Kolon Boyutlarinin Belirlenmesi - Pratik Yöntem

İdeal kolon boyutları ne olmalıdır? Betonarme yapılarda; inşaat mühendisliği öğrencilerinin, yeni mezun inşaat mühendislerinin, müteahhitlerin, mi...

Kolon Boyutlarının Belirlenmesi - Pratik Yöntem
 İdeal kolon boyutları ne olmalıdır? Betonarme yapılarda; inşaat mühendisliği öğrencilerinin, yeni mezun inşaat mühendislerinin, müteahhitlerin, mimarların, teknikerlerin ve hatta daire satın almak isteyen vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de binalardaki kolon boyutlarının yeterli olup olmadığı konusudur. Gelin bu konuyu "Zeki Aydın Hipotezi" ile inceleyelim.

Öncelikle yazıma şunu belirterek başlamak istiyorum. Bu yazıda anlatacağım kolon boyutlarının belirlenmesi hakkındaki pratik yöntem, basitleştirilmiş ön boyutlandırma çalışmasıdır. Dolayısıyla bir inşaat mühendisi tarafından SAP, Etabs, Sta4cad, Idecad ya da Prota gibi statik analiz programlarıyla yapılan hesaplar gibi kesin değildir. Sadece fikir vermesi amacıyla kullanılabilir. 

İnşaat mühendisi tarafından yapılan hesapların ardından; ön boyutlandırmadaki kolon boyutları büyüyebilir veya küçülebilir. Statik analiz programlarıyla hazırlanmamış hiçbir projenin uygulanması doğru değildir.

Kolon boyutları nasıl belirlenir?

İnşaat mühendisliğinde çoğu zaman tek parametre yoktur. Kolon boyutunu belirlerken mimari faktörleri, binanın kullanım amacını, binanın bulunduğu lokasyonu, kiriş sürekliliğini ve binanın depreme karşı göstereceği performansı göz önünde bulundurmak zorunda kalırız.

Binanın lokasyonu neden önemli dediğinizi duyar gibiyim. Evet, binanın lokasyonu oldukça önemlidir. Özellikle de İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde. Çünkü bu iki büyük şehirde terör eylemleri çok sık olur ve projenizin konumu ana arterde ise kolon boyutlarını belirlerken bunu dahi göz önünde bulundurursunuz.

oklahama city'de 1995 yılındaki terör eylemi
Oklahama City'de yaşanan 1995 yılındaki kanlı terör eyleminde hasar gören bir bina

Zaman zaman kiriş sürekliliğini korumak için kolon boyutlarını büyütmek zorunda kalabilirsiniz. Zemin gerilmesini aşırı zorlayan bir nokta tespit ettiğinizde de zaman zaman o noktadaki kolon boyutunu küçültmek daha mantıklı bir çözüm olabilir.

Ve tabi ki deprem tesirlerini göz önüne alarak, güvenli bir tasarım yapmanız gerekir.

Not: Binadaki perdelerin ve kolonların boyutları ve sayıları ne olmalı? Okumak için tıklayın.

TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir?

TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir. Ancak tabi ki binanızın tasarımına göre, kat sayısına göre bu boyutlara inşaat mühendisinin karar vermesi gerekir.

Örneğin şu soruları pek çok kez duydum. 8 katlı bir binada minimum kolon boyutları ne olmalıdır? Ya da altı katlı binada kaça kaç kolon tasarlamam gerekir?

Binanız kaç katlı olursa olsun, mutlaka inşaat mühendisi tarafından statik analiz programları ile binanızı analiz ettirmelisiniz. Ancak tabi ki statik analiz programlarında modelleme yaparken hepimiz öncelikle, ön boyutlarımızı programa tanımlıyoruz. Peki bu kolonların ön tasarım boyutlarını nasıl belirleriz?

Kolon boyutlarının belirlenmesi - Zeki Aydın Hipotezi

Kolon boyutlarının belirlenmesi hakkında pratik yönteme (Zeki Aydın hipotezi) başlamadan önce, çok sık karıştırılan bir konuya değinmek istiyorum. Yani binanın statik olarak kaç katlı olduğu konusuna. Çoğunlukla imarda görünen kat sayısı, binanın kat sayısı zannedilir. 

Ancak bu statik açıdan hatalıdır. Statik açıdan binanın kaç katlı olduğunu değerlendirecek olursak, bodrum kat gibi, asma kat gibi, çatı katı gibi alanları da hesaba katmamız gerekir. Yani özetle bu hesapta kullanacağımız kat sayısı: statik açıdan hesaba katılan kat sayısıdır. Daha basit bir tabirle, binada bulunan döşeme sayısı kadar kat vardır.
statik olarak binanın kaç katlı olduğunu tespit etmek
Örneğin yukarıda görünen bina 6 katlıdır. Ancak bodrum katı sayılmadığı için dışarıdan bakan biri burayı 5 katlı görecektir. Ancak biz bu hesapta 6 kat olarak değerlendireceğiz. Bu binada asma kat gibi, çatı katı gibi ekstra betonarme döşemeler olsaydı, onları da hesaba katacaktık.

