Binaların Risk Seviyeleri Halkla Paylaşılacak
Türkiye'nin önde gelen 24 sivil toplum kuruluşu ile birlikte hayata geçirilmesi planlanan "Türkiye Deprem Hazırlık Yol Haritası Raporu" yayımlandı...
Türkiye'nin önde gelen 24 sivil toplum kuruluşu ile birlikte hayata geçirilmesi planlanan "Türkiye Deprem Hazırlık Yol Haritası Raporu" yayımlandı. Rapora göre 8 ana başlık belirlendi ve bu başlıklara özel çözümler önerildi.
Riskli bölgelerdeki binaların risk seviyesi halkla paylaşılacak
Türkiye Deprem Yol Haritası Raporuna göre riskli bölgelerdeki her bir binanın risk durumu halkın kolayca erişebileceği bir hale getirilecek. Bu sayede halk, oturduğu binanın risk durumunu derecelendirilmiş bir şekilde görebilecek. Alım satım işlemlerinde de alıcı, satın aldığı dairenin deprem riski derecesini görebilecek.
Riskli binalarda oturan vatandaşlara ek vergiler geliyor
Riskli binaların dönüşümünü teşvik etmek ve hızlandırmak için riskli binalarda oturan vatandaşlara ek vergi yükümlülüklerinin getirilmesi planlanıyor. Buna göre su, elektrik ve doğalgaz gibi abonelikler başta olmak üzere emlak vergisi gibi vergilerin de oranlarının artırılması planlanıyor.
Halk bilinçlendirilecek
Depreme karşı yeniden ve güvenli yapılaşma planı kapsamında halkın bilinçlendirilmesi öncelikli plan. Bu plana göre farkındalık oluşturulacak reklam çalışmaları yapılacak. Sürecin her aşaması halka anlatılacak. Halkın yararlanılması muhtemel tüm teşviklerden yararlanması sağlanacak.
Riskli tespit edilen binalar kiraya dahi verilemeyecek
Deprem yol haritası raporuna göre; eğer bir bina riskli olarak tespit edildiyse, binada bulunan daire ve dükkanların herhangi bir kiracıya kiralanamayacağı yönünde kısıtlamalar getirilmesi gündemde.
Ancak eğer bina riskli çıkmadıysa mülk sahibine; tapu harçları, emlak vergisi, kiralamadan elde edilen kazancın gelir vergisi gibi konularda indirimler yapılacak.
Satış gelirlerinin vergilerinde azalma olabilir
Uygulanması önerilen adımlar arasında inşaat malzemelerindeki vergilerin, yapı satışlarından elde edilen gelirlerdeki vergilerin ve müteahhit firmalara uygulanan diğer vergilerin azaltılması da var. Bu maddedeki kritik öneri hiç şüphe yok ki "yapı satışlarından elde edilen gelirlerin vergilerindeki azaltma".
Bu öneri belli bir kesimin tepkisini çekse de; faturalandırılamayan giderlerden ötürü düşük gösterilen tapu satışları artık gerçek değerlerinden gösterilebilir. Bu da uzun vadede ülke ekonomisine yüksek katkı sağlar.
Japonya'da kentsel dönüşüm nasıl ilerliyor?
Bir başka deprem ülkesi Japonya'da yapı sağlamlık testi ücretinin 2/3 kadarını devlet ödüyor. Yapının güçlendirilmesinde veya yapının yıkılıp yeniden yapılmasında da maliyetin %24'lük bölümünü yine Japonya Devleti karşılıyor. Buna ek olarak kentsel dönüşüm kapsamında vergi ve sigorta indirimleri de uyguluyor.
Yine Japonya'da uygulanan sistemde; kentsel dönüşüm finansmanı ajansı 35 yıl vadeli, sabit ve düşük faizli kredilerle kentsel dönüşümü destekliyor.
Görüşmeye katılın