İMO Kütahya 2022 Değerlendirme Sonuçları
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak 2022 yılında görevi devralmamızın ardından 7 aylık kısa bir süre içerisinde pek çok etkinlik...
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak 2022 yılında görevi devralmamızın ardından 7 aylık kısa bir süre içerisinde pek çok etkinlik yaptık. Eğitimler, kurslar, seminerler, sosyal etkinlikler ve Genç-İmo için yapılan etkinlikler derken epey mesai harcadık.
Yıl sonunda üyelerimizin memnuniyet durumunu değerlendirmek için de bir anket düzenledik. Katılım oranı beklediğimiz düzeyde olan anketin sonuçlarını tane tane analiz etmeye çalışacağım.
Üyelerimizin %95,2'si çalışmalarımızdan memnun
Değerlendirmeye katılan üyelerimizin çok büyük bir çoğunluğu Temsilcilik çalışmalarından gayet memnun. Tabi ki beni az çok tanıyanlarınız bu sonucu gördüğümde ilk verdiğim tepkiyi tahmin edebilir. Vasat seçeneğini işaretleyen üyelerimizi nasıl kazanabiliriz? Bu sene buna odaklanmamız gerek.
Üyelerimiz oda personelini yeterli buluyor
Üyelerimizin oda personeli Hüsamettin Güngör'den memnun olması (üstelik de böylesine yüksek bir oranla) gayet olumlu. 20 küsür yıldır odamıza hizmet verip de hala bu oranda memnuniyeti sağlayabilmek kolay olmasa gerek.
İndirim protokolleri ne ölçüde kullanılıyor?
Ankete katılan üyelerimizin %79'u indirimlerden düzenli olarak yararlandığını belirtmiş. Odamızın toplam üye sayısı 420 üyeden öncelikle %30'luk bölümün hiç yararlanmadığını düşünelim. Kalan 294 kişiden de %79'unun yararlandığını düşünelim.
Yani üyelerimizin 232 kişi her ay indirim protokolü imzaladığımız kurumlardan oda kartlarını göstererek indirimli bir şekilde yararlanıyorlar.
Üyelerimizin, anlaşmalı iş yerlerinden yaptığı harcama ise aylık ortalama 909 TL. Bunu 232 kişi ile çarptığımızda anlaşmalı iş yerlerinden yapılan toplam cironun 210.000 TL olduğunu görüyoruz. Hiç fena değil.
Ağırlıklı ortalamaya göre hesapladığımızdaysa ortalama indirim oranı %14,48 bandında. Yani üyelerimiz aylık 30.408 TL tasarruf ediyorlar. Eh, oda aidatını fazlasıyla çıkarttık.
Taş kolon uygulamasının yasaklanmasına üyelerden tam destek!
Temsilciliğimizin girişimleri sonucunda uygulaması vibroflot haricinde yasaklanan taş kolon yöntemi hakkında üyelerimiz temsilciliğimize tam destek verdi. "Hatalı bir karar alındı" seçeneğini hiçbir üye işaretlemedi.
Zemin iyileştirme işi olan işlerde sadece inşaat mühendisi şantiye şefi olabilecek
Temsilciliğimizin girişimleri sonucunda zemin iyileştirmeli işlerde sadece inşaat mühendislerinin şantiye şefi olabileceği kararı alındı. Bu konudaki çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?Yeni çıkan şantiye şefliği yönetmeliği hakkında Kütahya Temsilciliği üyelerinin görüşü iş açıcı değil
Yeni çıkan şantiye şefliği yönetmeliği hakkında üyelerimizin görüşü iç açıcı değil. Genel manada yönetmeliğin beklentileri karşılamadığını söylemek mümkün. Gelen yanıtlar şu şekilde;- Yetmez ama evet
- Gerçek hayatla yönetmelik farklı işlediği için mühendisin bütçesel bir kaybı olacağı kanaatindeyim.
- Uygulanabilirliği olmadığı sürece ve kağıt üzerinde kalacağı için hiç bir yönetmeliğin işe yarayacağını düşünmüyorum.
- Bence hiç iyi olmadı. Olması gereken her şantiyeye bir şef uygulamasıydı. Eğer bu olmayacaksa şantiye şefliği sayısı düşürülmemeliydi.
- Daha iyi geliştirilebilirdi
- Bence odamızın aldığı karar daha doğru her şantiye ye bir şef uygulaması hem bizim inşaat mühendisleri olarak aylık gelir elde etme şansımız olur hem de inşaatlarımız daha sağlıklı işler
- Beklentileri karşılayamadı.
- Daha sert olmali. 1 şantiyeye 1 şef
- Beklentilere cevap veremeyen ve müthiş sorumlulukların verildiği bir yönetmelik olmuş
- Beklentileri karşılamadı.
- Kontrol edilebilecek bir duruma getirilmeli yürürlüğe girdikten sonra oluşabilecek eksikler var
- İyi yönde fakat yetersiz olduğunu düşünüyorum
- Şantiye şefliğini adet olarak görmemek lazım.. Hizmet olarak ne verebiliriz... Nasıl geliştirebiliriz bu konuda kafa yormalıyız. Ayrıca yapı denetim ve şantiye şefliği ikisi beraber çakışıyor ve çok saçma geliyor bana.. Hangisi inşaat sahasında yetkili ve yetki alanı nedir.. Çözülmesi gereken en önemli husus bence bu...
- İsabetli bir karar ama eksikleri var
- Hazırlanan yönemelik, günümüzdekinden daha iyi görünüyor tabiki 2024 e kadar ki süreçte çok fazla değişikliğe uğramazsa mesleki değerimizi arttıracak yönde buldum fakat bu durumu algılayamayan veya umursamayan meslektaşlarımız elbette çıkacaktır bu yüzden bir oda etkinliği yapılarak detayları anlatılmalı, tüm meslektaşlarımızın bilinçlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum ve artık 1000-2000 liraya şantiye şefliğinin olmadığının vurgusu yapılarak hakkımız olanın ne olduğunu ve ne olacağı konuşulmalıdır.
- Önemli ölçüde yeni bir istihdam alanı yaratacağına inanıyorum.
- İyileştirilmeye çalışılmış ama başarılamamış bir girişim.
- Kötü oldu bizim için
- Bence doğru bir karar umarım doğru bir şekilde uygulanır
- Eksikleri var
- Mantıklı
- İyi olur
- Memnun oldum ve daha da geliştirilmeli.
- Şimdiki hali daha iyi
- Yanlış bir uygulama
TMMOB'un açıklayacağı brüt maaş için beklentiniz nedir diye sorduk
TMMOB'un açıklayacağı brüt maaş için üyelerimizin beklentisi 19.300 TL'ydi. Ancak açıklanan maaş beklentileri karşılamadı. Detaylar için sizi böyle alalım: TMMOB 2023 Asgari Ücret
Seminerleri ve eğitimleri değerlendirmelerini istedik
Buna göre en çok olumsuz görüş alan eğitim EKB kursu olurken 17 Ağustos Deprem Konferansı ile İzoder işbirliğiyle düzenlediğimiz Isı ve Ses Yalıtımı seminerleri en beğenilen içerikler oldu.
Hangi banka ile çalıştıklarını sorduk
Üyelerimizin hangi banka ile çalıştığını sorduk. Burada asıl amacımız büyük fabrikalar ya da işletmelerin aldığı banka promosyonunu İMO çatısı altındaki firmalarda çalışan personellerin de almasını sağlamak. Bununla ilgili de İş Bankası'na yazımızı gönderdik. Neticeyi heyecanla bekliyorum.
2023 yılında hangi konularda eğitim verilmeli diye sorduk
Üyelerimizin çok büyük bir kısmı SAP2000 kursu talep ederken, ihale konularında eğitim talep edenler ve çelik yapılar hakkında TEKLA kursu isteyenler de yoğunlukta oldu.
Temsilciliğimizden beklentileriniz nedir sorusuna ise gelen cevapların ortak noktası mesleğin değerini artırıcı adımlar atılması yönünde oldu.
Görüşmeye katılın