Dükkanlar İçin Ön ve Yan Bahçe Kapatma Hakkı Nasıl Alınır?

Bahçelerde her malik arsa payı kadar hak sahibidir. Ancak zaman zaman dükkanların ön bahçelerinin ve yan bahçelerinin dükkanlar tarafından kapatıldı..
Dükkanlar İçin Ön ve Yan Bahçe Kapatma Hakkı Nasıl Alınır?

 Bahçeler apartmanın ortak alanlarıdır. Bu nedenle bahçelerde her malik arsa payı kadar hak sahibidir. Ancak zaman zaman dükkanların ön bahçelerinin ve yan bahçelerinin dükkanlar tarafından kapatıldığına ve bu alanların iş yerinin alanına dahil edildiğini görmüşsünüzdür. Gelin şimdi bu olayın detaylarına bir göz atalım.

Bahçeyi kapatmak ve dükkana dahil etmek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı kısmen evet. Bahçe alanını dükkanın kullanım alanı içerisine dahil etmek bazı koşullarda mümkün. Bu koşulların başında; apartmanda hak sahibi olan her bir hissedarın noterden muvafakat vermesi geliyor.

Noterden alınan muvafakatlardan sonra bahçenin nasıl kapatılacağıyla ilgili bir proje hazırlatmanız (veya mevcut projeyi tadilata sokmanız) gerek.

Bir de iskanınız varsa her şey tamam. Geriye belediyenin kararı kalıyor. Bu arada iskan konusuyla ilgili şu detayı belirtmeliyim. İnşaat aşamasında olan bir proje ise iş yeri ile ilgili imalatlarınız sona erdiyse hemen kısmi iskan alabilirsiniz. Bu durum süreci epey hızlandıracaktır.

Bahçeyi kapatma aşamaları

  • Bahçeyi kapatmayla ilgili dilekçeyi belediyeye verilir.
  • Dilekçeye istinaden meclisten olumlu karar çıkarsa, muvafakatlar alınır ve proje hazırlanır.
  • İskan, muvafakatlar ve proje belediyeye teslim edilir.
  • Proje estetik komisyonu ve imar komisyonu tarafından incelenir.
  • İnceleme sonucu olumlu karar çıkarsa bahçe kapatılır.

Bahçe kapatıldığında tapudaki metrekare büyür mü?

Hayır! Noterden verilen bahçe kapatma muvafakatı ve buna istinaden alınan izinler tapudaki metrekareyi veya arsa payını büyütecek işlemler değil. Sadece bahçenin kullanım hakkını dükkana veren bir işlem. Muvafakatta yazan izinlere ve belediyenin izinlerine istinaden bahçenin üstü ve yanları kullanım amacıyla kapatılabilir.

Ancak hiçbir surette binaya girişi engelleyecek şekilde bahçe kapatması yapılamaz. Apartman sakinlerinin binaya hiçbir engelle karşılaşmadan ulaşması gerekir.

Ve son olarak mülkiyet sınırlarıyla bahçenin ayrılması ve mülkiyet sınırlarının tam olarak belirlenmesi gerekir. Yani ön bahçe, dükkanın kullanımına dahil edilse bile, dükkanın orjinal sınırlarındaki camların kalması ve mülkiyet sınırlarının belirli olması gerekir. Ya da uygulamada sıkça yapıldığı gibi, mülkiyet sınırlarını belirten camların yana katlanır cam olarak tercih edilmesi ve kullanım zamanlarında bu camın açık tutulması yeterli olacaktır.

Kafe, lokanta gibi işletmeler ise kapalı alanda sigara içme yasağı nedeniyle mülkiyet sınırlarını alüminyum doğrama ya da ahşap doğramayla kapatır. Bu alan sigara içilmeyen alan olarak kullanılır. Bahçe bölümü ise sigara içilebilir alan olarak kullanılır. Böylece dumansız hava sahası, sigara içilebilir alandan ayrılmış olur. Starbucks gibi kahve zincirlerinin pek çok mağazasında bu durumu görebilirsiniz.

Bahçe kapatma için muvafakat örneği

MUVAFAKATNAME - ÖRNEKTİR

Kütahya ili, Merkez ilçesi, *** Mah. ** Ada, *** Parselde 1/30 arsa paylı 4. Kat 11 nolu bağımsız bölüm sahibi ve hissedarı olarak;

[İnşaat şirketi ismi] ŞİRKETİNE AİT KÜTAHYA İLİ, MERKEZ İLÇESİ, *** MAHALLESİ ** ADA, *** PARSELDE 12/30 ARSA PAYLI BODRUM VE ZEMİN KAT, *** NO'LU BAĞIMSIZ BÖLÜM DEPOLU İŞYERİNİN;

BAHÇELERİN ÖNÜNÜ, YANININI VE ÜST KISIMLARINI KAPATMALARINA, DİLEDİĞİ İŞYERİ OLARAK KULLANILMASINA, HER TÜRLÜ TADİLATLARI YAPMASINA, TADİLAT PROJELERİ TANZİM VE TASDİK ETTİRMESİNE, TADİLAT İZİN VE RUHSATLARINI ALMASINA, YİNE *** MAHALLESİ ** ADA, *** PARSELDE BULUNAN VE AŞAĞIDA ARSA PAYLARI GÖSTERİLEN BİNADA BULUNAN TÜM MESKEN VE DUBLEKS MESKEN NİTELİĞİNDEKİ TAŞINMAZLARIN BÜRO, OFİS, TİCARETHANE, KUAFÖR, GÜZELLİK SALONU, EMLAKÇI, ÇİÇEKÇİ MARKET, AVUKATLIK BÜROSU, MUHASEBECİ, SAĞLIK HİZMETLERİYLE ALAKALI İŞLETMELER VE MUAYENEHANE, SAĞLIK MERKEZİ, İNŞAAT ŞİTKETİ, REKLAM AJANSI, RESTORAN, BUTİK VB. TÜM TİCARİ AMAÇLARLA KULLANILMASINA RIZA VE MUVAFAKATIMIN bulunduğunu, apartman yönetim planının her bir maddesinin şartlarını kabul ettiğimi, sahibi bulunduğum bağımsız bölümü sattığım taktirde yeni alıcıya da bu muvafakatı imzalatıp müteahhit firmaya teslim edeceğimi, aksi halde meydana gelecek maddi ve manevi tüm zararları tazminat cezası olarak ödeyeceğimi kabul ve beyan ederim.

Kütahya ili, Merkez ilçesi, *** Mah. ** Ada, *** Parselde 1/30 arsa paylı, 1. Kat 1 bağımsız bölüm nolu Mesken,

Kütahya ili, Merkez ilçesi, *** Mah. ** Ada, *** Parselde 1/30 arsa paylı, 1. Kat 2 bağımsız bölüm nolu Mesken,

Kütahya ili, Merkez ilçesi, *** Mah. ** Ada, *** Parselde 1/30 arsa paylı, 1. Kat 3 bağımsız bölüm nolu Mesken,

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 03 Ocak, 2025 23:55
    Merhaba Emirhan bey bitmek üzere olan bir daire almak istiyorum ancak daireyi yapan mütahit dukkan yan ve ön taraflarının dükkana ait olduğunu arsa sahibinin bu şekilde arsayı verdiğini söyledi arsa sahibi de dükkanları aldığı için yan tarafları çatılı bir şekilde kapatacağını dile getirdi buna hakkı var mı. Bina girişine engel olmuyor ama benim dairem dukkan ustu ve penceremin önünde çatı görmek istemiyorum. Ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim.