Deprem Günlüğü - Neler Yaptık? - Bölüm 1
6 Şubat tarihli depremlerde bir meslek odası olarak üyelerimizle birlikte ilk andan itibaren gereken reaksiyonu verdik ve yardım elimizi uzattık...
6 Şubat tarihli depremlerde bir meslek odası olarak üyelerimizle birlikte ilk andan itibaren gereken reaksiyonu verdik ve yardım elimizi uzattık. Bu süreçte neler yaptığımızı bu yazıda izah edeceğim.
Süreçte Abdullah Cengiz büyük bir rol oynadı. İlk giden olması sebebiyle de arkasından gidenlere hep o destek verdi. Aşağıya Abdullah Cengiz'in ve Zeki Binbaşı'nın bir fotoğrafını hatıra olması için koyuyorum. Çok da enteresan bir hikayeleri var. Birazdan onu da anlatacağım.
Yazıyı okumak yerinde bu videoyu da izleyebilirsiniz:
6 Şubat 2023
Deprem olduğunda henüz uyumamıştım. Uyku düzenim bozuktu zaten o aralar. Ve depremin büyüklüğünü görür görmez kalbim hızla atmaya başladı. Bu sıradan bir deprem değildi. Bu oldukça büyük ve yıkıcı olma olasılığı olan bir depremdi.
Bunları düşünüyordum... Ancak ben bunları yazarken (22 Mart 2023 tarihinde yazıyorum) kesinlikle bu denli büyük bir yıkımı öngörmüyordum. Allah, hayatını kaybeden herkesin mekanını cennet eylesin.
Sabah olduğunda yetkili kurumlarla iletişim kurarak "eşya yardımı" toplama fikri ile hareket ettik. Üyelerimizden gelen eşyaları tırlarla bölgeye sevk etmeyi planladık. Saat 15.02'de "Kütahya İMO" whatsapp grubuna şu mesajı yazdım:
"Herkese merhaba, Valilik'le görüştüm. Bize eldiven, bere ve mont grubunu verdiler. Yani biz bunları temin edeceğiz. Odamızda toplayacağız. Birazdan ilan edeceğim SMS ile ve sosyal medyada"
6 Şubat tarihinde oda personelimiz izinli olduğu için akşam 21.00'a kadar gelen eşyaları odada biz kabul ettik.
Bir yandan da hasar tespit çalışmaları için İMO Genel Merkez önderliğinde meslektaşlarımıza çağrılar yapıldı. Gönüllü meslektaşlarımızın başvurularının beklendiği söylendi. Tabii bunu çok sonra öğrendim ama başvuranların çoğu türlü bahanelerle bölgeye gitmekten vazgeçmiş. Bu da üzücü bir ayrıntı.
Bu arada bize iletildiği gibi biz de üyelerimize kullanılmamış ürünleri eşya yardımı kampanyamıza bağışlamalarını istedik. Tam da bu esnada DeFacto markası %30 indirim yaptığını açıkladı. Kadın montları 280 liraya, Erkek montları da 350 liraya geliyordu. Ben de bölgeye göndermek için oradan 24.000 TL'lik alışveriş yaptım.
Günü 316 parça bağış ile kapattık.
7 Şubat 2023
Saat 11.26'da üyemiz İnşaat Mühendisi Mehmet Mete Çetinkaya "Hatay'a vardık, çalışmalara başladık" mesajını grubumuza gönderdi. Kendisi Arama Kurtarma Eğitici Eğitmeni.
Sonra odada konuşurken kim olduğunu hatırlayamadığım biri "insanların barınacak yere ihtiyacı var, önce konteyner gönderelim" dedi. Galiba Özkan Efecan'dı. Sonra birden olayın gidişatı konteynerlere döndü.
Saat 13.48'de gruba şu mesajı gönderdim:
"Arkadaşlar merhaba, bölgedeki insanların soğukta kalacak yer sorunu yaşadığı bilgisi ulaştı. Bu nedenle 40.000 TL'ye iki odalı konteyner satın aldık.
Araştırmalarımız devam ediyor, bir tane daha satın alacağız. Toplanan eşya yardımlarını da bu konteynerlerin içinde göndereceğiz."
Sonra İnşaat Mühendisi Mustafa Şen üstteki videoyu sosyal medya hesaplarında paylaştı. Ben de aynı videoyu Kütahya İMO grubuna attım. Bunun ardından İnşaat Mühendisi Özkan Efecan gruba, "Mustafa, hesap gönder abi 20 bin lirasını ben ödeyeceğim. 150-200 kişilik grubuz el birliği olalım 2 konteyner değil daha fazla alalım" yazdı.Tabii konteyneri almakla da iş bitmiyordu. Nakliye ayarlamamız lazımdı. Bir yandan da tır arıyorduk konteyner göndermeye uygun. 14.29'da aracı ayarladık. Bu arada Mustafa bir video daha yayımladı.
Ardından bağışlar yağmaya başladı. Tüm üyelerimiz, üyelerimizin yakınları, onların yakınları, sosyal medyada hiç tanımadığımız kişiler; Mustafa'nın hesabına deprem yardımı açıklamasıyla para göndermeye başladı. Çünkü insanlar eşya yardımı kampanyasına göre konteyner kampanyasının çok daha makul olacağını anlamıştı. Ve tüm devlet kurumları ile valilikler de dahil olmak üzere; bu reaksiyonu en hızlı alan bizdik.
Tabii bizim resmi olarak böyle bir nakit yardım toplama yetkimiz yoktu. Ancak ülkenin yaşadığı en büyük felakette sonuçları ne olursa olsun bunu yapmamız gerektiğine inandık. Hatta "eğer bunun için ceza yersem bunu şeref madalyası sayarım" cümlesini sarf ettim. Tüm arkadaşlarımız da hemfikirdi.
Saat 15.12'de Kütahya Valisi Sayın Ali Çelik'in de Hatay'da olduğunu öğrendik. Yani kendisi orada görevlendirilmiş. Bu demek oluyordu ki tüm yardımların rotası Hatay olacaktı.
Saat 18.02'de Kütahya Valiliği'nden tırın plakasıyla birlikte yol iznimizi aldık.
Tabii bir de tırla birlikte bölgeye gidecek bir refakatçiye ihtiyacımız vardı. Bunun için de grupta mesaj yazdım ve sadece birkaç dakika içerisinde birçok telefon aldım.
8 Şubat 2023
Biraz gecikmeli de olsa ilk tırımızı; 13.15'te, iki konteyner ve içinde binlerce parça ürünle birlikte Hatay'a doğru yola çıkarttık. İnşaat Mühendisi Abdullah Cengiz'in refakatçi olduğu tır ertesi gün sabah 8.02'de Hatay'a vardı.
9 Şubat 2023
Sabah 8.02'de Hatay'a varan Abdullah Cengiz, 8.38'de şu mesajı gönderdi:
"Arkadaşlar AFAD müdürlüğüyle görüştük. Konteyner şehri kurulmuş gelen konteynerlari oraya indirecekler. TRT enkaz arama kurtarmaya jeneratör lazımmış Hilti çalıştıracaklar onlara teslim ettik. Zaten konteyner bölgesinde elektrik su verilecekmis. Bide müdürlüğün bizden ricası konteynerlarin içinin boş olmasını istiyorlar. Şimdi bu erzaklari bı şekilde ihtiyaç sahiplerine verip, konteynerlarimizi bize gönderilen konuma indirecez inşallah"
Saat 12.52'de iki adet konteyneri daha Hatay'a doğru yola çıkarttık.
Saat 18.33'de toplamda 8. konteynerimizi yola çıkarttık.
9 Şubat tarihinde yola çıkan üç tırın refakatçileri sırasıyla;
Hammad Dursun, Ahmet Fatih Zora ve Sezer Kardaş oldu.
10 Şubat 2023
Saat 8.20'de Hammad Dursun, Abdullah Cengiz ve Ahmet Fatih Zora, gruba birlikte çekindikleri bir fotoğrafı gönderdiler.
Süreçte Abdullah Cengiz büyük bir rol oynadı. İlk giden olması sebebiyle de arkasından gidenlere hep o destek verdi. Aşağıya Abdullah Cengiz'in ve Zeki Binbaşı'nın bir fotoğrafını hatıra olması için koyuyorum. Çok da enteresan bir hikayeleri var. Birazdan onu da anlatacağım.
Saat 17.35'te iki konteyneri daha Hatay'a doğru yola çıkarttık.
11 Şubat 2023
Saat 12.20'de Mehmet Mete Çetinkaya kurtarma faaliyetlerini sona erdirdiklerini ve dönüş yoluna geçtiklerini bildiren mesajı gönderdi.
Saat 12.46'da Abdullah Cengiz, Kütahya'ya dönünce Özkan Efecan'ın ofisine gitti ve gruba buradan fotoğraf gönderdiler. Fotoğrafı görünce ben de Özkan'ın ofisine geçtim. Sonrasında Mustafa Şen, Mimar Enes Sargın da ofise geldi. Mustafa Şen'e bu süreç için ayrı bir parantez açmam gerekiyor. Ancak bunu yazının sonuna saklıyorum.
