Gün Gün İnşaat - Alüminyum Kompozit Dış Cephe Kaplama
Gün gün inşaat yazı dizisinin 23. bölümünde alüminyum kompozit dış cephe kaplamasından, alüminyum kompozit kaplama yöntemlerinden, kompozit kaplama yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden, cephe aydınlatmasından ve alüminyum kompozit kaplama maliyetinden bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Gün gün inşaat yazı dizisinin 18. yazısı olan mantolama bölümünde dış cephede ilk olarak mantolama yaptığımdan, arka ve yan cephelerin bir kısmında mantolamanın üzerine dekoratif panel kaplama, kat silmesi ve kanallı köpük söve uygulaması yaptığımdan, mineral sıva ve boya ile işlemleri tamamladığımdan bahsetmiştim.
İçeriğin videosu:
Alümiyum Kompozit Kaplama Nasıl Yapılır?
Ön cephede ve yan cephelerin bir kısmında ise alüminyum kompozit cephe kaplaması yapacaktım. Bununla ilgili olarak iki ayrı firmadan teklif aldım. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hangi aşamada hangi malzemenin siparişi verilir?
Aldığımız fiyatların mukayesesinin ardından daha önce de çalıştığımız Alüsis firmasıyla anlaştık.
Proje detayları
Üstteki fotoğrafta da görüldüğü üzere projede, 3 adet oval kesitli kulemiz, kompozit alanın etrafını çeviren kutu kesitimiz ve pencere sövelerimiz vardı. Oval kesitli kulelerimiz bakır renkli, pencere söveleri ve kompozit alanı çeviren kontur çizgisi açık gri renkli ve son olarak ana zemin rengi koyu gri rengiydi.
Uygulama esnasında projeye sadık kaldık ancak sadece pencere sövelerini bir tık daha ön plana çıkarmak için; pencere sövelerinin rengini de kulelerin rengine çevirdik. Kullandığımız renkler Saray kompozitin yeni renkleri olan beton rengi (açık gri), bazalt taşı rengi (koyu gri) ve paslı çelik rengi (bakır rengi).
Kompozit alanı çeviren kontur çizgisini binanın köşesinden aldık ve biraz daha yan cepheye doğru ilerlettik. Tam balkon hizasına kadar kontur çizgisini taşıdık. Ve led ışıklandırmayı da sadece saçak hizasında değil, kontur çizgisi boyunca sürdürdük.
Projede kulelerin çapını 80 cm olarak belirledik. Esasında bu bölümü not alıyor olmam, siz değerli okuyucularımdan ziyade kendim için. Çünkü bu stildeki cepheyi ilk uyguladığımız Laleli Palas apartmanından beri kulelerin çapını bir türlü hatırlayamıyorum ve her defasında Alüsis'in ustası Seyfi Usta'yı arıyorum.
Her yeni projede pencerelerin arasındaki duvar mesafesini kuleye göre ayarlamaya çalıştığım için, her yeni projede kulenin çap ölçüsüne ihtiyacım oluyor ve hafızam da zayıf olduğu için Seyfi Usta'yı aramak zorunda kalıyorum. Artık o da usandı ben de!
Bu projede pencere sövelerinin kalınlığını 20 cm olarak belirledik. Ancak normalde daha az kalınlıkta yapıyorduk. 20 cm yaptığımızda söveler biraz daha kendini belli etti ancak tarafsız olmam gerekirse; hem oval kuleler hem de kalın pencere söveleri paslı çelik rengi olunca cepheyi biraz boğdu. Eğer projeye sadık kalıp pencere sövelerini açık gri (beton rengi) yapsaydık muhtemelen kuleler daha ön plana çıkmış olacaktı ve çok daha sade bir görüntü elde etmiş olacaktım.
Zaten bu dış cephe çalışmasında gözüme batan iki nokta var ve biri sövelerin renkleri. Bir diğeri ise silikon rengi. Gri renk silikon çektiğimizde cepheyle daha uyumlu olur sandık ancak bazalt rengi koyu gri alüminyumun arasında gri renkler adeta beyaz renk gibi açık renkli kaldı ve bu hoş olmadı. Kendime buradan bir not bırakmak istiyorum. Siyah renkli silikondan vazgeçme!
Alüminyum Kompozit Panel Nedir?
Alüminyum kompozit panel; polietilen tabakanın her iki yüzeyinin alüminyum levhalarla kaplanmasıyla elde edilen bir malzemedir.
