İMO Bursa Seçimi 2022 - Kim Kazanır?
Bugünkü yazımda, 20 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşecek olan İMO Bursa Şubesi başkanlık seçimlerinden ve adayların seçim çalışmalarından bahsedeceği...
Bugünkü yazımda, 20 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşecek olan İMO Bursa Şubesi başkanlık seçimlerinden ve adayların seçim çalışmalarından bahsedeceğim. İki adayın da Kütahya'da vermiş olduğu yemeğe katıldım. Bu vesileyle ikisiyle de tanışma fırsatım oldu. Her ikisi de çok değerli meslektaşım ve büyüğüm. Ama sadece biri kazanacak. Haydi gelin, adaylarımızı yakından tanıyalım ve seçim çalışmalarını inceleyelim.
Çalışma Grubu adayı Cevat Şahin
Bulgaristan doğumlu inşaat mühendisi Cevat Şahin, 2003 yılı Pamukkale Üniversitesi mezunu. Yapı denetim firması sahibi olan Cevat Şahin, yüksek lisansını da Uludağ Üniversite'sinde yaptı. Kendisinin linkedin profiline buradan ulaşıp kendisiyle bağlantı kurabilirsiniz: https://www.linkedin.com/in/cevat-sahin-105189118/
Cevat Şahin neler anlattı?
Peki Cevat Şahin seçim konuşmasında neler söyledi? Cevat Şahin'le ilgili dikkatimi çeken en büyük ayrıntı kanunlara hakim olması oldu. İnşaat mühendisliği mesleğinin kanunlar önünde hep ezilen tarafta olması konusunda beyanlarda bulundu.
Örneğin bir betonarme binanın ömrünün 50 yıl olduğunu biliriz. Ancak 50 yaşından büyük olması durumunda bile depremlerden sonra yıkılan binalarda, binanın yaşına bakılmaksızın binayı inşa eden inşaat mühendisinin tutuklanması ve ceza alması durumundan bihaberdim. Kanunlar bu şekildeyse gerçekten çok üzücü. Neden?
Çünkü 50 yılı dolduran binalarda, örneğin 1970 yılında yapılan binalarda, gördüğüm örnekler hiç iç açıcı değil. Demir donatılarda yılların verdiği etkilerle korozyon (paslanma) oluşması, betonların o tarihlerdeki teknoloji ile homojen olmaması, elle beton atılmak zorunda olması gibi sebeplerle zaten o tarihlerdeki yapıların deprem anında yeterli performansı göstermeyeceği açık. (Bkz: Betonarme yapılarda oluşan hasarlar) Öyleyse neden inşaat mühendisi günah keçisi ilan ediliyor?
Cevat Şahin'in vaatleri neler?
Cevat Şahin inşaat mühendisliğinde "uzmanlaşma" konusuna değindi. Yani bir inşaat mühendisinin her projeye imza atamaması gerektiğini savundu. Bu konuda %100 haklı.
İnşaat mühendisliği bölümlerinde çok fazla kontenjan olduğu konusunu gündeme getiren Cevat Şahin, kontenjanların azaltılması gerektiğini savundu. Bu konuda da %100 haklı.
Cevat Şahin'in seçim konuşmasında rakibi Ülkü Mercan Küçükkayalar'a göre eksikleri vardı. Bunların başında da Kütahyalı meslektaşlarına mikrofonu uzatmaması oldu. Hiçbir Kütahyalı meslektaşına söz hakkı vermeyen Cevat Şahin, Kütahyalı meslektaşlarının ne gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve Cevat Bey'den ne beklediklerini öğrenemeden Kütahya'dan ayrıldı.
Gerçi Çalışma Grubu yöneticileri için bu durum şaşırtıcı değil. Zira mevcut İmo Bursa Şube başkanı Mehmet Albayrak'ı da sadece seçimden seçime görebiliyor Kütahyalı meslektaşları. Dolayısıyla Kütahyalı meslektaşlarının ne gibi sorunları olduğundan bihaber kendisi.
Peki neden?
Mehmet Bey'in mikrofonu uzatmama sebebi tabi ki buna yüzünün olmaması. Seçimden seçime, iki yılda bir Kütahyalı meslektaşları ile bir araya gelen, bu iki yıl boyunca Kütahyalı meslektaşları için tek bir aktivite/seminer/webinar/eğitim/kurs yapmamış olan, Kütahyalı meslektaşlarının dertlerini, sorunlarını dinlememiş ve bunlara derman olmaya çalışmamış biri, hiçbir icraatte bulunmayan biri hangi yüzle bizi dinleyebilirdi?
Ben onun yerinde olsam, Kütahya'ya oy istemeye gelemezdim bile. Utanırdım. Yüzüm olmazdı.
Gelelim sorularıma...
Soracağım sorular aslında onun korktuğu sorulardan değildi esasında. Ancak öncelikle yukarıdaki videoyu izlemenizi istiyorum. Konuyu daha net anlamanızı sağlayacak. Bu iki yıl boyunca;
- Neden Kütahyalı inşaat mühendisi meslektaşlarım için yeterli sayıda ve yeterli nitelikte online veya yüzyüze seminer yapılmadı?
- Kütahya'da inşaat mühendislerinin gelişimlerine katkı sağlayacak eğitimler/kurslar yüzyüze veya online olarak neden yapılmadı?
- Kütahyalı inşaat mühendislerinin birbirleriyle tanışmasını, kaynaşmasını sağlayacak etkinlikler neden yapılmadı?
