Müstakil Ev / Villa Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Herkese merhaba, bugün sizlere müstakil ev / villa yaptırmak isteyenleri yakından ilgilendiren bir yazı kaleme alacağım. Filtre kahvenizi, kağıdını...
Herkese merhaba, bugün; müstakil ev / villa yaptırmak isteyenleri yakından ilgilendiren bir yazı kaleme alacağım. Filtre kahvenizi, kağıdınızı ve kaleminizi hazırlayın. Öyle ki, bu yazımın her satırını dikkatli bir şekilde okuyup notlar almanız gerekecek. Kafanıza takılan, anlayamadığınız bölümleri sayfanın en altındaki yorum bölümünden bana sorabileceğinizi unutmayın. Filtre kahve makinanız yoksa da sizin için şuraya bir link bırakayım, hemen sipariş verin: HepsiBurada - Tefal Filtre Kahve Makinesi
Filtre kahvenizi, kaleminizi ve kağıdınızı hazırladıysanız, başlıyoruz. Bu arada yazıyı okumak istemeyenler bu videoyu izleyerek içeriğe devam edebilir.
Müstakil Ev / Villa İnşa Ettirmek Neden Gerekli?
Pandemiyle başlayan müstakil evlere yönelim süreci hız kesmeden devam ediyor. Özellikle pandemi sürecinde apartmanlara sıkışmış herkesin "Ah bir müstakil evimiz olsaydı" dediği dönemi sanırım herkes hatırlıyordur. Müstakil evi, villası olanlar bahçelerinde barbekü partisi yapmaya devam ederken biz apartman kuşları, burnumuzu dahi kapıdan dışarı çıkaramadık.
Tam pandemi sürecini atlattık, normalleşiyoruz dediğimizde de 6 Şubat Depremleri hayatımızı bir anda altüst etti. Lego gibi devrilen apartmanlar, sismik izolatör diye bağıran televizyondaki kel adam falan derken artık iyice bunalıma girdik.
E bir de müstakil evlerin şöyle geniş bahçeleri, mahrem bir havası var ki sanırım kimse bu özgür havayı reddedemez.
Mimar seçimi bu işin en önemli adımlarından biri. İyi mimar, iyi proje demek. İyi proje de iyi para demek. Tabi siz bu mülkü satarsınız ya da satmazsınız, ben bilmem. Ama iyi proje; satıştan bağımsız olarak, değerlidir.
Yalnız şunu da atlamamak gerek, iyi mimar da iyi para demek. Yani iyi bir mimarla çalışmak size epey pahalıya patlayabilir. Bu nedenle bu aşamada en verimli sonuca ulaşmak gerekiyor. Yani kim istemez ki mimarının Emre Arolat olmasını? Emre Arolat'ı bilmeyenler için kısaca tanıtayım kendisini. Müzik camiasında Tarkan, futbol camiasında Mourinho, finans camiasında Özgür Demirtaş neyse, mimarlar camiasında da kendisi odur. Bu nedenle eğer projeniz kendisini heyecanlandırmazsa, parasıyla dahi kendisine proje hazırlatamazsınız. Tıpkı Tarkan'ın sünnet düğününde şarkı söylemiyor olması gibi. Ya da Mourinho'nun Galatasaray'ın teknik direktörü olmakla ilgilenmemesi gibi.
Neyse konumuza dönelim... Genellikle mimar seçiminde, o bölgede benzer işler yapmış olan mimarlarla çalışmak sizin için bir avantaj olabilir. İşin hızlı hazırlanması açısından avantajlı olabilir. Ayrıca Belediye'nin o bölgedeki imar kurallarına ve belediye meclisinin aldığı yerel kararlara vakıf olması açısından da bu durum size avantaj sağlayabilir. Ama tabi farklı, daha iyi bir mimarla çalışırsanız da vakit olarak ahım şahım bir şey kaybetmezsiniz. Yeter ki işinize önem versin.
Mimar seçimi esnasında sadece "tanıdıkla" çalışmamaya gayret gösterin. Yani "bizim komşunun kızı mezun oldu, o çizsin" mantığıyla ucuza mal etmeyi hesaplamayın. Emin olun, size daha pahalıya patlar bu iş.
Peki biz mimari proje için ne kadar ücret öderiz? Bu konuyla ilgili kaleme aldığım şu yazıya göz atabilirsiniz: Mimari plan proje fiyatları kaç TL?
Sağlam, Depremde Yıkılmayacak Bir Evi Nasıl Yaptıracağım?
Tamam mimarımızı belirledik, kaba taslak bir mimari proje de var elimizde. Artık inşaata başlayabiliriz. Bu cümleye kadar yazdıklarım size mantıklı geldi, değil mi? Evet, muhtemelen öyledir ama bu bölümde söylediklerim epey eksikti.
"Nasıl yani Emirhan Bey?"
Bakın uygulamada siz mimarla anlaştığınızda, genellikle paket halinde anlaşırsınız. Yani mimarla anlaşan kişi, mimarın çalıştığı inşaat mühendisiyle de, elektrik mühendisiyle de, makine mühendisiyle de, jeoloji mühendisiyle de, şantiye şefiyle de anlaşır. Piyasada işler bu şekilde, paket halinde dönüyor. Bu büyük bir HATA!
Şimdi gözlerinizi kapatın ve kendinizi kuşbaşılı pide, kıymalı pide gibi ürünler satan bir fırının sahibi olarak hayal edin. Fırının adı "Meşhur Ekmel Usta Fırını" olsun. Niye Ekmel Usta ismini kullandım? Çünkü Ekmel Bey, youtube kanalımın üyelerinden biri ve konusu geçmişken kendisine de teşekkür ediyorum. Youtube kanalımın üyesi olarak üyelik avantajlarından faydalanabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UC5PRDJi1B4KoJmTxmyOwVag/join
Ekmel Usta'nın pideleri mükemmel. Harika bir sunumu var. Salatasıyla, ikramlıklarıyla ve etiyle harikalar yaratıyor. Buraya kadar hemfikir olalım öncelikle. Ekmel Usta'nın tam karşısına da başka bir fırın açılıyor. Onun da adı "Sağlıksız Ürün Kullanan Fırın" olsun. Sağlıksız Ürün Kullanan Fırın, Ekmel Usta'nın yarı fiyatına pide satıyor çünkü kullandığı et kaliteli bir et değil. Başka ürünler karıştırarak içini hazırlıyor.
Şimdi Ekmel Usta kalitesinden taviz veremez. Ama karşı dükkanda yarı fiyatına aynı ürünü sattığını iddia eden bir satıcı var. Ekmel Usta'nın bu rakiple mücadele ederek işletmesinin varlığını sürdürebilmesi için iki yol var. İlki; pide içinde kullandığı etin kalitesini düşürmek.
Şimdi müşteri gözüyle bakalım. Siz düşük kalitede ete sahip bir pide yemek ister misiniz? İstemezsiniz. Ama bize bir çözüm lazım çünkü rekabet şartları adil değil. Öyleyse müşteri açısından burada en mantıklı çözüm; pidenin içini müşterinin fırına götürmesi. Zaten bu da ikinci yol. Yani eti müşteri götürecek, Ekmel Usta yine işin sanat bölümünü icra edecek.
Acıktığımı çok da belli etmeden konuyu toparlamam gerekirse; işi mimara bırakırsanız, en ucuz fiyata proje hazırlayan inşaat mühendisiyle anlaşır. Yani en ucuz et ile pide yapmak zorunda kalır, çünkü piyasada işler en ucuz et ile yürüyor. Bu nedenle sağlam bir müstakil ev / villa yaptırmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken çok önemli bir şey söyleyeceğim: inşaat mühendisi ile kendiniz anlaşın. Araştırın ve en iyi inşaat mühendisini bulun. Yani pidenin iç malzemesini kendiniz fırına götürün.
Diğer projelerde paket vermeyi tercih edebilirsiniz. İnşaat mühendisinin hazırladığı statik proje dışında, elektrik projesi, makine-tesisat projesi, akustik rapor, zemin etüdü, geoteknik rapor gibi pek çok belgeye daha ihtiyacınız olacak.
Şimdi inşaat mühendisinin hazırladığı statik proje konusunda biraz detaylara değinelim.
Radye Temel
Mühendisiniz statik projenizi hazırlayacak ama piyasada oturmuş belli başlı kalıplar bulunur. Örneğin mühendis, "en az demirle" projeyi oluşturmaya çalışır. Neden? Çünkü piyasada rekabet var ve en az demir ile projeyi çözen mühendisler "ekonomik mühendis" olmanın avantajını yaşarlar.
En az demirle proje hazırlayan mühendisi ustalar da sever. Çünkü daha az demir işleyerek aynı parayı kazanmış olurlar. Bu nedenle müteahhitleri de ekonomik çözüm üreten mühendislere yönlendirirler.
Bu nedenle de örneğin temelde; mühendis size sürekli temel çözümü hazırlayabilir.
Temel konusunda hassasiyetinizi inşaat mühendisinize iletin. Temelin mutlaka radye temel olmasını istediğinizi söyleyin. Size sürekli temeli ucuz olduğu için önerebilir. Unutmayın ki temelde tasarruf olmaz. Siz en iyisine layıksınız. Temelimiz radye temel olacak. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir?
Betonarme Perdeler ve Cömert Kolon Boyutları
Tasarımda yapınızın büyüklüğüne göre birbiriyle simetrik en az 4 adet betonarme perde istediğinizi iletin. Kolon boyutu seçimlerinde de cömert tercihler yapılmasını isteyin.
"Yahu Emirhan Bey, adam mühendis, o uygun bir çözüm üretir." diyorsanız piyasa işlerinde genelde yanılırsınız. Dediğim gibi, ortada bir rekabet var ve bu rekabet uğruna ne "sabunlamalar" gördü bu gözler.
Bunun dışında yapı düzensizliklerini, burulma kontrollerini, projede sabunlama olup olmadığını ve başka pek çok detayı bir danışman aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. Gelelim detaylarına...
Danışmanla Çalışın
Müstakil ev / villa inşa eden pek çok müşterim gibi siz de online olarak bir danışmanla çalışmak isteyebilirsiniz. İnşaat aşamasında ve proje aşamasında kafanıza takılan pek çok ayrıntı olacak ve bunlar için ben, sizin danışmanınız olabilirim. Projenize nasıl katkı sağlarım?
Hem mimari projeniz için hem de inşaat mühendisinin hazırladığı statik proje için pek çok öneride bulunabilirim. İnşaat mühendisinin hazırladığı "hesap raporunu" detaylarıyla inceleyip, değiştirilmesi gereken noktaları size iletebilirim. Özellikle hesap raporlarında maalesef pek çok hile/hata bulduğumu söylemeliyim. Daha sağlam projeler inşa etmek mümkün, benimle irtibata geçin.
Müteahhit ile, kalıp taşeronu, demir taşeronu, duvar taşeronu ve diğer ekiplerle yapacağınız sözleşmede dikkat etmeniz gereken noktalarda size danışmanlık verebilirim. Böylece sözleşmelerde yanıltılma durumunuz olmaz.
Uygulama aşamasında (kalıp, demir, duvar, seramik, boya vb.) sık yapılan hataları belirtip, nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulunabilirim.
İnşa edilen yapıda ilerleyen zamanlarda çatlakların, çatlamaların olmaması için, uzun ömürlü olması için neler yapmanız gerektiğini detaylıca planlayabilirim. Ve bunun gibi pek çok ayrıntıda projenizi ve inşaatınızı geliştirebilirim.