Üstte üç boyutlu görseli bulunan binanın kalıp planından bir bölümü paylaşıyorum.
Üstte üç boyutlu görseli bulunan binanın kat planından bir kesiti paylaşıyorum.
Üstteki kalıp planı binanın tam orta bölgesinden alınmış bir kalıp planı. Şimdi kolon boyutları nasıl belirlenir sorusunun cevabına gelelim. Öncelikle akstan aksa, döşemeyi ortadan ortaya kesecek şekilde kılavuz çizgileri atmanız gerekir. Yani her bir döşemeyi dörde bölecek şekilde kılavuz çizgileri atacaksınız. Atılan kılavuz çizgilerini farklı renkte boyayarak aşağıya bir görsel daha ekliyorum
Kolon Boyutlarının Belirlenmesi - Pratik Yöntem

Üstteki görselde görüldüğü gibi, kılavuz çizgilerimiz sayesinde her bir kolonun hitap ettiği alan, yani taşıdığı alan ortaya çıktı. Örneğin tam ortadaki S219 kolonu, etrafındaki D210, D211, D218 ve D219 döşemelerinden yük aldı. Oradaki kirişlerin de yükünü aldı ve ortaya bir dikdörtgen çıktı. Kırmızı renk ile gösterilen alan, S219 kolonunun taşıdığı alan.

S227 kolonuna bakalım. Yeşil ile boyadığım sağdaki bölge. Etrafındaki D219, D220, D227 ve D228 döşemelerinden  ve kirişlerden yük almış. Şimdi tek yapmamız gereken bu alanların kaç metrekare olduğunu bulmak. Bunun için de her bir renkli dörtgenin enini ve boyunu çarpmamız gerekiyor.

Not: Her bir kolonun taşıyacağı kılavuz çizgilerimizi çekip, alanları belirledikten sonra açıkta kalan hiçbir alan kalmaması gerekiyor.

Kolon boyutları nasıl belirlenir?

Geldik hesap bölümüne. Örneğin boyalı alanın 20 m² olduğunu ölçtük diyelim. Yapmamız gereken hesap oldukça basit.

Tasarım betonunuz C30 ise;
Kolonun Taşıdığı Alan (m²) x Binanın kat sayısı x 20 = Kolonun kesit alanı (cm²)
Tasarım betonunuz C25 ise;
Kolonun Taşıdığı Alan (m²) x Binanın kat sayısı x 24 = Kolonun kesit alanı (cm²)

Yani diyelim ki kolonunuz 15 metrekare alanı taşıyor. Projenizin beton sınıfı da C30. Bu durumda kullanmanız gereken kolon ön tasarımı boyutları;
15 x 6 kat x 20 = 1800 cm²

Bu da yaklaşık olarak 40 cm x 45cm kolon veya 35 x 55 cm kolon veya 30 x 60 cm kolon anlamına gelir.

Peki aynı açıklıkta proje sınıfınız C25 olsaydı kolon ön tasarımı boyutlarınız ne olmalıydı? Hemen hesaplayalım;
15 x 6 x 24 = 2160 cm²

Bu da kolonlarınızın 45 cm x 50 cm veya 40cm x 55 cm veya 35 cm x 65 cm veya 30 cm x 75 cm olarak ön boyutlandırılması anlamına geliyor.

Buradaki altın kural ise, kirişlerin muhakkak kolona ortasından bağlanması olacak. Yani kiriş sağ yanağa sıfır veya sol yanağa sıfır bağlanmayacak. 50x50 cm boyutlarında bir kolon varsa ve 30 cm genişliğinde bir kirişiniz varsa; kiriş kolona tam ortadan bağlanacak ve kenarlarda onar cm kolon payı kalmış olacak.

Kabuller, ihmaller, detaylar ve dahası

Bir binanın ortalama ağırlığının metrekarede 1,3 ton olduğunu bir başka makalemde kaleme almıştım. Bu yöntemde döşemeden aktarılan, kirişten gelen, duvar yükünden gelen tasarım yükleri onlarca projede hesaplanmış ve idealize edilmiştir.

Döşemeden kirişe yük aktarımı için döşemenin köşelerinden 45 derecelik açıyla çizgilerimizi çekeriz. Bu yük aktarımının kolonlara hitap eden bölümü içinse, yukarıdaki pratik yöntemi kullanabilirsiniz. Kirişlerin sürekli olduğu, saplama kirişlerin olmadığı ideal tasarımlarda bu yöntem oldukça kullanışlıdır.

Örneğimizde kullandığımız 15 metrekareye yakından bakalım.
15 metrekare x 6 kat x 1.3 ton / m² = 117 ton
Şimdi de üstte seçtiğimiz kolonun boyutlarına bir bakalım.
40 cm x 45 cm x 0,2 ton / cm² = 360 ton (0,2 ton / cm² = 20 N/mm²'dir. Yani C30 betonun 1.5 güvenlik katsayısına bölünmüş hali.)
Bu aşamada güvenlik katsayısını asgari 3 olarak kullanacağız. 360 ton / 117 ton = 3,07 güvenlik katsayısı

Özetle bu yöntemde birçok tasarım yükü idealize edilmiştir. Kolonun içindeki demir donatının kapasitesi ihmal edilmiştir. Sadece kolonun ön boyutlandırması için kullanılması uygundur. Deprem kuvvetlerinin betonarme perdelerle karşılandığı durumlarda sadece düşey yük taşıyan kolonların boyutları ile bu pratik yöntemle elde edilen veriler daha yakındır.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 04 Aralık, 2024 22:04
    Merhaba ben işimde yeniyim iki katlı binada kolon aralığı ne kadar olmalı artı usta 10 mr aralıklı 100 taban 60/60 kolon koydu kiriş 50/50 çekmez korkusu vardır düşünceniz lütfen
    1. 04 Aralık, 2024 22:08
      Merhaba, proje hazırlatsaydınız keşke. Projesiz bu işe başlayarak zaten hata yapmışsınız. Betonarme bir yapı için hesapsız kitapsız 10 metre açıklık, korkunç bir risk zaten. Bence en baştan, bir inşaat mühendisine proje hazırlayarak başlayın.