Gün Gün İnşaat - Şap Atma Maliyeti Kaç TL?
Gün gün inşaat yazı dizisinin 20. bölümünde şap imalatı, şap atma maliyeti, şapta kullanılan malzemelerin metrajı gibi konulara değineceğim...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 20. bölümünde şap nedir, şapimalatı, şap atma maliyeti, şapta kullanılan malzemelerin metrajı gibi konulara değineceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Şap imalatı bütün inşaat mühendislerinin, mimarların ve inşaatla ilgilenen bireylerin gözünde bir nevi kilometre taşıdır. Yani şap atma aşamasına geldiyseniz artık inşaata birmiş gözüyle bakılır. Çünkü kalan imalatlar nispeten daha zahmetsiz imalatlardır. Boya, seramik, laminant, vitrifiye grupları gibi imalatlar için şap imalatının bitmesi beklenir. Nihayet ben de bu kilometre taşına ulaştım. Bu yazı dizisini yazmaya 3 Aralık 2019 tarihinde başlamıştım. İnşaata fiili olarak başlama tarihim ise - ki hafriyat aşamasından bahsediyorum - 2020 yılının nisan ayının son haftasını bulmuştu. Bakalım bu yazı dizisi ne zaman tamamen sona erecek...
Şap nedir?
Şap, betonarmede döşemedeki kotu düzeltme amacıyla ve tesisat borularını gizleme ve koruma amacıyla atılan; çimento ve kum bileşenlerinden ulaşan, zaman zaman renklendirici bileşenler katılan, düşük dayanımlı beton yüzey kaplamasıdır.
İçeriğin videosu:
Şapçının şap maliyeti kaç TL?
Öncelikle şap ekibinden bahsedeyim. Şap ekibi, 5 kişi ile bir günde ve bir makine ile 300 m² şap attı. Şap işçiliği için taşeron ile benim anlaşmam 4 TL/m² idi. Bu da demek oluyor ki taşerona bir günlük iş için ödemem gereken tutar 1.200,00 TL. Taşeron bu 5 kişiye yemek dahil ortalama 150 TL yevmiye ödese (düz işçiler ortalamayı düşürüyor) 750 TL işçi masrafı olur.
Şap işleri taşeronum bundan 2 yıl önce eski şap makinesini 100.000 TL bedelle satıp 160.000 TL bedelle yeni şap makinesi almıştı. Yani işlerini sürdürebilmesi için 60.000 TL ilave ücret ödemesi gerekti. Ve eski makinesini 3 yıl kullanmıştı. Demek oluyor ki şap makinesinin amortismanı yıllık 20.000 TL. Bu tutarı da 12 aya böldüğümüzde yaklaşık 1700 TL çıkar. Bunu da pazar günlerini çıkıp 26 güne bölersek makinenin günlük amortisman gideri 65 TL çıkar.
Yani şapçımın günlük toplam gideri 815 TL ve benden aldığı ücret 1200 TL. Tam tahmin ettiğim gibi, kâr oranı ideal seviyede. Tabi makinenin bakımları vs bu hesapa dahil değil ama her Türk vatandaşı gibi bu maliyet hesabını yapmasam kendimi iyi hissetmezdim. Şapçıyı bir kenara bırakalım ve gelelim benim maliyetime...
Şap atma maliyeti kaç TL? Şap kalınlığı kaç cm?
Toplamda 620 metrekarelik şap için 73 ton kum harcadım. Yaklaşık 150 torba da çimento harcadım. 73 ton kum için tonu 30 TL'den 2.190 TL, 150 torba çimento için de torbası 16 TL'den 2.400 TL para harcadım.
İşçilik ile beraber (620 x 4 TL = 2.480 TL) toplam şap imalatı maliyetim 7.070 TL oldu. Yani şap imalatının metrekaresi yaklaşık 11,50 TL/m²'ye geldi.
Bu maliyet hesabında kafanıza şu soru takılabilir. Kumun tonunu sıva hesabında 60 TL/ton almışken şap hesabında neden 30 TL/ton aldık? Bunun nedeni şapta kullandığım kumun, kırmataştan öğütülen bir kum türü olması. Ve dolayısıyla ucuz bir kum türü olması. Sıva imalatında ve tuğla harcı imalatında ise o kum kullanılamıyor. Sıva ve tuğla işlerinde kullandığım kum Afyon'dan geliyor ve nakliye mesafesinden ötürü fiyatı da daha yüksek.
Yerden ısıtma köpüğü ile birlikte 8 cm'e çıkan şap imalatımda aslında sarfedilen ortalama malzeme kalınlığım 6 cm civarında oldu.
Şap imalatı nasıl yapılır? Nasıl şap atılır?
Şap imalatı için öncelikle kotları asansör kapısına göre lazer ile dağıttık. İşaretlediğimiz çizginin bir metre altı şap kotu olacak şekilde işaretlememizi yaptıktan sonra şap imalatını başlattık.
Kepçesine doldurulan kumu ve çimentoyu karıştırarak imalatın yapılacağı kata pompalayan şap makinesinin yeteri kadar harç pompalamasından sonra bu harç; kürekler ile alana yayıldı, kotlara göre imalat tesviye edildi ve son olarak perdah makinesi ile yüzey perdahlandı.
Oldukça basit ve pratik bir imalat olsa da şap dökme işleminde de oldukça kritik ayrıntılar var. Bunlardan en önemlisi daire içinde, banyolarda veya diğer alanlarda kot farkının olmaması gerektiği, yani eşik çıkmaması gerektiği. Çünkü banyoya veya tuvalete girerken eşik ile, basamak ile girmek estetik açıdan oldukça kötü oluyor.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ıslak hacimlerde şapın eğiminin gidere doğru verilmesi gerektiği. Ters yöne verilen eğimler, suyun yanlış tarafta birikmesine neden olabilir.
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Görüşmeye katılın