Havaalanları, tren garları, otobüs terminallerinde
Tünel ve metro istasyonlarında
Stadyumlarda
Ofis tasarımlarında
Benzin istasyonlarında
Fuarlarda stand uygulamalarında
Yürüyen merdivenlerde
Asansörlerde
alüminyum kompozit paneller kullanılır. Ülkemizde ve dünyada sıklıkla kullanılan, göze hitap eden bir malzemedir kompozit paneller. Hafif olması, renk seçeneklerinin olması, uzun ömürlü olması en çok tercih nedenlerinden sadece bazılarıdır.
Alüminyum kompozit dış cephe kaplaması yapım aşamaları nasıldır?
Alüminyum kompozit paneller imalat projesine göre atölyede hazırlanır ve şantiye alanına getirilerek hazırlanan çelik konstrüksiyona monte edilir. Ardından kompozit panellerin derz aralarına poliüretan sosis ve seçilen renkte cephe silikonu uygulanır. Son olarak da alüminyum kompozit panellerin üzerindekli folyo sökülür ve işlem tamamlanmış olur.
Alüminyum kompozit cephe kaplamasının tek yolu silikonlu yöntem değildir. Tırnaklı sistem veya kenetli sistem adıyla bilinen alternatif yöntemler mevcuttur. Ancak benim şantiyelerimde uyguladığım sistem silikonlu sistem olduğu için diğer uygulama yöntemine değinmeyeceğim.
Alüminyum Kompozit Dış Cephe Kaplama Maliyeti Kaç TL?
Alüminyum kompozit kaplama için maliyet hesaplaması biraz teferruatlı. Çünkü metraj çıkarırken 2 cm'lik tırnak paylarını da hesaplamak gerekiyor. Ayrıca bir kısmı üst üste binen kompozitleri de atlamamak gerekiyor. Ve son olarak da ekstra işçilik gerektiren parçaları (benim projemdeki oval sütunlar gibi) ayrıca hesaplamak gerekiyor. Çünkü oval kulelerin ekstra işçiliği olduğu için bunların birim metrekare maliyeti de farklı olacaktır.
Benim anlaşmama göre KDV hariç bazalt rengi, paslı çelik rengi ve açık beton rengi kompozitler 300 TL/m² idi. Ancak oval kesitli kulelerin ekstra işçiliği olduğu için oval kulelerde 380 TL/m² + KDV tutar üzerinden anlaştık.
Ufak tefek ekstra işlerim oldu ve iş sonu kesin hakedişi çıkardıktan sonra üstteki fotoğrafta gördüğünüz gibi taşeron firmanın hakedişini yapıp ödemesini yaptım.
Pencereler dahil karşıdan görünen alan 265 m² iken alüminyum kompozit alanı 466 m² çıktı. Tabi ki hesap hatası yok. Sağ ve sol bitiş alanlarındaki kutunun etrafı, teras bölümündeki üst kompozitler, pencere sövelerinin iç kısımları vs. derken çıkan alüminyum kompozit alanının karşıdan görünen alandan fazla çıkması gayet normal. Alüminyum kompozit metrajı çıkarırken gerçekten çok hassas olmalısınız. Bu şantiyemde gerçek metrajın iskele alanına oranı 1.75 bandında çıktı.
Mantolama maliyetini yazdığım sayfadaki spoiler'ı aynen buraya da yapıştırıyorum:
Spoiler: Alüminyum kompozit işlerine (ışıklandırma dahil) KDV dahil yaklaşık 180.000 TL ödedim. Yani arka cephe ile beraber toplam dış cephe maliyetim 247.400 TL oldu. Kompozit işine hiç girmeseydim, az önce de belirttiğim gibi toplam dış cephe maliyetim 80.000 TL olacaktı. Aradaki fark gerçekten korkunç. Bunun temel nedeni ise ne yazık ki dolar kuru. Alüminyum kompozit işi eskiden bu kadar pahalı değildi. Dolar kuruna endekslemek için kompozit panel işlerini 40$+KDV olarak düşünebilirsiniz.
Biz şantiyede neler yaptık?
Alüminyum kompozit dış cephe kaplamasının yapım aşamalarında anlattığım gibi, ilk olarak çelik konstrüksiyonu hazırladık. Kulelerin çelik konstrüksiyonlarını projemize göre yerleştirdik. Ardından da kompozit panellerimizi çelik konstrüksiyona montajladık.
