Gün Gün İnşaat - PVC Pencere Fiyatları
Gün gün inşaat yazı dizisinin 25. bölümünde PVC pencere işlerinden, PVC pencere fiyatlarından, PVC pencere alırken dikkat edilmesi gerekenlerden, e...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 25. bölümünde PVC pencere işlerinden, PVC pencere fiyatlarından, PVC pencere alırken dikkat edilmesi gerekenlerden, en iyi PVC pencere markasının hangisi olduğundan bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
PVC Pencere Nedir? Doğrama Nedir?
PVC ismi ingilizce poly vinyl chloride isminin baş harflerinin kısaltmasıdır. Dilimize ise polivinil klorür olarak çevirebiliriz. Katı ve yumuşak formu bulunan PVC'nin katı formu yapı sektöründe; PVC pencere, PVC kapı ve PVC boru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Halk arasında PVC markalarının hepsine Pimapen dendiğine siz de şahit olmuşsunuzdur. Bu durum tıpkı Selpak'ın ya da JCB'nin, ana ürünün önüne geçmesi gibi bir durumdur. Ülkemizdeki ilk PVC pencere markası Pimapen olduğundan, pencerelerin hepsi Pimapen adıyla anılmaktadır.
İçeriğin videosu:
Doğrama Nedir? PVC Doğrama Nedir?
Kapıların ve pencerlerin çerçevelerine genel olarak doğrama ismi verilir. Doğramalar ham maddesine göre ön eki alırlar. Örneğin; Pvc doğrama, alüminyum doğrama ya da ahşap doğrama gibi...
Günümüzde ahşap doğramaya ve alüminyum doğramaya nazaran PVC doğramanın sık kullanılmasının sebebi; PVC malzemesinin iyi yalıtkanlık özelliğinden ve çok dayanıklı olmasından kaynaklanır. TS 825'e (Binalarda Isı Yalıtım Kuralları) göre (aşağıdaki tabloda) PVC doğramanın ısıl geçirgenlik değerini inceleyebilirsiniz.
Tabloya bakarak da yorumlayabileceğiniz gibi PVC doğramaların alüminyum doğramalara göre ısıl geçirgenliği daha düşük. Bunun anlamı, yalıtım açısından PVC doğramaların alüminyum doğramalardan çok daha iyi olduğu.
Peki ahşap doğramalar, düşük seviyedeki ısıl geçirgenliklerine rağmen neden tercih edilmiyorlar? Bunun en büyük sebebi ahşap doğramaların dış etkenlerden çok fazla etkilenmesi. Daha önce Anıtlar Kurulu'na bağlı bölgede yaptığım bir inşaatta ahşap doğrama kullanmak zorunda kalmıştım. Ve inşaatın tamamlanmasından sonra pencerelerle ilgili müşterilerimden o kadar çok sayıda olumsuz geri dönüş aldım ki bunu size anlatamam. Ancak projenin bulunduğu bölgeden ötürü PVC doğrama kullanmama izin verilmemişti ve ne yazık ki ahşap doğrama kullanmak zorunda kalmıştım.
Adopen PenWood 750 serisinin ısıl geçirgenlik katsayısı kaç?
Üstteki TS825 tablosunda verilen PVC doğramalar 3 odacıklı doğramaların değerleri. Günümüzde genellikle en az 5 odacıklı PVC doğramalar tercih ediliyor ve örneğin Adopen 5 odacıklı PVC pencerelerin ısıl geçirgenlik katsayıları çerçevelerde (Uf-frame) 1,1 W/m2K ve camlarda (Uw-window) 0,89 W/m2K bandında. Burada baz alacağımız ve diğer markalarla kıyaslayacağımız değer Uf değeri. Adopen Penwood 750 serisinin Uf değeri ise oldukça iyi!
Winsa Dorado ve Safir serilerinin ısıl geçirgenlik katsayıları kaç?
Winsa'da ise 5 odacıklı 70'lik serilerde bu değerler (Uf) 1,4 W/m2K bandında. 7 odacıklı Revotech gold serisinde bu değer 0,98'e kadar düşse de 5 odacıklı 70'lik serilerinin ısıl geçirgenlik değerleri bana kalırsa bir tık yüksek.
Pimapen Nirvana serisinin ısıl geçirgenlik katsayısı kaç?
