Autocad Komutları - Kısayolları - Resimlerle Adım Adım Açıklamaları - BÖLÜM 1
Autocad Komutları - Resimli Anlatım - Birinci Bölüm
Line Komutu, Kısayolu: L - Çizgi Çizer
Autocad'de line komutu en sık kullanılan komutlardan biridir. Kısayolu L harfidir. L harfine tıklayıp enter tuşuna veya space tuşuna basarak komutu aktif hale getirebilirsiniz. Ardından farenizin sol tuşu ile çizginin ilk noktasını seçmeniz gerek. Çizginin ikinci noktasını da yine farenizle seçebilirsiniz. Veya komutlarla da çizginin ikinci noktasını belirleyebilirsiniz.
- İlk noktayı seçtikten sonra sayı yazıp enter tuşuna basarsanız, yönlendirdiğiniz doğrultuda yazdığınız sayı uzunluğunda çizgi çizer.
- İlk noktayı seçtikten sonra @ tuşuna basıp, sayı yazıp, küçüktür işaretine basıp (<), açı yazarsanız; ilk noktadan başlayan, belirlediğiniz uzunlukta ve açıda çizgi çeker.
- İlk noktayı seçtikten sonra ikinci noktanın koordinatlarını da ilk noktaya göre yazarsanız yine çizginizi çekebilirsiniz. Örneğin; ilk noktaya tıkladıktan sonra 500,600 yazarsanız, x yönünde izdüşümü 500 birim, y yönünde izdüşümü 600 birim olan çapraz bir çizgi elde etmiş olursunuz.
Autocad Line Komutu Örnek Uygulama
Line komutu örneğimizde x yönündeki uzunluğu 400 birim olan ve y yönündeki uzunluğu 300 birim olan bir dikdörtgeni bu yöntemleri kullanarak çizelim.
Close Komutu, Kısayolu: C - Şekli Kapatır
Polyline ve line komutu aktif iken; mevcut bulunduğunuz noktadan başlangıç noktasına bir çizgi çekmek isterseniz, yani örneğin dikdörtgen çiziyorsanız ve üç kenarını çizdiyseniz ve artık başlangıç noktasına dönmeniz gerekiyorsa, c komutunu yazıp enter'a veya space tuşuna bastığınızda şekli kapatmış, yani tamamlamış olursunuz. Bir üstteki komut olan Line komutunun görselinde bu uygulama mevcut.
Polyline Komutu, Kısayolu: PL - Çokgen Çizer
Erase Komutu, Kısayolu: E - Siler
Erase komutu bir öğeyi silmek için kullanılır. Ama aynı işlem için komut kullanmaktan ziyade, klavyenizdeki "delete" tuşunu da kullanabilirsiniz, ki herkes delete tuşunu kullanır. Yine de erase komutunu detaylarıyla anlatalım.
İlk olarak e tuşuna basıp space tuşuna bastığınızda, hangi ögeleri seçmek istediğini sorar. Bu andan itibaren silmek istediğiniz öğeleri seçip space tuşuna bastığınızda bu öğeler silinir. Veya önce öğeleri seçip ardından e tuşuna basıp space yaptığınızda yine aynı işlemi yapmış olursunuz. Ben nasıl yapıyorum? Öncelikle silmek istediğim öğeleri seçiyorum, ardından da delete tuşuna basıyorum.
Trim Komutu, Kısayolu: TR - Budama Yapar
Autocad trim komutu benim çok sık kullandığım bir komut. Bir sınırdan taşan çizgileri veya iki çizgi arasında kalan ve istenmeyen parçaları budamanızı sağlayan bir komut. Peki en pratik haliyle nasıl kullanılır?
TR komutunu yazıp iki kez space tuşuna bastıktan sonra budamak istediğiniz tüm bölümleri budayabilirsiniz. Trim komutunun farklı kullanım stilleri de bulunmakta. Ama dediğim gibi, en pratik kullanım şekli bu. Ve ben de daima bu şekilde kullanıyorum. Autocad'in farklı versiyonlarında iki kez space yapmak yerine tek enter ile de budama işlemi yapılabiliyor. Test ettikten sonra kullandığınız versiyona göre budama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Extend Komutu, Kısayolu: EX - Uzatma Yapar
Circle Komutu, Kısayolu: C - Çember Çizer
2p yazdıktan ve space tuşuna bastıktan sonra; çemberin teğet geçeceği iki noktayı seçmeniz gerek.