Neyse dönelim Abdullah'ın ve Zeki Binbaşı'nın başrol oynadığı enteresan olaya...
Ofiste Abdullah ile konuşurken çok enteresan bir olayın gerçekleştiğini fark ettik. Şöyle ki;
Zeki Binbaşı bölgenin tuvalet ihtiyacı olduğunu Abdullah'a iletiyor. Abdullah da ona diyor ki; "Sen hiç merak etme binbaşım, bizim Kütahya İMO olayı çözer. Ben bir telefon edeyim" diyor. Sonra da bizi arıyor.
Tabi normal bir zamanda değiliz. Tuvalet kabini şeklinde bir prefabrik veya içinde tuvalet bulunan bir konteyner bulamıyoruz. Biz de birkaç alaturka tuvalet taşı alıp, konteynerin içine koyup gönderiyoruz. Yani en azından bir şeylerle çevreleyip, alt yapısını hazırlayıp tuvalet sorununa çözüm bulurlar diyerek, o andaki imkanlarla en fazla onu yapabiliyoruz. Dediğim gibi, normal bir zaman değil. Ve bizim de üretim yaptırmak için zamanımız yok.
Ertesi gün Abdullah'dan whatsapp grubuna art arda fotoğraflar geliyor alt yapı çalışmalarının başladığına dair. Tuvalet sorununun çözüldüğünü söyleyip bizlere teşekkür ediyor. Bu arada da bölgeden de fotoğraflar atıyor ancak aralarında tuvaletli konteyner fotoğrafları da var. Ama anlam veremiyoruz tabii. Zaten kafamız yerinde değil. O depremin ilk birkaç gününde insanların psikolojisini hatırlarsınız. Bizler inşaat mühendisleri olarak normal insanlara göre belki elli kat fazla etkilendik.
Neyse lafı fazla dolandırmayayım. Tuvalet konusu tekrar açıldı. Biz yine anlamadık. En sonunda Mustafa konuyu deşmeye karar verdi ve sordu. Sonra da olayın aslı ortaya çıktı. Olay şöyle gerçekleşmiş:
Biz Abdullah'a sadece alaturka tuvalet taşı gönderebildik, biliyorsunuz. Ancak eş zamanlı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi de tuvalet kabinleri göndermiş. Ama olacak iş ya, tırcıya sadece "Hatay'a git" demişler, tam olarak nereye gitmesi gerektiğini söylememişler.
E tırcı nereli dersiniz? Kütahyalı tabii. O da "Ben bu malzemeyi nereye götüreyim?" diye sormak için tırcı bir başka arkadaşını aramış. O arkadaşı da evet... Bizim tırcımız. Sezer Kardaş'ın refakatçi olduğu tırın sürücüsü demiş ki: "İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya'nın lokasyonuna gidiyoruz."
Sonra birden Abdullah'ın bölgesine tuvaletler ulaşmış. Hemen altyapı çalışmalarını yapmışlar ve tuvaletleri kullanıma sunmuşlar.
İşin özeti, orada kalbi çok temiz bir insan, çok içten bir şekilde dua etmiş olmalı, çok içten bir şekilde tuvalet ihtiyacını dile getirmiş olmalı. Bunun başka bir açıklaması yok.
13 Şubat 2023
Gazete 43, İMO'nun bölgedeki faaliyetlerini manşete taşıdı.
14 Şubat 2023
Saat 17.37'de 12. konteyneri Hatay'a doğru yola çıkartarak bağış sürecini sonlandırma kararı aldık. Kasada artan paraları Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Kütahya Valiliği ile yürüttüğü 1.000 Konteyner kampanyasına aktardık.
16 Şubat 2023
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından hasar tespiti için görevlendirildik ve yaklaşık 45 kişilik bir toplulukla Malatya'ya doğru yola çıktık. Ancak buradaki süreci yazı dizisinin ikinci ve son bölümünde anlatacağım.
Birinci bölümün sonuna gelirken bu yazıyı İnşaat Mühendisi Mustafa Şen'e adamak istiyorum. Kendisi bu yardım sürecinde kilit rol oynadı ve tüm sorumluluğu alarak ortaya mükemmel bir karakter koydu.
Bölüm 2'yi şimdi okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2023/03/deprem-gunlugu-hasar-tespiti-bolum-2.html
Görüşmeye katılın