Pencereye adını veren Pimapen'de ise ısıl geçirgenlik katsayıları; 5 odacıklı 70'lik seriler için resmi web sitesinde verilmemiş. Ancak 6 odacıklı 80'lik Nirvana serisinin Uf değeri 0,95 W/m2K bandında. Bu değer 5 odacıklı serinin değeri olmadığı için birebir kıyas yapmam mümkün değil ancak 6 odacıklı serinin değeri Winsa'nın 6 odacıklı serisi olan Dorado Gold'a göre oldukça iyi. Pimapen'in 5 odacıklı serisinin ısıl geçirgenlik değerinin Adopen ile yakın olduğunu düşünüyorum.
Egepen Deceuninck Zendow serisinin ısıl geçirgenlik katsayısı kaç?
Egepen Deceuninck'te ise 5 odacıklı 70'lik seri Zendow'un Uf değeri 1,3 W/m2K bandında. Winsa'nın Dorado ve Safir serilerine göre geçirgenlik kat sayısı bir tık daha iyi olsa da yine de Adopen'e ve Pimapen'e göre hala çok yüksek bir değer.
Hangi PVC Pencere Markası Daha Kaliteli? En İyi PVC Doğrama Markası Hangisi?
Pencere; pvc doğramadan ve camdan oluşan bir sistemdir. Bu nedenle bu değerlendirmeyi yaparken her ikisinde de en doğru malzemeyi kullanmak gerekir. Bir pencereyi düşünün, yüzeyinin çok büyük bir alanı camdan oluşurken çok küçük bir alanı ise pvc doğramadan oluşuyor. Bu nedenle ısı yalıtımı konusundaki asıl faktörün camlar olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle en iyi pvc doğrama markası hangisi sorusuna cevap vermek oldukça zor. Çünkü sadece yalıtım özelliklerini kıyaslayarak bir sonuca varmak adil olmaz. Pvc kesitindeki sistem, destek sacı veya destek sacı yerine kullanılan alternatif sistem detaylıca incelenmelidir. Ve pencere işlerindeki bir diğer önemli ayrıntı da şüphesiz ki "işçilik".
Yine de ben bu projemde yalıtım değerlerinden ötürü Adopen'i tercih ettim. Yazımın devamında Adopen'i tercih ederken nelere dikkat ettiğimi detaylı bir şekilde anlatacağım. Şimdi gelelim cam konusuna...
Isıcam nedir? Isıcam sinerji nedir? Isıcam konfor nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?
Isıcam; düzenli olarak denetime tabi tutulan yetkili üreticiler tarafından üretilen, yakıt tasarrufu sağlayan, patenti Şişecam Düzcam'a ait olan cam sistemleridir.
Isıcam 3 seriden oluşur; C serisi (klasik seri), S serisi (sinerji serisi) ve K serisi (konfor serisi).
Isıcam klasik cam nedir?
Isıcam sinerji ve konfora göre daha alt kalitedeki seri olan ısıcam klasik serisidir.
Isıcam sinerji cam nedir?
Sinerji serisinde camlar özel kaplamalı Low-E camları ile üretilir. Isı kaybını yüzde 50'ye kadar azaltır. Kışın soğuk geçtiği bölgelerde sinerji cam oldukça yüksek oranda tasarruf sağlar.
Isıcam konfor cam nedir?
Konfor serisinde; sinerji cama ek olarak yazın güneş ışıklarının içeriye girmesi yüzde 40 oranında engellenir ve bu da klima masraflarını azaltır.
Hangi camı seçmeliyim? Isıcam klasik, sinerji ya da konfor?
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde genellikle tercih edilen cam; ısıcam sinerji olurken, yazları bunaltıcı sıcak olan şehirlerde ısıcam konfor seçimi daha mantıklı olacaktır. Isıcam firmasının bu konuda güzel bir seçim sihirbazı var. Hangi camı seçmeniz gerektiği konusunda karar veremiyorsanız Isıcam seçim sihirbazı sayesinde hangi camı seçmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
Isıcam konfor kullanarak yılda ne kadar, kaç TL tasarruf edebilirim?
Isıcam seçim sihirbazında Antalya'yı seçtim ve sihirbaz bana ısıcam konfor kullanmamı önerdi. Peki ısıcam konfor kullanarak ne kadar tasarruf edebilirim?
Yukarıdaki fotoğraflarda da gördüğünüz gibi Isıcam konfor kullanarak yılda 689 TL, ürün ömrü boyunca da 65.083 TL yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Isıcam sinerji kullanarak yılda ne kadar, kaç TL tasarruf edebilirim?
Isıcam seçim sihirbazında Kütahya'yı seçtim ve sihirbaz bana ısıcam sinerji kullanmamı önerdi. Peki ısıcam sinerji kullanarak ne kadar tasarruf edebilirim?
Isıcam sinerji kullanarak yıllık bazda 2.703 kWh ve ürün ömrü boyunca da 81.090 kWh enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Bu da yıllık 488 TL'ye ve ürün ömrü boyunca da 46.097 TL'ye tekabül ediyor.Isıcam Sinerji'yi mi yoksa Isıcam Konfor'u mu seçmeliyim?
Bana kalırsa bu sorunun cevabındaki en önemli etmen pencerelerinizin yönü. Örneğin pencerelerin yönü kuzey ise Antalya'da bile olsanız Isıcam Sinerji'yi seçmenizi öneririm. Doğu veya batı cepheli pencereleriniz varsa da, yine Isıcam sinerji'yi öneririm. Ancak pencerelerinizin yönü güney ise, ısıcam konfor iyi bir seçenek olacaktır.
Isıcam sinerji cam nasıl anlaşılır?
Isıcam sinerji camı anlamanın en iyi yolu çakmak testi yapmaktır. Çift cam ısıcam sinerjiye çakmağı yaklaştırdığınızda 4 adet yansıma görürsünüz ve bir tanesinin rengi farklı olur. Bu durum camın; ısıcam sinerji cam olduğunu gösterir.
Bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki youtube videosunu izlemenizi tavsiye ederim.
Çift cam yerine üç cam takmak yakıt tasarrufu sağlar mı?
Isıcam sinerji cam kullanırken çift cam kullanmak yerine üç cam kullanmak yakıt tasarrufu sağlar. Hem de epey yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlar. Bu konuyla ilgili olarak standart çift cam, ısıcam üç cam ve ısıcam konfor 130 derecede test edilmiş ve ortaya çok enteresan sonuçlar çıkmış. Aşağıdaki youtube videosundan yapılan testi izleyebilirsiniz:
PVC pencere metrajı ve fiyatlandırma
Pvc pencere metrajı çıkarırken kör kasalar, pvc profili, ısıcam, tek açılır aksesuarı, çift açılır aksesuarı, balkonlar için kapı aksesuarı vb. göz önünde bulundurulmalıdır.
Profiller; kapı profili ve pencere profili olarak ayrı ayrı ölçülmelidir. Camlar metrekare olarak hesaplanmalıdır. Aksesuarların sayıları tespit edilmelidir. Pvc profil metrajı çıkarılırken en çok gözden kaçırılan ayrıntı, açılır camın altındaki profili hesaba katmamaktır. Dikkatli bir şekilde metraj çıkarılırsa, pvc doğrama metrajının oldukça kolay olduğu görülecektir.
Ben bu inşaatım için sözleşme yaparken;
Pencere doğramaları için 59,75 TL / metre +KDV,
Kapı profilleri için 70,75 TL/metre +KDV,
Isıcam sinerji için de 150 TL/metrekare +KDV fiyat almıştım.
Tek açılır pencere aksesuarı için 45 TL/adet + KDV
Çift açılır pencere aksesuarı için 125 TL/adet + KDV
Kapı aksesuarı içinse 85 TL/adet + KDV fiyat almıştım.
40x30x1.5 kör kasa profili için ise 16,25 TL/metre + KDV fiyat almıştım.
Pvc profilleri, ısıcamları, aksesuarları, işçiliği vs. tüm kalemleri birleştirdiğimde ortalama pencere metrekare fiyatı hepsi dahil 600 TL/m² oluyor.
Güncel PVC pencere metrekare fiyatı nedir?
Ancak belirtmeliyim ki ben bu fiyatlarla anlaşmamı yaptıktan sonra pvc profillere epey bir zam geldi. İlave işler için aldığım profil fiyatlarını ve cam fiyatlarını tek bir fiyatta toplarsam; işçilik ve KDV dahil yeni pencere maliyetim 620 TL/m².
Ancak bu rakam size sadece fikir vermesi için kullanılabilir. Çünkü her geçen gün gelen zamlar, pencere ölçüleriniz, profil ölçüleriniz vs. rakamı değiştiren faktörler olacaktır. Çünkü burada asıl baz alınması gereken metrekare değil, pvc profillerin penceredeki yoğunluğudur.