Rectangle Komutu, Kısayolu: Rec - Dikdörtgen Çizer
Rec komutu hızlı bir şekilde dikdörtgen çizmek için kullanabileceğiniz bir komut. REC komutunu girip space tuşuna basıp, ardından ilk noktayı ve ikinci noktayı seçtiğinizde dikdörtgeninizi çizmiş olacaksınız. Ancak hepsi bu kadar değil. Bu komutu bir başka yöntemle daha kullanabilirsiniz.
Rec komutunu yazıp space tuşuna bastıktan sonra ilk noktaya tıkladıktan ve "@" işaretine bastıktan sonra dikdörtgen ölçülerinizi manuel olarak da girmeniz mümkün. Örneğin @300,500 yazdığınızda genişliği 300 olan ve yüksekliği 500 olan bir dökdörtgen çizmiş olacaksınız. Eğer ilk noktaya tıklamazsanız; doğrudan 300,500 yazarsanız, dikdörtgeninizin ilk noktası autocad'in 300,500 koordinatı olur. İkisi arasındaki farka dikkat! :)
Arc Komutu, Kısayolu: Arc - Yay Çizer
Arc komutu ile yay çizmek mümkün. Arc komutunu yazıp space tuşuna bastıktan sonra yayın geçmesini istediğiniz üç noktayı farenin sol tuşuyla işaretleyin, yayınız hazır!
Autocad Text Komutu, Kısayolu: T - Yazı Yazma Komutu
Autocad Hatch Komutu, Kısayolu: H - Alan Taraması Yapar, Alanı Boyar
En sevdiğim komutlardan biri: Hatch komutu. Duvar çizdiğiniz, duvarların içini dolu mu göstermek istiyorsunuz? (Bkz: Pratik Duvar Metrajı) Ya da karışık kuruşuk bir alanı mı hesaplamanız gerekiyor? Veya cephenin görünüşlerinden mantolama alanı mı çıkarmanız gerekiyor? Tek yapmanız gereken hatch komutunu doğru bir şekilde kullanmak.
Scale Komutu, Kısayolu: SC - Ölçeklendirir - Küçültme ve Büyütme Komutudur
Autocad'de bulunan bir elemanı ölçeklendirmek için SC komutunu kullanırız. Örneğin üstteki görseldeki gibi, yazıyı oluşturduğumda yazının boyutu küçük kaldı. Hemen elemanı seçip; SC komutunu girip space bastım ve elemanı köşe noktasından tutup ölçeği yazdım. Örneğin ben 4 yazıp space tuşuna bastım ve 4 kat büyüttü. 0,25 yazıp space tuşuna bassaydım tam tersini yapacaktı.
Move Komutu, Kısayolu: M - Taşıma Yapar, Elemanları Kaydırır, Taşır
Move komutu, autocad üzerinde en sık kullanılan komutlardan biridir desek sanırım bu yanlış olmaz. İlk olarak taşınacak elemanlar farenin sol tuşu ile seçilir. Ardından M komutu yazılıp space tuşuna basılır. Ardından referans nokta seçilir; bu, tercihen elemanın sol üst köşesi. Ve son olarak hedef nokta seçilir. Böylelikle eleman ilk hedeften ikinci hedefe taşınmış olur.
Bu işlem tıpkı diğer komutlarda olduğu gibi ölçülerle de yapılabilir. Eleman seçilip komut verildikten sonra ilk nokta seçilir, ardından da istikamet fare yordamıyla verilerek ölçü yazılabilir. Örneğin 1000 yazarsanız eleman 1000 birim fare yönünde hareket eder.
Explode Komutu, Kısayolu: X - Patlatma Komutudur
Çokgenleri patlatıp her bir parçayı ayrı bir eleman haline getirir. Benim de en sık kullandığım komutlardan biridir. Kullanımı da oldukça basittir. İlk olarak patlatılacak elemanlar seçilir. Ardından x komutu yazılıp space tuşuna basılır. Ve... Bum!
Bu yazıma burada son verirken, çok yakın bir zamanda daha detaylı bir şekilde youtube kanalımda autocad komutlarını anlatacağım. Bu nedenle şimdiden abone olursanız çok sevinirim: Youtube Kanalım
Görüşmeye katılın