Radye Temel Kalınlığı- 5 Katlı Binada Ne Kadar Olmalı?
Radye Temelin Kalınlığını Etkileyen Faktörler
Radye temel, binadan gelen yükleri zemine aktaracağı için belirli bir kalınlığa ihtiyaç duymaktadır. Bu sayede rijit bir yapı oluşur ve yükleri düzgün bir şekilde aktarabilir. Düşünsenize eğer 20 katlı bir binada sadece 20 santim kalınlığında bir temel olsaydı çok yüksek bir ihtimalle o temelin yük altında kağıt gibi kıvrılacağını hayal edebilirdik.
Bu nedenle radye temelin üst yapıdan gelen yükleri karşılayacak kadar rijit olması gerekir. Ayrıca zemin gerilmelerine karşı koyacak kadar da geniş bir alana yayılması gerekir. Ancak bu koşullarla "temelde zımbalama etkisi" gibi durumlara karşı baş edebiliriz.
Peki radye temelin kalınlığını etkileyen faktörler nelerdir?
Binanın yükü
Tabii ki konuya "yük" faktörü ile başlamamız gerekiyor. Binanın yükü, radye temelin kalınlığına etki eden en önemli faktördür. Düşünsenize! Bir katlı konut binasının ağırlığı ile 20 katlı konut binasının ağırlığı aynı olabilir mi? Kafanızın uç örneklere gittiğini biliyorum. Ancak burada biz bizeyiz ve hadi ama! Tabii ki aynı olmayacağını biliyorsunuz.
Öyleyse binanın yükünün radye temel kalınlığına etki eden en önemli faktör olduğunu kabullendik.
Kolonlara Gelen Yükler
Binanın yükünü ele aldık ama bir de kolonlara gelen yükleri ayrı ayrı değerlendirmemiz gerek. Ne demek istiyorum? Hemen açıklayayım. Şöyle düşünün, iki tane eş yüke sahip yapımız var ve her biri 1.000 tonluk yapılar. Ancak yapılardan birinde 10 tane, diğerinde 50 tane kolon var. Bu durumda her bir kolona ilk yapıda 100 ton gelecekken, diğer yapıda 20 ton gelecek. Tabii bu kolonlar yükleri radye temele aktaracaklar.
Dolayısıyla, radye temellerin üzerine gelen yükler, kolonlara gelen yüklere göre değişebilir. Bu nedenle kolonlara gelen yüklerin, radye temelin kalınlığını tespit ederken etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Beton Kalitesi
Zemin Emniyet Gerilmesi
Radye temel kalınlığı nasıl belirlenir?
Radyal sistem temel kalınlığını belirlerken bir mühendis, üstte bahsettiğim bütün faktörleri değerlendirir. Bu faktörlere göre yorum yapar. Bunun sonucunda da mühendis, tasarımını oluşturur. Ardından da bu tasarıma göre analizini yapar. Ve eğer bu tasarımın yeterli olduğu kanaatine varırsa projesini netleştirir.
Tabii mühendislerin de yararlandığı ön tasarım önerileri vardır. Bunlardan ise en yaygın olanı ise binanın kat sayısı çarpı 10 veya 12'dir.
Yani örneğin 7 katlı bir bina inşa ediyorsanız 70 cm - 84 cm arasında kalınlığa sahip bir temel ön tasarım için iyi bir başlangıç boyutu olacaktır.
5 katlı bir binanın radye temel kalınlığı kaç santim olmalıdır?
Yine aynı mantıkla ilerlersek;
- 5 katlı bir binada radye temel kalınlığı 50 santim ile 60 santim arasında,
- 6 katlı bir binada 60 santim ile 72 santim arasında,
- 7 katlı bir binada 70 ile 84 santim arasında,
- 8 katlı bir binada ise 80 santim ile 96 santim arasında olmalıdır.
Peki bu değerlerin dışında bir temel kalınlığı olamaz mı? Tabii ki olabilir. Radye temel kalınlığını etkileyen faktörler bu ön tasarım boyutlarından daha farklı radye temel kalınlıkları ile karşılaşmanıza neden olabilir.
Ufak bir not; kat sayısını belirlemek için betonarme döşemelerin hepsini saymalısınız. Yani bodrum kat, zemin kat, varsa asma kat, ara katlar ve çatı katı bu hesaba dahil edilmeli.
Bu yazıyı okuyanlar bu yazıyı da okudu: Radye temel nasıl yapılır?
2 yorum
Yerel yönetimlerin revize imar planlarıyla bu işi kökten çözmesi çok daha kısa yoldan sonuca ulaşmamızı sağlayabilir.