İMO Kütahya Temsilciliği Eskişehir'e Bağlandı

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği yaklaşık 500 üyeye sahip güçlü bir kurum. Aynı zamanda şehrin en güçlü meslek odalarından biri. Faa...

İMO Kütahya Temsilciliği Eskişehir'e Bağlandı
 İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği yaklaşık 500 üyeye sahip güçlü bir kurum. Aynı zamanda şehrin en güçlü meslek odalarından biri. Faaliyetlerine 30 yıldır Bursa'ya bağlı olarak sürdüren İMO Kütahya'nın üyeleri, Kütahya-Bursa arası mesafenin çok olması nedeniyle Bursa'daki eğitimlere, faaliyetlere katılamıyor ve Bursa'daki meslektaşları ile teknik ve ticari işbirlikleri gerçekleştiremiyordu.

64 Eğitim Faaliyetine Katılan Kütahyalı Mühendis Sayısı Sıfır

Bursa Şubesi 2022-2024 yılları arasında 64 tane eğitim faaliyeti düzenledi. Ancak mesafe koşulları nedeniyle bu etkinliklere katılabilen Kütahyalı inşaat mühendisi sayısı sıfır. Bu durum sadece eğitimle de sınırlı değil. Gerçekleştirilen sosyal etkinliklere, balolara, sportif ve sanatsal faaliyetlere de katılım sağlanamadı. Ayrıca geriye kalan 30 yılı değerlendirdiğimizde; Bursalı inşaat mühendisleriyle Kütahyalı inşaat mühendisleri arasında da ticari girişimlerin ve işbirliklerinin de sağlanamadığını görüyoruz.

Yani Bursa'nın Kütahya'ya hiçbir faydası olmamış.

Kütahyalı İnşaat Mühendislerinin Suçu Ne?

2022 yılında göreve geldiğimiz dönemden itibaren 23 adet eğitim faaliyetini Kütahya'da düzenledik. Ancak bizden önceki son eğitim faaliyeti 2018 yılında düzenlendi. Yani düşününce; 2018 yılından 2022 yılına kadar da Bursa'da 100'ün üzerinde eğitim faaliyeti düzenlenmiş olması muhtemel. Ama Kütahyalı meslektaşlarımız bundan da mahrum kaldı. Dahası Kütahya'da da eğitim faaliyeti düzenlenmedi.

Özellikle pandemi sürecinde; okullar uzaktan eğitime döndüğünde İMO Kütahya'nın görevi meslektaşlarına eğitim sunmak ve onların diğer şehirlerdeki meslektaşlarına göre teknik ve mesleki anlamda geride kalmasını önlemekti. Ancak İMO Kütahya, maalesef bu süreçte sınıfta kaldı. Bursalı meslektaşları o zaman zarfında 100'den fazla eğitime ulaşabiliyorken Kütahyalı mühendisler evlerinde çekirdek çitlediler. 

Düşünsenize, aynı mesleği yapan iki kişiden biri Bursa'da biri de Kütahya'da ikamet ediyor ancak biri kendini yenileyebildiği, güncel bilgileri öğrenebildiği ve teknik anlamda kendini sürekli olarak geliştirebildiği yüzden fazla eğitime katılabiliyorken diğeri kendini hiç geliştiremiyor ve bunun için de hiç kimse elini taşın altına koymuyor. Bu durum adil değil.

Bu Misafirlik Fazla Uzadı

Bildiğiniz gibi, Kütahya Temsilciliği olarak öncelikli hedefimiz şube olabilmekti. Bu sayede herhangi bir şube ile ve herhangi bir şehir ile bağlantımızı keserek bağımsız bir şekilde oda faaliyetlerimize devam etmeyi umduk. Ancak Genel Kurul'da bu talebimiz oy çokluğu ile reddedildi.

Sonuç olarak; şube olduğumuzu ilan ederek Bursa'dan ayrılamasak da, Eskişehir'e bağlanarak Bursa'dan ayrıldık. Her halükarda Bursa'dan ayrılacaktık.

Şimdi bazı siyasi kişilerin bizim Bursa'dan ayrılıp Eskişehir'e bağlanmamızı "Bursa'daki oy dengesini bozmak için yaptığımız şeklinde" değerlendirdiğine şahit oldum. Yani daha açık tabirle; (o siyasi büyüğümüz bu şekilde izah ettiği için bu şekilde yazmakta beis görmüyorum) biz Bursa'dan ayrılarak "sağ grubun" oyunu azaltmışız ve arada erimesini sağlamışız. Ve Bursa'yı "sol gruba" teslim etmişiz. O siyasi büyüğümüze bizim siyasetle alakalı olmadığımızı, odamızın bir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağını ve tek amacımızın meslektaşımıza hizmet götürmek olduğunu tane tane anlattım.

Ama maalesef tek söylediği "sağ, sol, odalar siyasetten ayrılamaz" gibi sözlerdi. Ben; Kütahyalı meslektaşlarım, Bursalı meslektaşlarından geri kalmasın derken, Kütahyalı meslektaşlarımız Şube faaliyetlerinden yararlanamıyor derken, hem ticari işbirlikleri yapamıyoruz Bursa ile hem de şehrimize katma değer sağlayamıyoruz derken maalesef bu siyasi büyüğümüzün tek kaygısı Bursa'da sağ cenahın oy kaybetmesi ihtimaliydi. Bu arada söz konusu kişi konuya o kadar uzak ki; Bursa seçiminde Kütahyalı meslektaşlarımızın yaklaşık %70'inin Çağdaş Grubu desteklediğinden bihaber.

Her neyse, lafı fazla uzattığımın farkındayım. Ancak bu misafirlik fazla uzamıştı. Bursa artık kendi seçmeni ile kendi kararını vermek zorunda. Biz de Kütahyalı üyelerimize nitelikli hizmet götürmek için Eskişehir ile birlikte kolları sıvamak zorundayız.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın