Gün Gün İnşaat - Yerden Isıtma Maliyeti - Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gün gün inşaat yazı dizisinin 19. bölümünde yerden ısıtma maliyeti, yerden ısıtma nasıl yapılır, yerden ısıtmada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi konuları açıklayacağım. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Bu videoyu izlemeden yerden ısıtma yaptırmayın!
Esasında bu yazıyı tesisat işleri nasıl yapılır başlıklı yazının içinde paylaşmalıydım. Ancak yerden ısıtma sistemi ile alakalı çok fazla soru geldiği için bunu ayrı bir başlıkta değerlendirmeye karar verdim.
Yerden ısıtma sisteminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Yerden ısıtma sistemi ya da bir diğer tabirle alttan ısıtma sistemi veya zeminden ısıtma sistemi; oldukça avantajlı bir sistemdir. Hem peteklerden ötürü yer kaybı yaşanmaz hem de ısı daha homojen bir şekilde odaya yayılır.
Tabi yerden ısıtma sisteminin sadece avantajlarını söylemek olmaz. En büyük dezavantajı ısınan havanın yerdeki mikro toz tanelerini de havaya kaldırmasıdır. Evet, bilimsel olarak böyle bir çalışma görmedim. Ama benim bu konuyla ilgili şahsi bir tespitim var. Toza karşı alerjim var ve evde yerden ısıtma sistemi çalıştığı anda burnum tıkanıyor. Çünkü ısınan hava yukarı çıkarken mikro toz tanelerinin de burnuma gelmesine neden oluyor. Özetle benim bilimsel çalışmam tamamen burnuma olan güvenimden ibaret. Yine de hiçbir inşaatımda yerden ısıtmadan vazgeçmem.
Yerden ısıtma borularının ve köpüklerin özellikleri - Hangi markalar seçilmeli? Hangi markalar daha kaliteli?
Yerden ısıtmada kullanılan boruların ve köpüklerin kaliteli olması oldukça önemli. Bu malzemeler farklı tiplerde ve farklı özelliklerde. Gelin kısaca bunlara bir göz atalım.
Yerden ısıtma borusu seçerken nelere dikkat edilmeli? En iyi yerden ısıtma borusu markası hangisi?
İlk olarak yerden ısıtma borusunun oksijen bariyerli olması oldukça önemli. Oksijen bariyerli boruların en büyük avantajı boruların içerisinde kirliliğin, paslanmanın ve bakterilenmenin daha az olması. Bu da malzemede uzun ömürlülüğü sağlayan ve verimi artıran bir etken. Oksijen bariyerli boru kullanılmazsa, birkaç yıl içerisinde ısıtma tesisatının verimi düşer.
Yerden ısıtma borusu bükülerek kullanılan bir malzeme olduğu için aşırı gevrek bir malzeme seçilmemesi de oldukça önemli. Burada da daha önce kullanılıp denenmiş malzemelerin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Ben Çetin marka boru kullanıyorum. Oldukça da memnunum. Esnek ve kaliteli bir malzeme.
Yerden ısıtma köpüğü nasıl olmalı? Folyolu köpük ve folyosuz köpük karşılaştırması
Gelelim köpüğe. En sık sorulan soru folyolu köpük kullanmanın avantajının olup olmadığı. Aklımdaki cevap genelde şu oluyor: "Deli misiniz tabi ki avantajı var." Ama bunu içimden söylüyorum tabi.
Zaten folyolu köpük ve folyosuz köpük arasındaki fiyat farkına bakarsanız cevap kafanızda şekillenmeye başlayacaktır. Unutmayın; para yalan söylemez.
Gelelim yerden ısıtmada folyolu köpüğün avantajına. Tabi ki en büyük avantajı enerji tasarrufu. Isıyı doğrudan yansıtan folyolu köpükler, köpüklerden kaynaklı ısı ve enerji kaybının önüne geçmiş oluyorlar. Ayrıca da folyosuz köpük gibi en ufak darbede dağılmıyorlar. Şap atılırken bu oldukça avantajlı bir durum oluyor. Borunun zarar görmesini istemezsiniz. Spoiler vereyim; patlamış yerden ısıtma borusunu tamir etmek oldukça zahmetli.
Yerden ısıtma boruları nasıl döşenir? Püf noktalar nelerdir?
Gelelim yerden ısıtma borusunun döşenmesine. Bu konuda bir makine mühendisi kadar bilgi sahibi değilim, öncelikle bunu söylemem gerekir. Çünkü bu onların uzmanlık alanı. Ancak bana verdikleri ufak sırları sizinle paylaşacağım.
Yerden ısıtma boruları 240 metre uzunluğunda geliyor. Bunu üçe bölmeniz önemli. Çünkü yerden ısıtma borularında bir zone'un 80 metreden uzun olması tercih edilmiyor. Bir diğer önemli konu ise döşenen bütün zone'ların eşit uzunlukta olması. Yani ilk beş zone 80 metre uzunluğunda iken altıncı zone 40 metre uzunluğunda olursa, su kısa taraftan dönüş yapacak ve ısınma problemi oluşturacak.
Ayrıca da her bir metrekareye 7 metre yerden ısıtma borusu döşemeye özen gösteriyorum. Makine mühendislerinin bana verdikleri projelerde de metrajlar bu yönde zaten.
Yerden ısıtma borusu döşenirken, kaçıncı metrede olduğunuzu borunun üzerindeki metrajlardan da anlamanız mümkün. Bu çok iyi düşünülmüş bir ayrıntı.Yerden ısıtma uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler
Peki yerden ısıtma borusu döşenmiş bir alanda yürürken nereye basmak gerekir? Sık yapılan bir hata, borular kırılmasın diye sadece yumurtalara basarak yürümeye çalışmaktır. Ancak doğrusu, homojen bir şekilde hem yumurtaya hem de boruya basmak olacaktır. Çünkü sadece yumurtalara basmak, yumurtaların ezilmesine neden olur. Sizden sonra yürüyen bir kişi, yumurta çoktan ezildiği için doğrudan boruya basmak durumunda kalır. Bu nedenle hem boruya hem de yumurtaya basacak şekilde yürümek en doğrusudur.
14 yorum
2. şap işleminden önce duvar diplerine en az 10 cm lik yalıtım bandı yapıştırmışsınızdır umarım....Şap genleşmesi ve duvardan ses ve ısı yalıtımı için.