Gün Gün İnşaat - Hangi Boya Markasını Tercih Ettim?
Gün gün inşaat yazı dizisinin 21. bölümünde iç cephede hangi boya markası daha iyi, dış cephede hangi boya markası daha iyi, Marshall boya mı, Jotu...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 21. bölümünde iç cephede hangi boya markası daha iyi, dış cephede hangi boya markası daha iyi, Marshall boya mı, Jotun Boya mı, Filli Boya mı yoksa Fawori mi daha iyi, iç cephe boya yaptırma maliyeti gibi konulara değineceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Hangi Boya Markasını Tercih Ettim?
Öncelikle ben bu yazıyı 29 Ekim 2020 tarihinde yazmaya başladım. Bu nedenle Cumhuriyet Bayramımızı tüm kalbimle kutluyorum.
31 Ekim 2020 Cumartesi günü şantiyemde şap atılacaktı. Akabinde de iç cephe boya imalatı başlayacaktı. Bu nedenle boya seçimine bir an önce karar vermem gerekiyordu. Dış cephe boyasıyla ilgili notlarımı okumak için mantolama başlığına göz atmalısınız.
İç cephe boyasıyla alakalı birçok boya markası ve bu markaların birçok farklı serisi vardı. Bu nedenle karar vermek oldukça zordu.
Öncelikle parlak boyalardan çok, mat boyalara yönelme kararı almıştım. Bu seçim, işçilik hatalarını kapatacak bir seçimdi. Çünkü genel olarak parlak boyalarda işçilik hataları daha çok ön plana çıkıyor.
İç Cephe Boya Fiyatları Kaç TL?
İlk olarak Dyo boyadan fiyat aldım. Dinamik serisinin 15 litrelik kovası 380 TL iken 5 yıldız serisinin 12.7 litresi 250 TL idi. Dyo marka boya ortalama 80-100 m² alanı kapatıyordu. Dyo tavan boyası ise 100 TL ve yaklaşık 70-80 m² alanı kapatıyordu.
Casati marka 15 litrelik boya ise 190 TL idi. Bu boya ortalama 100-120 m² alanı kapatıyordu.
Jotun boyada ise fenomastik serisinde 350 TL'lik kova 100 m² yer kapatıyordu. Güzel evim serisi ise 120 m² yer kapatırken fiyatı 430 TL bandındaydı. Jotun'da astar fiyatı 230 TL idi ve 150 m² alan kaplıyordu.
Marshall Boyada ise Fit silikonlu ipek serisi 225 TL, silikonlu ipek mat serisi 360 TL ve maksimum iç cephe boyası serisi 385 TL idi. Ve bu boyaların kapattıkları alanlar 80 m² civarındaydı.
Tüm bu araştırmalarımın ardından Marshall Boya ve Jotun Boya arasında kararsız kalmıştım. Ve son olarak işi yapacak olan ustama danışmak istedim. Ve o bana fiyat/performans ürünü olarak Fawori silikonlu mat iç cephe boyasını önerdi. Yani benim favorim jotun ve marshall iken ustamın favorisi Fawori idi. Bu sözü de yazınca Fawori Boya'nın reklam çalışmasını yapmış gibi oldum ama aslında öyle değil :)
Fawori silikonlu mat iç cephe boyası hiç gündemimde değildi. Ancak yine de iki farklı firmadan fiyat aldım ve 219 TL'lik ekonomik teklifi de değerlendirmeye aldım. Ortalama 100 m²'lik alanı kapatıyordu. Gerçekten de tam bir fiyat/performans ürünüydü.
Fiyat olarak Casati'nin bir tık üstünde olsa da ustamın yoğun ısrarları sonucu (inanın komisyon alıyor mu bilmiyorum) seçimimi Fawori'den yana kullandım.
Renk Seçimi
Renk seçimi yapmak için iki küçük kovayı şantiyeye getirdim ve iki rengi de denedim. Biri bir tık daha açık renk ve bir diğeri bir tık daha koyu renkti. Açık renge zaafım olduğu için direkt olarak açık renkten yana oyumu kullandım ve malzemeyi şap atılmasına müteakip şantiyeye indirdim. Satın aldığım iç cephe boyası Fawori'nin kristal kuvars adlı rengiydi.
İç Cephe Boyası Maliyeti
Tavanlar için 10 kova Permolit tavan boyasını kovası 100 TL'den, 15 kova silikonlu mat Fawori boyayı kovası 219 TL'den ve 2 kova da astarı kovası 220 TL'den satın aldım. Böylece malzemelere ödediğim para 4.725 TL oldu.
Toplam boya metrajım ise (duvar, tavan ve alçıpan asma tavanlar dahil) 3.150 m² idi. Böylece metrekare başına düşen boya maliyetim tam 1,50 TL/m² çıktı.
2000 m² duvarım için 15 kova silikonlu boya harcamıştım ve bu da bir kova boyanın 133 m² yer kapattığını gösteriyordu. Peki bir kova boyanın 100 m² yer kapatması beklenirken neden 133 metrekare alanı boyamıştı? Bunun nedeni düzgün astar kullanımı ve boyanın açık renk boya olmasıyla ilgiliydi.
Tavanlarda ise 10 kova boya 1150 m² yer kapatmıştı. Bu da bir kova boyanın 115 m² alanı kapattığını gösteriyordu.
Taşeronumla yaptığım anlaşmaya göre harici boya işçiliği 2 TL / m² idi. Dolayısıyla işçilik ve malzeme dahil metrekare maliyetim 3,50 TL/m² oldu.
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Görüşmeye katılın