Hatta bu yazıyı yayımlamadan önce son kontrollerimi yaparken, yeni inşaatı için PVC pencere anlaşması yapan arkadaşım Özkan Bey'i aradım ve (Kendisi Kütahya inşaat sektörünün parlayan yıldızlarından) yeni yaptığı PVC anlaşmasındaki metrekare maliyetini sordum. O da bana 830 TL/m²'ye mal ettiğini söyledi. Ancak bu tutar benim hesabımdan oldukça yüksekti ve nedenini sordum. O da pencerelerinin küçük olduğunu, dolayısıyla birim metrekareye düşen pvc profili miktarının yüksek olduğunu söyledi.
Balkon kapatması (açılır katlanır camlar) fiyatı nedir?
8 cm füme temperli cam olmak üzere ve alt sabiti aldoks alüminyum olmak üzere 4 adet balkon katlanır cam ile balkon kapatması için 17.500 TL (KDV dahil) üzerinden anlaştım.
Yapacağım imalatta alttaki 60 cm sabit. Böylece hem katlanır camlı hemde alttaki sabit camlı tüm imalatımın bir metresi 1.000 TL'ye mal oldu.Fransız balkonlar için akvaryum camın (cam balkon korkuluk) fiyatı kaç TL?
8 ayrı fransız balkon için toplamda 20,80 metrelik iş için 6.700 TL'ye anlaştım. Bu fiyata göre akvaryum camların metresi ortalama 325 TL/metre'ye geliyor. İmalatta alttaki teknik çizime ilaveten köşelere dikme koydurduk.
Aynı cam balkon korkuluklardan teras etrafına da yapmak zorundaydık. Oradaki metrajımız 52 metreydi ve 14.000 TL karşılığında anlaştık. Terastaki cam balkon korkuluğun metresi 270 TL'ye gelmiş oldu. Küçük fransız balkonlarda iş küçük olduğu için oradaki birim maliyetin yüksek olması oldukça normal.PVC Pencerelerle ilgili sık karşılaşılan sorunlar
Pvc kapım / pencerem kapanmıyor, ne yapmalıyım?
Öncelikle bildiğiniz gibi PVC kapılarda kapıyı kilitleme işlemi; kolun yukarı kaldırılması akabinde anahtarın çevrilmesiyle gerçekleşiyor. Kolu yukarı kaldıramıyorsanız ya da anahtarı çeviremiyorsanız; kapı açık konumdayken bu işlemi tekrarlayın. Kapı açık konumdayken kilitlemeye çalıştığınızda pimlerin hareket edip etmediklerine bakın.
Eğer pimler hareket ediyorsa sorun nedir?
Kapı açık konumdayken kapı kolunu kaldırıp anahtarı çevirdiğinizde pimler hareket ediyorsa bu demek oluyor ki kapınız açık iken kilitleniyor ancak kapalı iken kilitlenmiyor. Bunun anlamı; kapı karşılıklarının tutmuyor olmasıdır. Yani kapı sarkmış / düşmüş olabilir. Hemen yetkili bir bayiyi çağırarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Eğer pimler hareket etmiyorsa sorun nedir?
Kapı açık konumdayken kapı kolunu kaldırıp anahtarı çevirdiğinizde pimler hareket etmiyorsa; ispanyolet kilidi bozulmuştur. Yenilenmesi gerekir. Hemen yetkili bir bayiyi çağırarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.
Şantiyede neler yaptık?
İlk olarak kör kasalarımızı taktık. Kör kasalarımızın ölçüleri 40x30x1.5 mm idi. Ancak özellikle betonarme yapıda dekoratif çıkmanın olduğu yerlerde, perdenin rahat açılabilmesi için kör kasayı büyütmemiz gerekti. Buralarda da 40x60x1.5 mm kör kasa kullandık.
Pencereleri kendiliğinden pervazlı kasa seçsek de, mansart çatının olduğu katta (en üst katta) eğik kolonlar pencere pervazının oturmasını engelleyecekti. Bu nedenle en üt katı ortadan merkezli pencere yaptık.Kör kasalar takıldıktan sonra sıva ile kör kasanın birleşim detayını yukarıdaki fotoğraftan görebilirsiniz.
Yukarıdaki fotoğrafta da kör kasalardan sonra mermerlerin konulmuş halini görebilirsiniz. Mermer işleri oldukça karışık. Hatta şöyle söyleyeyim; bir inşaattaki en sevmediğim bölüm mermer işleri. Bu nedenle tüm mermer işlerini tek bir yazıda toplayacağım.
[Güncellenecek... İlave edilecek konular: Adopen ve destek sacı, Argon gazı dolgusu]
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Görüşmeye katılın