- Neden tüm illerde ve ilçelerde; şantiye şefliği, yapının pursantaj oranına göre hangisi yüksekse o meslek dalı tarafından yapılabilirken Kütahya'da makine mühendisinden elektrik mühendisine şantiye şefliği yapılmasına ses çıkarılmadı?
- Neden zemin iyileştirme konusunda çevre illerde bazı uydurma yöntemler yasaklanırken Kütahya'da çatır çatır taş kolon yapılmasına göz yumuldu?
- 1994 yılından beri Çalışma Grubu olarak Bursa'yı ve dolayısıyla Kütahya'yı yönetiyorsunuz. Neden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde GENÇ İMO yapılanmasını aktif hale getirmediniz?
- Pandemi dolayısıyla stajlarını yapamayan bir dolu öğrenci meslektaşımız varken, neden online staj programları düzenleyip üniversitelerle iş birliği yapmadınız?
- Neden öğrenci arkadaşlarımız için veya biz meslektaşlarınız için hiçbir teknik gezi düzenlemediniz?
Tabi bunlar geçmişte kaldı. Cevat Bey'in kazanması durumunda Kütahyalı meslektaşları ile yeni bir sayfa açmasını gönülden arzu ediyorum. Ancak kaybederse tek sebebi Mehmet Albayrak olacak.
Çağdaş Mühendislerin adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar
1961 doğumlu olan Bursa şubesinin ilk kadın başkan adayı olan Ülkü Hanım, ODTÜ mezunu bir inşaat mühendisi. Prekast yapı alanında şirket sahibi olan Ülkü Küçükkayalar linkedin kullanmıyor, bu nedenle profilini sizlerle paylaşamıyorum.
Ülkü Mercan Küçükkayalar neler anlattı?
Peki Ülkü Mercan Küçükkayalar neler söyledi? Ülkü Hanım'ın konuşmasında en dikkat çeken bölüm İMO'nun aktif bir yapısının olmamasına dikkat çektiği bölümdü. İMO-Üye inşaat mühendisi arasındaki bağlantının olmadığına dikkat çeken Ülkü Hanım, bu konuda %100 haklı. Malum, oda başkanını seçimden seçime görüyoruz.
Ülkü Mercan Küçükkayalar'ın vaatleri neler?
Ülkü Hanım bunun dışında meslekte uzmanlaşma gerektiğini ve bir inşaat mühendisinin her projeye imza atamaması gerektiğini, bunun yerine eğitimlerle uzmanlık almasının gerekliliğinden bahsetti ki çok haklı.
Yeni mezun inşaat mühendislerinin eğitimlerinin eksik kaldığını söyleyen Ülkü Hanım, oda içerisinde sürekli olarak eğitim verileceğini ima etti. Doğru anladıysam eğer, çok güzel bir proje.
İnşaat mühendisliği bölümünün kontenjanlarının azaltılması gerektiğini söyledi. Yine %100 haklı.
Her bir şantiye için bir şef kampanyasına olan desteğini yineledi. Ki bu konu en önemli konu. Mevcut durumda bir şantiye şefi beş şantiyeden sorumlu olabiliyor. Uygulamada bu durum mümkün değil. Ancak evrak üzerinde imza atarak resmileştiriliyor. Bu da yapı stoğumuzun kalitesiz olmasına yol açıyor. (Bkz: İnşaatta yapılan hataların sorumlusu kim?)
TMMOB tarafından açıklanan asgari mühendis maaşının resmi gazetede de yayımlanarak zorunlu hale getirilmesini savunan Ülkü Hanım, bu konuda da yine %100 haklı.
Ülkü Mercan Küçükkayalar ile soru cevap
Ülkü Hanım, sözlerini bitirdikten sonra Kütahyalı meslektaşlarına mikrofonu uzattı. İlk soruyu ben sordum. Bir inşaattaki en yüksek pursantajın inşaat kalemleri olduğuna dikkat çekerek başladığım konuşmamda, kanunen yasal şantiye şefinin sadece inşaat mühendisi olabileceğini belirttim. Çevre illerde ve ilçelerde bu durumun bu şekilde olduğunu söyledim.
Ancak Kütahya Belediyesi'nin bu konuda doğru hamleler yapamadığını, makine mühendislerinin ve elektrik mühendislerinin de zemin iyileştirme işlerinde bile şantiye şefi olabildiğini belirttim. Bu durumun imalat kalitesini olumsuz etkilediğini ekledim. Kütahya İMO temsilciliği olarak girişimlerde bulunduğumuzu ancak sonuç alamadığımızı, Bursa İmo'dan da hiçbir desteğin gelmediğini, halbuki şube olarak Bursa'nın bu konudaki sorunumuzu çözebileceğini belirttim.
Ülkü Hanım bu uygulamaya çok şaşırdı. Hatalı bir uygulama olduğunu ve not aldığını belirtti. Dile getirilen birkaç sorunun ardından mevcut İmo Bursa yönetiminin sorun çözme konusunda Kütahyalı meslektaşlarına yardımcı olmadığının açık olduğunu belirtti.
Ülkü Hanım'ın kazanması durumunda üyeleriyle hemdert olmasını ve sorunlarıyla başa çıkma konusunda sonuna kadar destek vermesini gönülden arzu ediyorum.
Her iki adaya da başarılar dileyerek bu yazımı sonlandırıyorum.
Görüşmeye katılın