Pencere etrafındaki söveleri aşağıda hazırladık ve düz yüzey kaplamasının ardından söveleri yerlerine yerleştirdik. Pencerelerim pervazlı pencere olduğu için, alüminyum kompozit paneller pencerelerimin dış cephe duvarlarının yanaklarını da tamamen kapladı. Eğer pencerelerim pervazlı değil de ortadan merkezli olsaydı bu durumda kompozit paneller yanakların sadece yarısını kapatacaktı.
Pervazlı pencere seçimi yapmış olmam, sadece görsel olarak bana avantaj sağlamadı, aynı zamanda stor perdelerin açılmasını sağlayacak gerekli mesafeyi yakalamamı da sağladı. Ancak bu konunun detaylarını PVC pencere işlerinde anlatacağım.
İmalat tamamlandıktan sonra sıra kompozit panellerin folyolarını sökmeye gelmişti. Her inşaatımda en heyecanlı bölüm bu oluyor. Çünkü malzemeyi ve rengini yakından görerek seçme şansımız oluyor ama uzaktan bütünü görme şansımız olmuyor. Hatta render çalışmalarını da görme şansımız oluyor. Ancak bilirsiniz, render çalışmaları zaman zaman insanı yanıltır. Birebir görseli vermez. Işık oyunları bazen çok aldatıcı olabilir.
Alüminyum kompozit kaplama işlerinde de en büyük risk bu. Tüm cepheyi bir bütün olarak görmeniz ancak işin sonunda mümkün oluyor ve bu saatten sonra geri dönme şansınız yok. Şu rengi değiştirelim deme şansınız hiç yok. Hiç yok demeyeyim, var aslında ama epey pahalıya patlar.
Oysa normal bir mineral sıvalı cephe olsaydı, rengi beğenmeyince yeniden boyatma şansınız olurdu. Ancak alüminyum kompozit cephede bu şansınız yok. Gelen numune kompozitlerde gözünüze çok hoş gelen renk, binanın bütününde çok kötü durabilir. Ve siz kötü durduğunu anladığınızda iş işten geçmiş olacaktır.
Sanırım alüminyum kompozitin üzerindeki folyoyu sökerken yaşadığım gerilimi anlatabilmişimdir. Daha net anlatmam gerekirse, alüminyum kompozitin üzerindeki folyolar sökülürken kafamda Sinan Çetin'le Film Gibi'nin müziği çalıyor...
Ve nihayet cephenin folyoları soyuldu ve cephe ortaya çıktı. Cephe ile ilgili çalışmalar, ufak tefek düzenlemeler, ufak tefek eksiklikleri gidermek 1-2 hafta daha sürecek. Cephe ile ilgili görüşlerinizi sayfanın en aşağısındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Bu cephede diğer cephelerime ek olarak gece aydınlatması kullandım. Bunun için Alüsis firmasının aracılığıyla Airled marka aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz ledi kullandım. Güneş battığında ışığı yaktık ve malzemenin bir bölümünde ışığın yetersiz geldiğini gördük. Bu durum üretimden mi kaynaklanıyor yoksa montajdan mı bilemiyorum. Ancak giderilecek eksiklikler listesinin başında bu vardı.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.
Ellerine sağlık çok güzel olmuş ve dataylı paylaşımların içinde teşekkürler
Emirhan Aydın
12 Aralık, 2020 23:08
12 Aralık, 2020 23:08
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Adsız
02 Şubat, 2021 01:52
02 Şubat, 2021 01:52
Emeğinize sağlık. Bu 180 bin küsür tl sadece malzeme fiyatı mı? Malzemenin takılması ile ilgili işler size mi firmaya mı ait? Ayrıca internette asaş ın 4 m2 lik kompozit plakalarının 100 tl gibi bir fiyata satıldığını gördüm, m2 si 25 tl ye geliyor. sizin m2 si ise 300+kdv tutmuş. Bu plakaları kesmek mi fiyatı bu kadar arttırıyor ya da işçilik çalıştığınız firmaya aitti de işçilikle beraber mi bu rakama geldi. Bu işleri yeni araştırıyorum saçma bir soru sorduysam cahilliğime verin.
Emirhan Aydın
02 Şubat, 2021 16:05
02 Şubat, 2021 16:05
Merhaba, hayır bahsettiğim fiyatlar işçilik dahil fiyatlar. Malzeme özellikleri, malzeme kalınlığı, alüminyumun altındaki karkas yapı (çelik profiller) malzeme rengi fiyatı etkileyen unsurlardan. Düz renklerde fiyat birkaç dolar daha ucuz olsa da benim seçtiğim renklerde (bazalt, beton ve paslı çelik) fiyatlar yazıda belirttiğim tutarlara geliyor. Hesaplarken malzemenin bükme kesme işçiliği, karkas, silikon, iş iskelesi, işçilik gibi giderleri de hesaba dahil etmeyi unutmamalısınız. Alüminyum kompozit dış cephe kaplama işi yapan firmalardan proje bazlı fiyatlar alırsanız fiyatların benim yazdığım fiyatlara yakın olduğunu göreceksiniz.
Bu arada sizin yazdığınız fiyat ile benim fiyatım arasında uçurum olduğu için internette ufak bir araştırma yapıp bahsettiğiniz siteyi buldum. Eğer aynı siteden bahsediyorsak (Kobibest) sağ menüden "Ürün ebatını seçiniz" bölümünden ürün ebatını seçerseniz 88 TL+ KDV yazan fiyatın birden 352 TL + KDV'ye döndüğünü göreceksiniz :)
Umuyorum yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.
Adsız
02 Şubat, 2021 19:40
02 Şubat, 2021 19:40
Cevap için teşekkürler. Haklısınız, size mesaj attıktan sonra bu kadar ucuza olmaması lazım deyip daha derin bir araştırma yaptım. Fakat yaptığım araştırma sonucunda bazı depoların sarayın m2 sinin, ki sizde o ürünü kullanmışsınız resimlerde gördüm, 18dolar/m2 den satıldığını gördüm. aşağıda iki sitede de fiyatlar birbirine yakın. sarayın a2, b1 ve b2 adında üç ürünü var, a2 nispeten pahalı bir ürün, bunların tabakaları 0,4 mm, sitede m2 si 17-18-19 dolardan satılanlar muhtemelen b1 veya b2 adlı modeller. sarayın aluboard adlı ürünü reklam tabelaları için tabakaları ince 12 dolardan satılıyor sitede, aluface in tabakaları biraz daha kalın 0,35 mm bunlar dış cephede kullanılabiliyormuş site de m2 16 dolara satılıyor. Tabi bunlar tabaka halinde sanırım 4 m2 halinde kesilmemiş ürünler. Kdv si hariç Diyelim ki sizin tabakaların m2 si tabaka halinde iken 20 dolar olsun, ama firmalar bunu 20 dolardan alıp işçiliğini yaptığı sırada fiyatı 40 dolar+kdv ye yani iki katı fiyata çıkarmaları bana…
Emirhan Aydın
04 Şubat, 2021 14:15
04 Şubat, 2021 14:15
İlginiz ve araştırmanız için tebrik ederim. Maliyeti 20$ bandında düşünmek yanlış olur. Maliyetin içine işçilik, profil, silikon, zaiyat, iş iskelesi gibi kalemleri de dahil etmelisiniz. Örneğin buradaki listeye bakarsanız soudal silirub dış cephe silikonların fiyatları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bir tüp yaklaşık 2 metre derz dolduruyor ve bu da toplam metrajda m² başına yaklaşık 3$ etki yapar. Taşeron firmanın atölyedeki çalışmasını, kesme bükme maliyetini bilmiyorum ancak benim şantiyemdeki montaj çalışması için üç kişi yaklaşık bir ay boyunca çalıştı. Bunun da m² başına maliyeti 5$ bandında olur. Atölye çalışmasındaki işçilikler, zaiyatlar, nakliyeler, iş iskelesi kirası, kurulumu, sökümü, iş güvenliği giderleri derken yaklaşık olarak taşeron firmanın maliyeti 30$ civarında olacaktır. Taşeron firmanın yaklaşık olarak da %33 oranında kâr marjı ile çalıştığını düşünebiliriz. Bu da makul bir oran.
8 yorum
Bu arada sizin yazdığınız fiyat ile benim fiyatım arasında uçurum olduğu için internette ufak bir araştırma yapıp bahsettiğiniz siteyi buldum. Eğer aynı siteden bahsediyorsak (Kobibest) sağ menüden "Ürün ebatını seçiniz" bölümünden ürün ebatını seçerseniz 88 TL+ KDV yazan fiyatın birden 352 TL + KDV'ye döndüğünü göreceksiniz :)
Umuyorum yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.