Betonda Segregasyon Nedir? Neden Oluşur?
Betonda segregasyon (ingilizce: segregation); betonu oluşturan çimento, agrega gibi malzemelerin ayrılması, ayrışması anlamını taşır. Segregasyon...
Betonda segregasyon (ingilizce: segregation); betonu oluşturan çimento, agrega gibi malzemelerin ayrılması, ayrışması anlamını taşır. Segregasyon, betonun homojen özelliğini kaybetmesi anlamına gelir. Bu da betondaki dayanımın, mukavemetin düşmesi anlamına gelir. Ve mutlaka segregasyonun önüne geçilmelidir.
Bu yazımda, segregasyon nedir, segregasyon neden oluşur, segregasyonun zararları nelerdir, segregasyonun oluştuğu durumlarda beton nasıl tamir edilir gibi sorulara cevap vereceğim.
Segregasyon nedir?
Birtakım uygulama veya dizayn hatalarından kaynaklanan, betondaki homojenliği bozan, dolayısıyla betonun mukavemetini olumsuz anlamda etkileyen ve malzemelerin birbirinden ayrışmasıyla sonuçlanan duruma segregasyon denir.
Betonda neden segregasyon oluşur?
Betonda segregasyon oluşmasının temel nedeni uygulama hataları ve dizayn hatalarıdır. Gelin, betonda segregasyon oluşmasının nedenlerini tek tek inceleyelim.
- Betonun yüksekten dökülmesi segregasyonun en önemli sebebidir.
Kolonları döşemeden ayrı dökmeniz durumunda, bir ihtimal pompayı aşağı indirebilirsiniz ancak döşeme ile kolonu birlikte dökmek daha sağlıklı bir yöntemdir.
Bu gibi durumlarda ekstra efor sarfedilmesi gerekir. Yani betonu 1.5 metreden daha yüksek bir seviyeden döküyorsanız, kolon kalıbını tokmaklamak ve betonu şişlemek, segregasyonun önüne geçecektir.
- Vibratör kullanılmaması segregasyona neden olur.
- Vibratör betona dik bir şekilde girmelidir.
- Vibratör kendi ağırlığıyla ancak hızlı bir şekilde betona girmelidir.
- Vibratör 15-20 saniye betonun içinde kalmalıdır.
- 15-20 saniye beton tabakasında kalan vibratör; saniyede... [Devamını oku: Beton vibratörü nedir ve nasıl kullanılır?]
Videolu içerik: Vibratör nasıl kullanılır? Neden kullanılır? Vibratör betonda kaç saniye kalmalı? Deneyler!
- Vibratörün çok fazla kullanılması da segregasyona neden olur.
- Su/çimento oranının yüksek olması segregasyona neden olur.
- Yetersiz pas payı bırakılması segregasyona neden olur.
- Kalıp işçiliğindeki hatalar segregasyona neden olur.
Ayrıca bitişik nizamlarda çok karşılaştığım bir durumu yazmak istiyorum. Bitişik nizam yapılarda kalıp kurmak ve o kalıbı betondan sonra yerinden almak çok zor olduğu için zaman zaman ölü kalıp kurmak yerine bitişik nizam tarafına köpük konduğunu görüyorum. Bu tarz uygulamalarda da; kalıbın açacağı endişesiyle yeteri kadar vibrasyon uygulaması yapılamıyor. Bu da segregasyona neden oluyor.
Segregasyonun zararları nelerdir?
Segregasyon, inşaatlarda istenmeyen durumların başında gelir. İyi bir denetimle ve doğru uygulamayla tamamen önüne geçilebilecek bir durum olan segregasyonun pek çok zararı bulunmaktadır. Gelin bu zararları hep birlikte inceleyelim:
- Betondaki homojen yapıyı bozar.
- Betonun dayanımını düşürür.
- Tamir edilmezse plastik mafsal oluşmasına neden olur.
- Görsel olarak nahoş bir görüntü oluşturur.
- Tamir edilmezse donatıların korozyona uğramasına neden olur.
Segregasyonun oluştuğu durumlarda beton nasıl tamir edilir?
Eğer şantiyede segregasyonla karşı karşıya kaldıysanız ilk olarak kabul edilebilir bir segregasyon seviyesiyle karşı karşıya olup olmadığınızı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yeterli tecrübeniz yoksa çalıştığınız yapı denetim firması sizi bu konuda yönlendirecektir.
Eğer segregasyon kabul edilebilir düzeydeyse, segregasyon yaşanan bölgeyi uygun beton tamir harcıyla tamir etmeniz gerekir. Bunun için de Sika markasının Monotop 612 ürününü kullanabilirsiniz. Bu ürünü doğru kullandığınızda 28 günde 50 N/mm² basınç dayanımına ulaşabilirsiniz.
Eğer segregasyon kabul edilebilir düzeyde değilse, betonu kırıp yeniden dökmek en iyi seçenek olacaktır.
Görüşmeye katılın