Sık yapılan hatalardan biri de bu. "Demirleri fazla fazla attırdık Emirhan Bey!" Kaşarlı tost satan bir işletmeyle inşaat sektörünün arasında dağlar kadar fark var. Tostumda fazla kaşar bulunması beni de memnun ediyor tabii ama kolesterol seviyemi de yükseltiyor. Demir konusunu da böyle düşünün. Hesaplarda hassas bir denge var ve bilinçsizce atılan demir negatif sonuçlar doğurur.
İkna olmadığınızı biliyorum. Çok basit bir örnekle sizi kazanmaya çalışacağım. Bizim hesaplarımızda güçlü kolon, zayıf kiriş kuralı vardır. Yani kolonların daha güçlü, kirişlerin de kolonlara göre zayıf olmasını arzu ederiz. Eğer o birleşim noktasındaki hesap hassas bir noktadaysa ve siz de kirişe fazladan demir koydurduysanız, iyilik yapmaya çalışırken kötülük yapmış olabilirsiniz.
Bu nedenle bu işi mühendisinizin tasarımına bırakmak en mantıklısı olacaktır.
Beton Sınıfı Ne Olmalı?
Gelelim beton sınıfı konusuna. Beton sınıfı konusunda TBDY-2018 yönetmeliği en az C25 sınıfı beton kullanılması gerektiğini söylüyor. Bense size en az C30 beton kullanmanızı öneriyorum. Neden? Çünkü çevresel etki koşulları dediğimiz bir faktör var. TS-EN 206 ve TS 13515 bu konuda oldukça açık. Türkiye'nin pek çok noktasında asgari C30 kullanılması öneriliyor. Bölgenize, ikliminize ve yapınızın durumuna göre bu beton sınıfı C35 de olabilir. Ancak bunu detaylıca irdelemek gerek.
Vibratörsüz Olmaz!
Sizden ricam vibratörün ne olduğunu bilmiyorsanız ve vibratörün ne olduğuna google aramalarından bakacaksanız arama bölümüne "beton vibratörü" yazmanız olacak. Zira diğer türlüsü bu makalenin konusu değil.
Vibratör bir inşaatın olmazsa olmazıdır. İyi bir vibratör, betonunuzun iyi kalitede yerleşmesini sağlar. Bu da sipariş ettiğiniz beton kalitesini elde etmenize neden olur. Yani siz beton santralinden C35 beton da sipariş etseniz, vibratör kullanmadıysanız C35 değerini elde etmeniz mümkün değil.
"Emirhan Bey, temelde de vibratör kullanmak gerekir mi?"
Evet sayın okur, betonun olduğu her yerde vibratör kullanmak gerekir. Tabi kurallarına uyarak.
İyi Kalıp Ustası, İyi Sonuç
Usta var, usta var. Ucuza yapan da usta, pahalıya yapan da. Peki pahalıya yapan neden pahalıya yapıyor dersiniz? Bu sorunun birden fazla cevabı var. Öncelikli sebebi de ustanın kendi maliyetinin yüksek olması. Ustanın maliyeti neden yükselir? Gelin buna hızlıca bir göz atalım.
Kalıpçı ustası çalıştırdığı ekibe yüksek ücret ödüyorsa maliyet yükselir. Gün içerisinde işin detayları nedeniyle, işe daha fazla özen göstermesi gerekiyorsa ve yaptığı iş azalıyorsa yine maliyet yükselir. Örneğin ben şantiyelerimde bütün kalıpların birleşim noktalarına silikon sıktırırım. Bu çok küçük bir detay ancak işçilik maliyetini yükseltir.
Sonuç olarak sizin öncelikli amacınız kötü ustaya iş iş yaptırmak değil. Zaten siz bunu yaptıramazsınız. Sizin tek bir önceliğiniz var: iyi ustayı bulmak. Eğer bulamazsanız, sonuçları yukarıdaki görselde olduğu gibi olacaktır. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kalıp nasıl kurulur?
Binayı Ne Kadar Derine Gömeceğiz?
Peki tamam binayı yapacağız, kafamızda şekillendirdik ama binayı ne kadar toprağa gömeceğiz? Bunun için de "don derinliği" kavramını öğrenmemiz lazım. Binanın temelinin altındaki toprak, donup çözülürse eğer; farklı gerilmeler oluşur ve bu da yapınızı tehlikeye sokar. Bu nedenle temelin altındaki toprağın don derinliğinden daha derine gömülmesi şart.
Tabi yönetmelikte yer almayan ancak öneri mahiyetinde dillendirebileceğimiz bir konu daha var ki o da yapının 1/6'sının gömülü olması durumu.
"İyi de Emirhan Bey, bu konuyu projeyi hazırlayanın düşünmesi gerekmez mi? Ben neden bunu bilmek zorundayım?"
Evet, yüzde yüz haklısınız. Ama bu konuyu bu makalede özellikle dillendirmek istedim. Çünkü projede gömülme derinlikleri doğru hazırlansa da sahadaki uygulamada farklı yapıldığına şahit oluyoruz. Bu nedenle mühendisi, mimarı değil, evi yaptıranı da bilinçlendirmek gerek :)
Subasman Perdeleri
Tamam binayı gömdük. Temeli de yaptık. Şimdi yüzeye, yani doğal zemin seviyesine veya subasman kotu seviyesine nasıl çıkacağız? Tabii ki subasman perdeleri ile. Aman dikkat! Eğer subasman perdeleriniz 2 metreyi geçiyorsa, neden subasman perdesi yapıp içini doldurarak o alanı kaybedesiniz ki? Birazcık daha derine inin ve bodrum kat yapın! Hatta belki de olağan üstü durumlar için tasarlanmış bir sığınak... Tabi bunu proje aşamasında tasarlamanız gerek.
Subasman perdeleri proje müellifinizin tasarrufuna göre statik hesaplara dahil edilmiş olabilir veya konstrüktif olarak tanımlanmış olabilir. Yani demiriyle betonuyla, kolonunuzla birleşik tasarlanmış olabilir veya arasına 5 cm'lik köpük koyarak kolonlardan ayırmanız gerekebilir.
İşte bu konuda çok fazla hata yapılıyor. Mutlaka inşaat mühendisi proje müellifinizle konuşarak subasman perdelerini inşa ettirin. Çok hata yapılan bir yer daha var, konusu açılmışken yazayım.
Genellikle yapıyı çevreleyen dış subasman perdeleri yapılıyor ancak iç subasman perdeleri yapılmıyor. İç subasman perdelerini proje aşamasında mühendisinize tasarlatmanız iyi olur. Özellikle de duvar yükü gelecek kısımlarda duvarlar dolguya değil, subasman perdesine oturursa ileride zemin katın oturması, duvarların çatlaması gibi aksilikler yaşamazsınız. Üstte iyi bir uygulama örneği var.
Subasman perdeleri inşa edildikten sonra sıra geldi bunların içini doldurmaya. Neyle dolduracağız? Bu aşamada teorik yöntem uygun granülometride malzeme kullanarak, bunları sulayıp sıkıştırmak marifetiyle %97 sıkıştırma oranını yakalamak. Bunun için silindir kullanmanız ve zemin laboratuvarında testler yapmanız gerek. Ben yapanı görmedim, denetleyen yapı denetim firması da görmedim. Bunun yerine ne yapılıyor peki?
Uygun granülometri dedik... Yani 0-70 malzeme düşünün. Malzeme boyutları sıfırdan 70 mm'e kadar gidiyor. Çünkü farklı boyutlardaki malzemeleri sıkıştırabilirsiniz. Peki hep aynı boyuttaki malzemeleri tercih edersek ne olur? Yani bir kovanın içine bilyeleri doldurduğunuzu düşünün. Sıkıştırabilir misiniz?
İçinde sıfır malzeme olmayan temiz 12-22 malzemeler veya temiz 25-70 malzemeler sıkıştırılamazlar. Bu nedenle yaygın uygulamada dolgu malzemesi olarak bunlar tercih ediliyorlar. Haliyle silindir maliyetinden ve laboratuvar maliyetinden de sıyrılmış oluyorlar.
Tabi son aşamada dolgunun üzerine hasır çelikli beton atmak şart.
Su Yalıtımı Nasıl Olmalı?
Su yalıtımı inşaatın en önemli aşamalarından biridir. Öyle ki, çok sağlam yapılan yapıların dahi su yalıtımı eksikliğinden ötürü çok kısa sürede çürüdüğünü biliyoruz. Su yalıtımı yapılmamış binalarda kullanılan demirler çok kısa sürede paslanmaya başlar ve bu durum pek çok açıdan sakıncalı.
Peki su yalıtımını nasıl doğru bir şekilde yapacağız? Bu konuda yönetmeliklerimiz bize iki seçenek sunmuş. Biri yüzeysel yalıtım, diğeri de yapısal yalıtım.
Yüzeysel yalıtım çoğu kimsenin vakıf olduğu, ziftli membranlarla betonarme yüzeylerin kaplanması ve su ile bağlantısının kesilmesi olarak tariflenebilir. Burada amaç temelin altından yüzeysel yalıtımı başlatarak yapıyı adeta bohçalamak ve dışarıdan gelebilecek su temaslarını engellemek.
Yapısal yalıtım ise biraz daha teknik. Temelden başlayarak betona katılan su geçirimsizlik katkıları, soğuk derz bölgelerinde alınan özel önlemler, kalıp kurulumunda kullanılan tekniklerle beraber yapının tamamen, yapısal olarak suya karşı dirençli hale getirilmesini amaç ediniyor.
Her ikisi de doğru uygulandığında sağlıklı sonuçlar veriyor. Yeter ki doğru, sağlıklı bir uygulama yapılabilsin.
Tesisat Şeması
Kaba inşaat bitti, duvarlar örüldü, yavaştan su tesisatları, pis su giderleri, elektrik tesisatları döşenmeye başlandı. Ev / villa yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlere bir madde daha ekliyorum. Fotoğraf çekin. Evet evet fotoğraf çekin. Nereden ne tesisat geçiyor, uygulama esnasında hepsini fotoğraflayın.
Çünkü proje dışı taleplerin, proje dışı işlemlerin çok olduğu yapılardır müstakil ev / villa projeleri. Bu nedenle tesisatların yerini sonradan tespit etmek zorlu olabilir. Çekilen fotoğraflar sayesinde; tesisatlarda oluşabilecek problemlerde nokta atışı çözümler bulabilirsiniz.
Şantiye Şefi
Gelelim şantiye şefine. Şantiye şefi bir yapının olmazsa olmazıdır. Sizin de yapınızda resmi olarak bir şantiye şefi bulunacak. Ancak çoğunlukla bu şantiye şefleri beton günleri dışında şantiyeye gelmeyecek. Getirtin. Ücretini, mesaisini ödeyin ve şantiyeye getirtin.
Şantiye şefine uygulama aşamasında karşılaştığınız her detayı sorabilirsiniz. Kafanıza takılan her şeyi sorun. Sonuçta siz onun ücretini ödediniz ve karşılığında hizmet almanız gerek. Şantiyede karşılaştığınız tüm problemleri de şantiye şefi çözmeli. Şantiye şefi, gizli bir hazinedir ama pek az kişi bunu kullanır.
Mimari / Estetik Öneriler
Mimari öneriler bölümünde çok fazla öneride bulunmayacağım. Çünkü bu bölüm kişiden kişiye, zevkten zevke çok fazla değişiyor. Ancak birkaç maddeye özellikle değinmek istiyorum.
İç Mekan Tasarımı
Evinizin bitmiş halini daha başlamadan görmeniz mümkün. Hangi malzemeyi kullanacağınıza, nasıl bir stil, nasıl bir tasarım izleyeceğinize en baştan karar verebilirsiniz. Tabii bunun için iç mekan tasarımlarını vakit kaybetmeden hazırlatmalısınız. Bunun için de iyi bir iç mimarla anlaşmanız gerek. İyi bir iç mimar bulma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Ekibimdeki iç mimarlar, sizinle çalışmaktan mutluluk duyacaktır.
Mutfak
Kendinize müstakil ev / villa yaptırıyorsunuz. Küçük bir mutfak tasarlatıp evin değerini düşürmeyin. Büyük bir mutfak tasarlatın, hatta ada mutfak müstakil ev / villa projelerine bence çok yakışıyor. Tabi bu durum biraz keyfi bir durum. Yine de bu dediğimi mutlaka değerlendirmeye alın.
Mutfağın bir köşesi camekan olursa ve bu camekan doğrudan bahçeye açılırsa da gerçekten lezzetli olur. Tabii söylemeyi unuttum. İki veya üç katlı olacaksa eviniz, mutfak mutlaka zemin katta olmalı. Alışveriş malzemelerini veya su damacanası gibi rutin alınacak ürünleri her defasında üst kata çıkarmayı istemezsiniz.
Ek olarak, evcil hayvan sahibi olacağınızı düşünüyorum. Evcil hayvanlarınızın mutfağa girmemesi konusunda hassasiyetiniz varsa bunun için de tasarım aşamasında bir çözüm üretmeniz gerek.
Islak Hacimler
Yapınız iki veya üç katlı olursa, her kata ıslak hacim eklemelisiniz. Yani banyo, tuvalet gibi alanlar her katta mutlaka olmalı. Misafirleriniz geldiğinde sürekli olarak onları alt kata veya üst kata yönlendiremezsiniz.
Asansör
Hayat sınavlarla dolu. Bugünkü koşullar yarın geçerli olmayabilir. Trafik kazaları örneğin... Vefat eden vatandaşlarımız kadar sakat kalan vatandaşlarımız da var. Sadece sakatlık olarak düşünmemek gerek, bu işin yaşlılığı da var. Dolayısıyla asansör planlaması yapın. "Asansör koyun" demiyorum ama yeri hazır olsun.
Güneşin Konumu
Bulunduğunuz şehre göre ve şehrin iklimine göre, güneşin konumunun hesaplanarak tasarım yapıldığından emin olun.
Depolama Alanları
Depolama alanlarını proje aşamasında planlamalısınız. Kiler, depo alanı gibi alanlar düşündüğünüzden daha fazla işinize yarayacak. Tabi bir de gizli bölümler tasarlamayı düşünebilirsiniz. Çelik kasa veya benzeri özel eşyalarınız için.
Sakla Samanı Gelir Zamanı
Özellikle seramiği biraz fazla alıp deponuza koymanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Yarın bir gün tesisat problemi nedeniyle seramiklerinizi kırmanız gerekirse, aynı seramikleri muhtemelen o günün koşullarında bulamazsınız. Ama siz biraz fazlasını alıp depoya koyarsanız, mutlaka o seramiğin zamanı gelir. Güncel seramik fiyatlarına buradan erişebilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2022/02/insaat-malzemesi-ve-isciliklerin-guncel-fiyatlari.html
Ses Yalıtımı
Odalar arası ses yalıtımı için de özel önlemler almalısınız. Gördüğünüz gibi pek çok konuda oklar danışmanla çalışmanız gerektiğini gösteriyor.
Bu yazımda sizlere, müstakil ev / villa yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları anlattım. Aslında anlatmaya bitecek gibi değil, daha pek çok konuya değinmem gerektiğini hissediyorum ancak şimdilik bu kadar. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.
Görüşmeye katılın