Tuğla Duvar Örerken Dikkat Edilmesi Gerekenler | Maliyetler
Bu yazımda tuğla duvar örerken dikkat edilmesi gerekenler, güncel tuğla duvar maliyetleri, işçilik fiyatları ve tuğla fiyatları ana başlıklarım ol...
Bu yazımda tuğla duvar örerken dikkat edilmesi gerekenler, güncel tuğla duvar maliyetleri, işçilik fiyatları ve tuğla fiyatları ana başlıklarım olacak. Yazıyı okumak yerine videoyu da izleyebilirsiniz.
Ancak öncelikle tuğla duvarı diğer duvar malzemeleri ile kıyaslayarak yazıma başlamak istiyorum.
Duvar malzemelerini karşılaştıralım: Tuğla, Gazbeton, Bims briket
1. Ağırlık
İlk olarak malzemeleri ağırlıklarına göre karşılaştıralım. Bunun için yaklaşık 15 cm'lik bir metrekare duvar örülmesini baz alalım.
a. Tuğla;
15 cm kalınlığında duvar için en uygun tuğla 13.5 cm kalınlığındaki tuğla. Bir adet 13.5 cm kalınlığındaki tuğla (13.5x19x19cm) 3 kg gelmekte. Bir metrekare duvar için 25 adet tuğla harcanmakta.
Tuğla ağırlığı: 75 kg
Harç ağırlığı: 10 mtül x 0.01 x 0.135 x 2400 kg/m³ = 32 kg
b. Gazbeton;
Gazbetona geldiğimizde, 15 cm'lik gazbeton bizim duvarımız için oldukça uygun. Ülkemizde yaygın gazbeton üretimi 400 kg/m³' olduğundan hesaba bu değerle devam edeceğim. Bunun için öncelikle 1 m²'lik duvarımızın kaç m³ geldiğine bir göz atalım.
0,15 m x 1 m² = 0,15 m³
0,15 m³ x 400 kg/m³ = 60 kg
Harç ağırlığı: 5,6 mtül x 0,01 x 0,15 x 2400 = 20 kg
Sıva hariç gazbeton duvar ağırlığı = 80 kg / m²
c. Bims briket
Bims içinse en uygun ürün 15'lik bims. (150x390x185) Bu ürün için birim hacmin 550 kg / m³ olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda;
0,15 m³ x 550 kg / m³ = 82,50 kg (Kaynak: http://www.bims.gen.tr/referanslar)
Harç ağırlığı: 7,5 mtül x 0,01 x 0,15 x 2400 = 27 kg
Sıva hariç bims briket duvar ağırlığı = 110 kg
Buradan çıkardığımız sonuç; gazbetonun diğer duvar malzemelerine göre daha hafif olduğudur. Tuğla ile bims briket arasında ise bariz bir fark bulunmamaktadır.
2. Yalıtım
Isı ve ses yalıtımı konusunda gazbeton yine diğer duvar elemanlarının önüne geçmektedir. Isı yalıtkanlığı ve ses yalıtkanlığı konusunda gazbeton, oldukça iyi bir performans sağlar.
3. Maliyet
Maliyet konusunda ise gözler tuğlaya çevrilmektedir. Çünkü tuğla, maliyet açısından rakiplerine göre ekonomiktir.
4. İşçilik
İşçilik konusunda da tuğla ön plana çıkmaktadır. Çünkü tuğla işi için kalifiye eleman bulmak çok kolayken, diğer duvar malzemeleri için kalifiye eleman bulmak bir tık daha zordur.
Tuğla Duvar Örerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Her şeyin başı: Taksimat (İlk sıra tuğlaların örülmesi)
Tuğla örmeye başlarken yapılması gereken ilk işlem ilk sıra tuğlaların dizilmesi ve taksimat yapılmasıdır. Bu sayede tıpkı bir mimari kat planı gibi projeyi sahada görme şansınız olur. Ayrıca bu aşamada yapılması gereken değişiklikler, varsa gözden kaçan detaylar tespit edilmiş olur.
2. Olmazsa olmaz: İp-Terazi-Şakül
Taksimat işleminden sonra şakül ipleri tavana çakılır. Terazi ipleri de her sırada kullanılır. Bu sayede derzler muntazam bir şekilde ip gibi dümdüz görünür. Duvarın şakülünde ve ipinde olması oldukça önemlidir.
3. Bağlayıcı: Harç
Tuğlaların arasında çimentolu harcımız yeterli kalınlıkta mutlaka bulunmalıdır. Bu sayede duvar bir bütün halinde hareket edecektir. Harç aynı zamanda betondaki dengesizlikler için ilk sıra tuğlanın altını beslemek için de kullanılabilir. Ancak betonunuz düzgünse ilk sıranın altını beslemeye ihtiyacınız olmayacaktır.
4. Kama veya poliüretan köpük
Duvarların tavanla veya kirişle birleştiği noktalarda kama ve/veya poliüretan köpük kullanılmalıdır. Sadece kama kullanılacaksa duvarın uzunluğuna göre en az 3 adet (baş orta son) kama kullanılmalıdır.
5. Duvarlar arası bağlantı (Kilitleme)
Tuğla duvar örerken dikkat edilmesi gereken bir başka ayrıntı ise duvarlar arasında bağlantı yapılması hususu. Yani bir başka deyişle duvarların birbirine kilitlenmesi. Duvarlardaki her dönüşte duvarlar birbirine kilitlenmelidir. İkişer veya üçer tuğla atlayarak duvarların birbirine kilitlenmesi ideal olacaktır.
6. Temizlik: Tozdan arındırma
İlk sıra tuğla koyulmadan önce zemindeki tozun ve pisliğin süpürülmesi ve yıkanması gerektiği unutulmamalıdır.
7. Lentolar
Lentoların her iki duvara da en az 15 cm basması gerektiği unutulmamalıdır. Genellikle piyasada pencereler kiriş altına kadar olduğundan pencerelerde lento ihtiyacı olmaz. Ancak kapılarda lento ihtiyacı olur. Bu dar bir açıklık olduğu için genellikle lentolar sahada hazırlanır.
Ancak daha büyük açıklıklı lentolar inşa edilmesi gerekirse, prefabrik lentolar kullanılabilir veya donatısı hesaplanarak betonarme lento inşası yapılabilir. Bu bölüm için ufak bir tüyo yazmak istiyorum. Açıklık (m) / 10 = Lento yüksekliği olarak kullanılabilir. Ancak bu değer 15cm'den düşük olmamalıdır.
Lentolar terazisinde koyulmalıdır.
Lento konusuna gelmişken tuğlada bıraktığımız kapı boşluklarının da ölçülerini buraya not edeyim. Oda kapıları için 90x215cm, çelik kapılar için ise 95x212cm ölçülerinde boşluklar bıraktık.
8. Tuğlanın örgüsü
Tuğla örülürken derzler üst üste gelmemeli, üst sıra ile alt sıra derzleri şaşırtmalı bir şekilde ilerlemelidir.
Tuğla Duvar Örülmesi Maliyeti Kaç TL? - 2021 Kasım Ayı Fiyatlarıyla
Artan maliyetlerle birlikte tuğla duvar örülmesi maliyeti de katlanarak yükseldi. Geçen seneki projemde 1 m²'lik 13,5'luk tuğla örülmesinin bana maliyeti 35,50 TL/m² idi hatırlayacağınız gibi. (Kaynak: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/08/gun-gun-insaat-tugla-metraji-maliyeti.html )
Bu sene tuğlayı 1,10 TL+KDV'den satın aldım. Manitou ücretiyle beraber KDV dahil 1,35 TL/adete geldi. Geçen sene bu tutar 73 kuruştu.
Harç maliyeti de çimento ve kuma gelen zamlarla epey şişti. Çimento şu an 28,10 TL Kdv dahil ve kumun tonu da 94 TL KDV dahil. Bu değerler 1 m³ harç maliyetimin yaklaşık 360 TL KDV dahil olması anlamına geliyor. Geçen sene bu değer 190 TL idi.
Poliüretan köpüklerle ilgili de bu şantiyede toplam harcamamın 80 tüp olduğunu söyleyebilirim. Bu da 3.300 TL KDV dahil olduğu anlamına geliyor. Geçen seneki metrekare başına yaptığım harcamama göre bu sene çok az harcamam olmuş. Unuttuğum bir yerler yoktur inşallah.
- Tuğla; 35,10 TL
- Harç; 7,20 TL
- İşçilik; 20 TL
- Köpük; 1,35 TL
1 m² tuğla duvar için birim maliyetim yaklaşık 64 TL/m² oldu. Geçen seneki analize göre %80 pahalı.
Tabi ki bu fiyatlar, zamana göre ve şehire göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle bunu birtakım değişkenlere bağlayarak yeniden yazayım.
- Tuğla; 26 x (Bir tuğla maliyeti, nakliye, indirme, katlara dağıtma dahil)
- Harç; Tuğlanın nasıl örüldüğüne göre değişir ancak 13.5'luk duvar için; 0,02 m³ harç x harç maliyeti (harç maliyetinin kum fiyatına ve çimento fiyatına göre hefresaplanması gerekir)
- İşçilik; İşçilik maliyetinde bacalar, yıkılması gereken duvarlar vs. hesaplanmalıdır.
- Köpük; Her 12 metrekare duvar için bir adet köpük gidiyor.
Standart katsayılarla yaklaşık tuğla maliyeti hesaplama
Tuğla maliyetini değişkenlere bağlama gereği duydum. Çünkü döviz kurundaki dalgalanmalardan ötürü her geçen gün tuğla duvar yapılması maliyeti değişmekte. Aşağıdaki değişkenlerle bunu rahat bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Bir metrekare tuğla örülmesi maliyeti:
- Bir adet tuğla fiyatı için; Yerinde teslim tuğla adet fiyatı (KDV dahil) + (İstanbul Avrupa kurşunsuz benzin fiyatı x 0,005)
Kontrol: 1,3 x (9,65x0,005) = 1,35 TL/m² - Bir metrekare tuğlada zaiyat dahil 26 adet tuğla harcanır;
26x1,35 = 35,10 TL / m² - Harç; çimentonun kdv dahil torba fiyatı x 6 + 2 ton kum kdv dahil fiyatı nakliyeler dahil
Kontrol: 28,10x6 + 94x2= 360 TL / m³ - Bir metrekare 13,5'luk tuğlada 0,02m² harç harcanır.
Kontrol: 360x0,02= 7,20 TL/m² - İşçilik; Net asgari ücret / 140
Kontrol: 2825/140=20 TL / m² - Köpük/Kama giderleri; 0,05 x bir tüp polüretan köpük maliyeti
Kontrol: 41,25x0,05 = 2 TL (Yaklaşık) - Toplam: 64,30 TL / m²
1 yorum