Mimarlık Nasıl Bir Meslek?

Herkese merhaba, tercih dönemlerinin başlayacağı bu günlerde çok merak edilen bir konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Mimarlık nasıl bir...

Mimarlık Nasıl Bir Meslek?
 Herkese merhaba, tercih dönemlerinin başlayacağı bu günlerde çok merak edilen bir konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Mimarlık nasıl bir meslek, mimarlar ne kadar kazanırlar, mimar olmak için hangi yeteneklere sahip olmak gerekiyor gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz. Kafanıza takılan tüm soruları sayfanın en altında bulunan yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Mimarlık Nedir? Kime Mimar Denir?

Mimarlık; binaların ve diğer fiziksel yapıların tasarımını ve inşasını yapan, eski binaların restoresini veya değişikliklerini tasarlayıp hayata geçiren bir meslek disiplinidir. Genellikle dört yıllık bir üniversite eğitiminin ardından mimarlık mesleğine sahip olunur.

Mimar, projenin beyin kısmını idare ettiği için iç içe çalıştığı meslek dallarıyla ilgili de temel bilgileri bilmek zorundadır. Tabi bu demek değil ki bir inşaat mühendisi kadar yapının statiğinden anlasın ama temel bazı bilgileri bilmek zorundadır. Makine tesisat ve elektrik tesisatı konusunda da yine temel bazı bilgileri bilmek ve projesini ona göre yönlendirmek zorundadır.

Mimarlık oldukça prestijli ve saygın bir meslektir. Mimarlar toplumda her zaman saygı duyulan kişilerdir. Ancak tabii ki günümüzde üniversite kontenjanlarının çok fazla artması ve apartman üniversitelerinin kurulmasıyla birlikte mimar sayısı, tıpkı diğer mesleklerde olduğu gibi ihtiyacın çok üzerinde arttı. Bu da doğal olarak hem mimarların meslek saygınlıklarını hem de ticari kazançlarını olumsuz etkiledi.

Mimarlar Nerede Çalışırlar? Ne Kadar Kazanırlar?

Mimarlar inşaat sektöründe, kamu kurumlarında, özel şirketlerde, kendi ofislerinde, şantiyelerde ve inşaat sektörü ile yakın olan sektörlerde çalışabilirler. Kariyer.net'in 2024 verilerine göre mimarlar aylık ortalama 45.000 TL maaş alıyorlar. Yine Kariyer.net verilerine göre mimarların aylık ortalama maaşları inşaat mühendislerine göre biraz düşük. Ancak tabii ki bunlar Kariyer.net'in tespitleri. Mimarlar kendi yetenekleri ve becerilerini geliştirerek kazançlarını kendileri belirlerler.

Mimar Ofis Açarsa Ne Kadar Para Kazanır?

Mimarların genellikle kendi ofislerini açıp proje hazırlama istekleri olur. Bu çok anlaşılır bir durum. Çünkü mimarlar yaratıcı zekalarını kullanırlar ve bununla para kazanmak istemeleri, kendilerini geliştirmek istemeleri ve kendi projelerinin hayata geçirildiğini görme istekleri gayet anlaşılır bir durum.

Ofis açan her mimarın mimarlar odasına üye olması ve gerekli belgelerini temin etmesi zorunludur. Mimarlar hazırladıklarını projeleri fiyatlandırırken mimarlar odasının verilerinden yararlanırlar. Ofis açan mimarların ne kadar kazandıklarını şuradaki yazımda detaylı bir şekilde değerlendirmiştim: Mimari proje fiyatları

Mimar Olmanın Zorlukları

  • İş bulmak zor.
  • Sektörde rekabet çok fazla.
  • Birçok üniversitede akademik kadro ve eğitim yetersiz.
  • Eğitim süreci masraflı.
  • Yoğun çalışma saatleri var.
  • Mimarların kullandığı yazılımlar oldukça pahalı.
  • Sürekli değişen yönetmelikler var ve hepsine hakim olunması gerekiyor.
Tüm bunlara rağmen mimarlık ülkemizin en prestijli mesleklerinden biridir. Bu nedenle mimar olmaya karar vermeden önce mimar olmak için gerekli meziyetlerin sizde var olup var olmadığına karar vermeniz gerekiyor.

Mimar Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekiyor?

  • Sabırlı olmak şart.
  • Çok iyi bilgisayar kullanmak gerekiyor.
  • Üç boyutlu görebilmek gerekiyor.
  • Sanatsal ve yaratıcı bakış açısı mutlaka olmalı.
  • Problem çözme yeteneği olmalı.
  • Gelişmeye açık olmalı.
  • Planlama ve organizasyon becerisi yüksek olmalı.
  • İletişim becerileri çok güçlü olmalı.
Siz de aklınıza takılan konuları veya ilave etmek istediklerinizi sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden yazarak diğer okuyucularla paylaşabilirsiniz.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın