3 yıl garantili, teleskopik kapı tipli asansörler için aldığım fiyatlar farklı marka kapılar ve motorlar, dizaynlar için epey değişkenlik gösterdi. MB Bulut marka kapı için fiyat teklifi 93.000 TL'ye gelirken Onaylift için 90.000 TL'ye geldi. Fermatör marka kapı için ise 111.000 TL'lik ve 120.000 TL'lik iki ayrı fiyat teklifi geldi.
MB Bulut marka kapı olmak üzere 90.000 TL üzerinden anlaşma yaptık ve ödememizi gerçekleştirdik.
İç sıvalar için fiyat teklifleri
İç sıva işleri için; çelik sıva, kaba alçı, 2 kat karışık alçı, saten alçı ve boya için toplamda 15 TL/m² işçilik fiyatı aldım. Aldığım bir diğer fiyat ise 17 TL/m² idi. Ekonomik olarak uygun teklifte haricen boya işçiliği 2 TL/m², haricen çelik sıva işçiliği ise 5 TL /m² idi. Aynı taşeron malzemeli alçıpan otobüs tavan için 50 TL/metre, clip-in sistem asma tavan için ise malzeme hariç 15TL/m² fiyat verdi.
Hızlıca sözleşmemizi imzaladık ve imalatlara başladık.
Mutfak Dolapları İçin Fiyat Teklifleri
Mutfak dolapları için ulusal ve yerel firmalardan teklif aldım. Ulusal firmadan gelen teklifte 1 no'lu dairenin mutfağı için 3.460,00 TL + KDV (L=2 metre), 2 no'lu dairenin mutfağı için 3.560,00 TL + KDV (L=2,30 metre) ve 3 no'lu dairenin mutfağı için gelen teklif de 4.460,00 TL + KDV (L=3,30 metre) oldu.
Yerel firmalardan gelen teklifler ise KDV dahil olmak üzere sırasıyla 1.650,00 TL, 1.650,00 TL ve 2.500,00 TL oldu. Malzemelerin özellikleri ise her iki firmada da hemen hemen aynı; suntalem gövde, membran kapak, alttan mandallı frenli çekmece rayı, frenli kapak menteşesi ve metal kulp.
Kapılar İçin Fiyat Teklifleri
Oda kapıları için ise yine ulusal ve yerel firmalardan fiyat teklifi aldım. Ancak ulusal firmadaki modeller hoşuma gitmediğinden yerel firmalara ağırlık verdim.
Aldığım fiyatlar membran kapı ve lake kapı olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Membran kapı için firmaların birinden KDV ve aksesuar dahil 675 TL/adet diğerinden ise 600 TL/adet fiyat aldım.
Ancak lake kapılar için aldığım fiyatlar Kdv ve aksesuarları dahil 1.000,00 TL ve 1.100,00 TL idi.
Islak hacimlerde lake kapıların deforme olduğunu daha önce tecrübe etmiştim. Bu nedenle membran kapının özellikle ıslak hacimlerde daha dayanıklı olduğu reddedilemez bir gerçekti. Her ne kadar lake kapı hem görüntü hem de kalite olarak bir tık önde olsa da "lakenin adı membranın tadı" diyerek membran kapıdan yana tercihimi kullandım.
Membran kapı için aldığım iki teklif için tek tek atölyeleri ziyaret ettim. Aralarında 75 TL'lik fiyat farkı olan iki malzemenin arasında kalite olarak fark vardı. Bu nedenle 675 TL'lik kapıyı tercih ettim.
Çelik Kapılar İçin Fiyat Teklifleri
Çelik kapılar için fiyatlar malzemeye ve mekanizmaya göre epey değişkenlik gösteriyordu. Örneğin başlangıç paketi 1.500 TL iken; kanattaki alüminyum çerçeve ilavesi +300 TL, kancalı kilit mekanizması +100 TL fiyata ilave olarak yansıyordu. Kapıdaki saclar 1,20 mm yerine 1,50 mm olursa +150 TL ilave, karkas 1,20 mm yerine 1,50 mm olursa +50 TL ilave ve iç sac (gözükmeyen) 0,80 mm yerine 1,50 mm olursa 75 TL fiyata ilave oluyordu.
Modeller de epey değişkenlik gösteriyordu. Ayrıca kendi modelimizi tasarlayıp bu şekilde imalat yaptırma şansımız da vardı.
Özetle tuğlalar örülürken hangi imalatlar için hazırlık yaptım?
- Çatı malzemesi için hazırlık yaptım.
- 6 adet firmadan tesisat malzemelerine teklif aldım.
- Mantolama ve dış cephe işlemleri için hazırlık yaptım.
- Ön cephedeki alüminyum cephe için fiyat teklifi aldım.
- PVC pencereler için teklif aldım.
- Sıva işi için taşeronlarla görüştüm.
- Asansör firmalarından teklif aldım.
- Oda kapıları ve çelik kapılar için görüşmelere başladım.
- Mutfak dolapları için proje hazırlattım ve fiyat teklifi aldım.
6 yorum