Brüt Beton Astarı Ne İşe Yarar? Betokontak Nedir?
Brüt beton astarı, ya da halk arasında bilinen adıyla betokontak; sıva yapılacak yüzeyi pürüzlendirerek aderansı artırmaya yarayan bir astardır. G...
Brüt beton astarı, ya da halk arasında bilinen adıyla betokontak; sıva yapılacak yüzeyi pürüzlendirerek aderansı artırmaya yarayan bir astardır. Gelin hep birlikte brüt beton astarının ne işe yaradığına, faydalarına, sarfiyat bilgilerine ve işçilik detaylarına göz atalım.Brüt Beton Astarı (Betokontak) Nedir? Ne İşe Yarar?
Brüt Beton Astarı (Betokontak) Nedir? Ne İşe Yarar?
Brüt beton astarı genellikle mavi, yeşil veya pembe renkte üretilen, kolon, kiriş, döşeme ve betonarme perde elemanlara sıva yapılmadan önce uygulaması yapılan, sıva ile beton arasında kenetlenmeyi artıran ve bu sayede sıvanın düşmesini önleyen bir katmandır. Tabi sadece beton yüzeylere uygulanacak diye bir şart yok. Genel olarak sıvanın yapışmasını artırmak istediğiniz yüzeylerde kullanabilirsiniz.
Brüt beton astarı genellikle yeteri kadar önemsenmeyen bir uygulama olduğundan zaman zaman etrafınızdan "x firmanın yaptığı evde tavanlar çökmüş" gibi cümleler duymuş olabilirsiniz. Bu durum çoğunlukla tavanlara brüt beton astarı uygulamasının sağlıklı yapılmayışından kaynaklanan, tavandaki sıvaların düşmesi durumudur. Tabii ev halkı bilmediğinden bunu "tavan çöküyor" olarak yorumlar.
Çok uzağa gitmeye gerek yok. Buradayım :) İnşa ettiğim projelerden birinde dubleks merdiveninin tavanında brüt beton astarı uygulaması yapılmamış ve ben de yapılmadığını fark etmedim. Aradan geçen birkaç yılın ardından sıvalar aşağı inince ve müşteri beni arayınca durumu anladım. Halbuki brüt beton astarı uygulamasının önemini iyi bilirim.
Neyse, konumuza dönelim. Brüt beton astarının en önemli faydası uygulama yapıldığı yüzeyi pürüzlendirmesi. Bu sayede betonarme elemanlardaki pürüzsüz ve sıvanın tutunmasını imkansız kılan yüzeyi; pürüzlü, tutunması kolay bir yüzey haline getirir. Bu sayede sıva yüzeyi, pürüzler sayesinde betonarme elemana tutunur ve yapışır.
Uygulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulama yaparken dikkat edilmesi gereken ilk faktör yüzey temizliği. Uygulama yapılacak yüzeyin kirlerden arındırılmış olması gerekir. Ayrıca yüzeyin kuru olması da oldukça önemli.
Uygulama esnasında hava sıcaklığının 5-30 derece arasında olması gerekiyor. Yani çok sıcak ve soğuk havalarda uygulama yapılmasını önermiyorum.
Uygulama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ise ürün talimatlarına uymak. Bazı ürünler konsantre halindeyken bazıları kullanıma direkt hazır halde bulunabiliyor. Bu nedenle konsantre ürünlere, talimatlardaki kadar su ilave edilebilirken kullanıma hazır halde satılan ürünlere su ilave etmemek gerekiyor. Bunun için de ürün kutusunun üzerindeki talimatlara harfiyen uymak oldukça önemli.
Malzemenin içinde granüller var. Yani pürüzlenmeyi sağlayan partiküller. Bu granüllerin kovanın dibine çökmesi mümkün. Uygulama yaparken buna dikkat etmek ve gerekli görülürse ruloyu kovanın dibine batırmak suretiyle veya karıştırmak suretiyle homojen bir hale getirmek ve öyle uygulama yapmak gerekiyor.
Yine granüllü bir malzeme olmasından dolayı rulo ile ilk kat sürüldükten sonra üzerinden birkaç kez daha rulo ile gezinmek granüllerin toplanmasına neden olabiliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Yani boya yapar gibi defalarca ruloyu gezdirmek iyi bir sonuç vermiyor.
Yaptığınız uygulama kuruduktan sonra elinizle yüzeyi ovaladığınızda malzemenin dökülme yapmadan, tabiri caizse taş gibi duruyor olması gerek. Eğer ovulma yaparsa uygulamada veya malzemede bir sorun var demektir.
Bir Teneke Betokontak (Brüt Beton Astarı) Kaç Metrekare Yer Yapar?
Evet geldik en can alıcı bölüme, yani brüt beton astarının sarfiyatı konusuna. Şimdi bu konuda birtakım farklılıklar olduğunu en baştan belirtmeliyim. Benim sarfiyat miktarlarım ile ürün ambalajlarındaki sarfiyat miktarları uyumsuzluk gösteriyor.
Örneğin;
- Atışkan marka brüt beton astarlarında sarfiyat miktarı 150-250 gr / m²,
- ABS markada 250-300 gr / m²,
- DYO markada 150-250 gr / m²,
- Polisan markada 100-130 gr / m²,
- Tek markada bu değer 250 gr / m² olarak verilmiş.
Bir İşçi Günde Kaç Metrekare Yer Yapar?
Malzeme ve yüzey hazırlıklarının yapılması dahil; betokontağın istenen yüzeye uygulanması işinde 8.000 metrekarelik iş için toplamda 40 yevmiye harcadım. Yani bir işçinin ortalama 200 metrekarelik yer yaptığını söyleyebilirim. Ama tabi işin yapılacağı yüzeye göre ve metraja göre bu hesap şaşabilir.
Brüt Beton Astarının Pozu
Çevre Şehircilik tarafından her yıl fiyatları açıklanan pozların arasında brüt beton astarı da var. Brüt beton astarının poz numarası: 15.540.1241
2024 yılı için brüt beton astarının pozu 75,98 TL olarak açıklanmış.
Görüşmeye katılın