Anahtar Teslim İnşaat Maliyeti - 2023

Herkese merhaba, yepyeni bir maliyet çalışması ile karşınızdayım. Kasım ayına girdiğimiz bu günlerde bu maliyet çalışmasının çok uzun süre geçerli...

Anahtar Teslim İnşaat Maliyeti - 2023
 Herkese merhaba, yepyeni bir maliyet çalışması ile karşınızdayım. Kasım ayına girdiğimiz bu günlerde bu maliyet çalışmasının çok uzun süre geçerli olmayacağını görebiliyorum. Malum, asgari ücret zamları ve diğer zamlar bu çalışmanın çok kısa bir sürede eskimesine neden olacak. Ancak bir müşterimin talebi üzerine kapsamlı bir maliyet çalışması yapmak zorunda kaldım ve bu çalışmayı da siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Yazıya başlamadan önce, beni sosyal medyada henüz takip etmiyorsanız diğer içeriklerimi kaçırmamak için takip etmenizi rica ediyorum.

Proje Detayları - Anahtar Teslim İnşaat Maliyeti

Gelelim proje detaylarına. Bu projenin hikayesi biraz tuhaf. Çünkü 5 bloklu bu projenin iki bloğu tamamlanmış ve iskanı dahi alınmış. Bir blokta ise kaba inşaat tamamlanmış ve o haliyle bırakılmış. Sona kalan iki blokta ise herhangi bir çalışma yapılmamış. İşi yapan müteahhit firma finansal zorluklar yaşamış ve işi yarım bırakmış. İş öylece birkaç yıldır ortada duruyormuş.

Tabii proje aşamasında daire satın almak için para ödeyenler var, verdikleri malzeme veya hizmet karşılığında daire anlaşması yapanlar var, arsa sahipleri var derken ortalık epey bir karışık. Çoğunluk dairesini alamamış. Ancak hepsinin tek bir ortak gayesi var. O da dairelerinin iskanlarının alınması ve en azından kullanılabilir hale getirilmesi.

Özetle müşterilerin talebi en ucuz maliyet ile işin tamamlanması. Yani "ankastresi şu olsun", "seramiği bu olsun", "mutfak dolapları şöyle olsun" gibi şeyler yok. Vatandaş sadece en ucuz yoldan iskan almak istiyor.

Dolayısıyla şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bu maliyet analizini olabilecek kabul edilebilir en ucuz malzemeleri ve kabul edilebilir en ucuz işçilikleri baz alarak hazırladım. Yani bu maliyet çalışması diğer çalışma standartlarımın altında kalacak.

Hatta taşeron ekiplerle ve malzemecilerle konuşurken de bunu sıkça vurguladım. Kendime ait bir özel konut projesi olmadığını, sadece taahhüt karşılığında yapılacak bir iş olduğunu dolayısıyla standartlarının diğer müteahhit standartları gibi bir proje olacağını vurguladım.

Daire ve İşyeri Sayıları

Dediğim gibi, işin bir kısmı bitmiş, bir kısmı yarım kalmış ve bir kısmı da hiç başlamamış. Ancak her bir blokta ortalama olarak şöyle bir pozisyon söz konusu.

Blok; bodrum + 3 kattan oluşan, zemin katında dört adet iş yeri bulunan ve üstte de her katta 10 adet apart daire olan bir proje. Ekstradan bir bloğun bodrum katında bir de kapıcı dairesi tasarlanmış. Yani o blok için toplamda 21 apart ve 4 işyeri dersek yanılmış olmayız. Diğer bloklarda ise 20 apart ve 4 işyeri var diyebiliriz.

Toplam İnşaat Alanı Kaç M²?

Her bir bloğun inşaat alanı 2100 m². Projenin bütünü daha büyük olsa da yarım kalan blok ve henüz başlamamış olan blokların toplamı 6.300 m² oluyor.

Proje Özellikleri

Az önce de belirttiğim gibi, proje hiçbir ekstra imalat içermiyor. Yani ankastre fırın-ocak-davlumbaz grubu dahi yok. Zemin iyileştirme gerektirmeyen bir bölge olduğu için bu işlem yok. Yani zemin durumu iyi, bu konunun tasarrufla bir ilgisi yok. Artık az çok beni tanıyorsunuz. Temelde tasarruf olmaz, temel felsefemiz bu.

Dış cephede herhangi bir görsel hareket yok, dümdüz mantolama var. Daire içlerinde veya bina ortak kullanım alanlarında herhangi bir ekstra süsleme yok. Peyzaj çalışması veya bahçe duvarı yok. Mutfak dolapları suntalem kapak, kapılar amerikan panel kapı, banyoda ayaklı lavabo var. Ayrıca dairelerde bir bağımsız oda ve diğer odanın içinde mutfak nişi olduğu için her dairede toplam 2 iç kapı var. Yani içerideki iş sayısı gerçekten çok az.

Yani yapılacak olan bir nevi Hruşçovka! Yani eski Sovyet evleri gibi.

Hruşçovka Nedir?

Madem konusunu açtık, kısaca Hruşçovka'nın ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Sovyet Rusya döneminde inşaat maliyetlerini düşürmek, daha hızlı ve daha fazla sayıda konut üretmek için hükümet tarafından uygulanan politika doğrultusunda inşa edilen evlere Hruşçovka deniyor. Yani bizim dilimize göre "dümdüz ev"!

Anahtar Teslim İnşaat Metrekare Maliyeti - 2023

Gelelim maliyetlere... Yaptığımız hesaplara göre, arsa bedeli ve müteahhit kârı hariç olacak şekilde anahtar teslim birim metrekare maliyeti en az 8.500 TL /m² oluyor. Ancak yazı içerisinde de çokça belirttiğim gibi ciddi manada giderlerin kısılmış olduğu bir maliyet hesaplaması oldu. Yani olabildiğince ekonomik koşullar gözetilerek ve hiçbir masrafa girilmemeye çalışılarak bu maliyet ortaya kondu.

Peki biraz daha eli yüzü düzgün bir daire yapmaya kalkarsak maliyet ne olur? Bu durumda metrekare maliyetini 10-12 binden daha az düşünmemek gerek. Bu arada çok fazla soran okurum olduğu için belirtme gereği duyuyorum. Bu hesaplar apartman tipi, site içi inşaatların maliyetleri. Dolayısıyla tek katlı müstakil ev yaptırmak isteyenler için bu maliyetler geçerli olamaz. Onlar için ayrıca bir çalışma yapacağım, merak etmeyin.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 21 Aralık, 2023 16:51
    Arkadaşım 6 katlı bir binanın anahtar teslim maliyeti ne kadar arsa 70 metre kare 4 daire bodrum dükkan giriş dükkan olacak orta kalite bir inşaat için soruyorum saygılar